Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plaże wokół Loparu

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cornholio
Globtroter
Plaże wokół Loparu

Nieprzeczytany postnapisał(a) cornholio » 09.06.2008 09:40

Plaże wokół Loparu
Witam,
Mam prośbę do tych, co znają dobrze Lopar i okolice na wyspie Rab (wyszukiwarka niewiele pomogła).
Mieszkać będziemy w okolicach Rajskiej plaży, ale chcielibyśmy odwiedzić inne plaże w okolicy (Ciganka, Sahara itd.)
Pytanie brzmi, czy prowadza do nich jakieś oznakowane ścieżki, dróżki którymi możną tam bezproblemowo dotrzeć.
Czy sa to plaże piaszczyste (jak Rajska), czy kamieniste. Ze zdjęć w necie niewiele widać, gdyż sa przeważnie robione z dość dużej wysokości. Polecacie któreś szczególnie? A może dysponuje ktoś scanem dość dokładnej mapy Loparu, na którym zaznaczone byłyby numery posesji (konkretnie interesuje mnie adres Lopar 96).
Z góry dzięki za wszelkie informacje
Pozdrawiam
cornholio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cornholio » 10.06.2008 07:02

Witam,
Naprawdę nikt nie zna plaż wokół Loparu..... :cry:

Pozdrawiam
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 10.06.2008 14:30

cornholio napisał(a):Witam,

Pozdrawiam

W Loparze to się leży na Rajskiej :) Poważnie to wokół miasteczka są skaliste, rajska jest piaszczysta, a na innych nie bywałem.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 10.06.2008 14:44

Bahama napisał(a):
cornholio napisał(a):Witam,

Pozdrawiam

W Loparze to się leży na Rajskiej :) Poważnie to wokół miasteczka są skaliste, rajska jest piaszczysta, a na innych nie bywałem.

Te inne też są przeważnie piaszczyste :D i nawet piękniejsze od Rajskiej :D - http://www.lopar.hr/hrv/plaze.html
cornholio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cornholio » 10.06.2008 14:58

Dzięki za odpowiedz. Racje ma chyba "mkm" bo znalazłem właśnie (długo mi to zajęło) super opis plaż wokół Lopar:
forum/viewtopic.php?t=2461&postdays=0&postorder=asc&highlight=ciganka&start=15 strona 2

Opis zrobił Michas w 2003 roku, ale mam nadzieje, ze plaże zbytnio się nie zmieniły.
Wynika z niego, ze większość to również (podobnie jak Rajska) plaże piaszczyste z łagodnym zejściem w morze tylko mniej zatłoczone, no i nudystów można spotkać... :lol:
Pozdro
der_slm
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) der_slm » 10.06.2008 18:55

bylem dzisiaj na rajskiej ( jestem na rab jeszcze tydzien) Plaza jest super ( lepsza niz w kampor ) jestesmy z 2jka dzieci 3 letnich i bawily sie znakomicie wiec moge smialo polecic. Na miejscu mozna zjesc nie za drogo - jest ok.

pozdrawiam
cornholio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cornholio » 11.06.2008 07:09

der_slm
Dzięki za info. Ja melduje się w Lopar za 10 dni. Dlatego jakbyś mógł, to napisz jak tam z temperatura wody, bo szukając po necie to rozbieżności sa olbrzymie (od 18 do 24 stopni) 8O
Z góry dzięki
Pozdrawiam
der_slm
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) der_slm » 11.06.2008 11:25

w lopar woda jest bardzo ciepla (rajska) nie wiem jak w stopniach ale tam jest plyciutko i piasek wiec 25-27 bankowo ;) wczoraj nie bylo nawet wiatru wiec smazalnia ;) W kampor jest wiekszy wiatr ale plaza gorsza w sensie nie ma piasku tylko takie cus ni to piach ni to zeschniete bloto. Ale tez jest super dla dzieciakow bo plycizna na 300m ;) Nie wiem o co chodzi z parkingiem ale ja za caly dzien nie zaplacilem ani kuny - moze w sezonie laza parkingowi. jutro zasuwam na sucha punte. zobacze jak tam z plazami pozdr
cornholio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cornholio » 11.06.2008 11:40

Dzięki za informacje z "pierwszej ręki"
Skrobnij cos jeszcze w wolnej chwili, każdy opis i informacja jest cenna dla tych co wyjeżdżają pierwszy raz w te rejony.
Pozdro
der_slm
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) der_slm » 11.06.2008 11:51

daj maila opisze ci trase jaka jechalismy itp. oraz zalacze pare fotek
cornholio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cornholio » 11.06.2008 12:01

der_slm napisał(a):daj maila opisze ci trase jaka jechalismy itp. oraz zalacze pare fotek

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
wielkie dzieki i udanego wypoczynku!!!
wyglada na to ze sie niestety miniemy, ale jakbyscie przedluzyli pobyt to stawiam duzy browar :D
Pozdro
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 11.06.2008 22:29

Ja tam dopiero dołączę 2 sierpnia, i sądzę po waszych wypowiedziach że urlop będzie udany.
maxh
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxh » 19.06.2008 06:32

der_slm napisał(a):daj maila opisze ci trase jaka jechalismy itp. oraz zalacze pare fotek

Witam.
W tym roku jedziemy po raz pierwszy do Chorwacji na wyspę Rab do Lopar. Jak do tej pory wszytkie niezbędnę informację znalazłam na tym forum. Dzisiaj się w końcu zarejestrowałam :D i byłabym wdzięczna gdybyś mógł też mi przysłać na maila ( adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl ) wszystkie informacje związane z podróżą oraz zdjęcia. Pozdrawiam.
holiday
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) holiday » 25.06.2008 10:13

Ja byłam w Lopar w 2006. Było super. Rajska fajna dla "leniuszków" przez pierwsze 4 dni tam chodziliśmy i bardzo nam się podobała. Jednak później postanowiliśmy zwiedzić inne plaże. Najlepsza dla nas była ciganka i jej okolice. Piękna linia brzegowa i piasek. Osobiście Sahary nie polecam, trafiona nazwa, za nim tam dotrzesz to faktycznie można się poczuć jak na prawdziwej Saharze (zwłaszcza z 2-wu letnim dzieckiem). Generalnie pobyt w Loparze wspominam bardzo, bardzo miło, w tym roku Ciovio mam nadzieję, że będe również zadowolona.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone