Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tgniw
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tgniw » 15.06.2009 22:27

To czy zabicie kogos jadac po pijaku jest zabojstwem umyslnym czy nieumyslnym juz dawno zostalo rozstrzygniete. Jest nie tylko domena orzecznistwa SN czy sadow powszechnych, ale i zagadnieniem na wykladach z karnistyki dla studentow prawa. Kazdemu wolno Slonce nazywac Ksiezycem a Ksiezyc - Sloncem. Tylko powaznie takiego kogos traktowac sie nie da.

To samo dotyczy tatuowania - przepraszam droga Plumkowo, ale nadal bujasz w oblokach.
Tatuowanie wbrew woli jest niczym innym jak forma naruszenia Europejskiej Konwencji o Zapobieganiu Torturom oraz Innemu Nieludzkiemu Traktowaniu, ktorej Polska jest strona.

Tatuowanie wbrew woli jest niczym innym jak naruszanie powloki ciala czego konsekwencja moze byc zarazenie wirusem i doprowadzenie do rozstroju zdrowia lub w skrajnych przypadkach - do utraty zycia w blizszym lub dalszym okresie czasu. Drugi argument - tatuowanie skazanych za co zostali skazani skonczyc sie moze w najgorszym razie linczem. W najlepszym uniemozliwieniem skazanemu powrotu do spoleczenstwa po odbyciu kary.

Trzeci - tatuowanie skazanych jest charakterystczne dla rezimow dyktatorskich i autorytarnych. Jest ono spotykane w krajach muzulmanskich, gdzie skazany jest rzecza pozbawiona wszelkich praw. W tym prawa do obrony. Gdzie odstepstwo od wiary karane jest smiercia.
Jezeli Tobie te standardy odpowiadaja, to moze sie przeprowadz do Iranu, Iraku czy Afganistanu?

Jak za odsloniecie wlosow (nie mowie o wlosach lonowych ;) )zostaniesz wychlostana, to moze docenisz europejskie standardy prawa?

Takim samym bujaniem w oblokach jest mowienie, ze przestepcy maja wiecej praw od ich ofiar. To nie tak. To ofiary nie maja pojecia o przyslugujacych im prawach i stad mylne poczucie, ze sprawcy maja wieksze prawa od swoich ofiar. Faktycznie ofiary maja caly wachlarz dochodzenia swoich praw. Jezeli nie samodzielnie to poprzez swoich przedstawicieli. Sek w tym, ze ofiary zadaja uwzglednienia ekspertyz nie majacych zadnego znaczenia dla sprawy. Sa to najczesciej sprawy typu nieistotne dla postepowania albo cos co mozna nazwac wywazaniem otwartych drzwi.

No i na zakonczenie - ja tez mam rodzine prawnicza z tytulami doktorskimi, profesorskimi, zdobytymi aplikacjami itp. Czlonkowie mojej rodziny od czasu do czasu wypowiadaja sie w ogolnopolskich mediach na temat prawa. Tylko co to wnosi do dyskusji kim jest czyj wujek, ciocia, brat czy siostra? To, ze moja siostra jest profesorem medycyny (bo jest!) wcale nie znaczy, ze ja mam sie uwazac za lekarza czy tez osobe madrzejsza od lekarzy i powolywac sie na to "ja mam racje bo moja siostra jest lekarzem". Tak samo nie powoluje sie na to, ze w rodzinie mam prawnikow z tytualmi naukowymi.

Ja sie powoluje na WLASNE DOSWIADCZENIE. A wynika ono z tego, ze za czasow studenckich bylem dzialaczem organizacji broniacych praw czlowieka. Jak pisalem wczesniej - dluga i wyczerpujaca choroba przekreslila moje plany zrobienia doktoratu z tematyki praw czlowieka i obywatela. Ale o tym juz pisalem i to odrebny temat.
slawek66
Cromaniak

Postnapisał(a) slawek66 » 15.06.2009 22:49

wydaje mi sie ze prawo celowo jest tak masymalnie zakrecone zeby mozna bylo na nim robic zajebiscie wielkie pieniadze i wymadrzac sie w ta strone, w ktora akurat pasuje.
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 15.06.2009 22:57

slawek66 napisał(a):wydaje mi sie ze prawo celowo jest tak masymalnie zakrecone zeby mozna bylo na nim robic zajebiscie wielkie pieniadze i wymadrzac sie w ta strone, w ktora akurat pasuje.

wyjątkowa krótka i trafna ocena...
panowie sędziowie i sędziny wszak dorabiają się niczego sobie pensyjek, wszak towarzystwo musi być nieprzekupne...
palestra zaś ściąga z ludu trzeźwiejącego pokątnie stosowne honoraria...
Psia Ich Dupa Jasna...

:wink: :wink: :twisted: :twisted: :P :P
Mosqito
Cromaniak

Postnapisał(a) Mosqito » 15.06.2009 23:33

Jak w każdej materii. Im większe zagmatwanie i niejasność przepisów tym większe spektrum możliwości: robienia interesów, lewizn, nadinterpretacji, tłumaczenia na swoją modłę itp. Jednym słowem im ciemniej i bardziej gęsto tym więcej ludzi i na więcej sposobów może zbić kasę.
Jakby były jasne i proste przepisy nie trzeba byłoby prawników !
Ale przecież - jak gdzieś ostatnio usłyszałem - proste reguły są dla głupków !
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 16.06.2009 05:49

slawek66 napisał(a):wydaje mi sie ze prawo celowo jest tak masymalnie zakrecone zeby mozna bylo na nim robic zajebiscie wielkie pieniadze i wymadrzac sie w ta strone, w ktora akurat pasuje.

Slavo66
Nad wyraz trafna i zwięzła diagnoza!
Całe to powyższe pierdzielenie (wywody naukowe) tylko zagmatwało jeszcze bardziej problem. Wybacz Tqniw, ale w połowie twojego posta senność mnie ogarnia niezmierna i do końca nijak za jedną razą nie daję rady dobrnąć ze zrozumieniem (widocznie IQ mizerne mam.. :(
I o to właśnie chodzi, by petent-szaraczek się znudził, zamulił, zniechęcił i zrezygnował z dochodzenia swoich praw!!! :twisted:

A więc: diagnoza już jest!
Teraz tylko recepta potrzebna!

Wydawać się może, że słuszną kuracją byłoby maksymalnie odkręcenie prawa!

Ale czy da radę to zrobić bez wytrzebienie tych zakrętaczy, którzy się na tym dorabiają zajebistej kasy?

Slavo66, masz jakieś propozycje?
8)
tgniw
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tgniw » 16.06.2009 07:48

Janniko

Ja tez sie na wszystkim nie znam i gdyby trafila mi sie sprawa np. z dziedziny prawa finansowego gdzie zostalbym pozwany czy oskarzony to tez pojecie bym nie mial za co sie wziac.

Musialbym zatrudnic adwokata ze specjalnoscia prawo finansowe by ten reprezentowal moje interesy.

Tak ten swiat jest skonstruowany, ze wszystkiego nie jestesmy w stanie pojac i zrozumiec. Trudno sie na to boczyc, bo tak jest ten swiat skonstruowany.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 16.06.2009 08:00

Tqniw
Wiadomo, że ja sobie często żartuję, ale widzę, że się nie zrażasz moimi imperytnencjami i inteligentnymi postami...
Wiadomo, że świat jest jaki jest (co by to nie znaczyło) i wiele nie zmienimy...
No, ale pogadać sobie możemy...
:P 8) :P
Krystof
Cromaniak

Postnapisał(a) Krystof » 16.06.2009 08:18

panowie sędziowie i sędziny wszak dorabiają się niczego sobie pensyjek, wszak towarzystwo musi być nieprzekupne...

no, w sumie dobrze, ze napisałeś "niczego sobie" zamiast "ogromnych" i "pensyjek", zamiast "pensji" - mam wrażenie, że 5-6 tysięcy na rękę sędziego, który babrze się w największym rynsztoku, to nie jest zbyt wygórowana stawka; szczególnie, jak to wynagrodzenie przyrównasz do średniego wynagrodzenia (bez dodatków) bylejakiego prezesa średniej wielkości firmy (mowa już o pensji kilkakrotnie wyższej, żeby nie powiedzieć nasto-krotnie); dla mnie sędziowskie pensje to policzek - w Polsce zarabia się w tym zawodzie najgorzej w całej unii, a nieprzekupność więkdszości sędziów to kwestia wyłącznie ich postawy, a nie motywacji finansowej, jak sądzę :@(
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 16.06.2009 09:03

masz jakieś propozycje?

Hammurabi...
Karol099
Cromaniak

Postnapisał(a) Karol099 » 16.06.2009 09:24

Tylko w większości nie są to ludzie ,którzy piją i zaraz potem wsiadają do auta i jadą... z reguły są to ludzie którzy mocno zabalowali dnia poprzedniego, rano albo w południe wsiadają do auta ponieważ są praktycznie trzeźwi ale promile we krwi są. Tak samo jak teoretycznie dawka śmiertelna alkoholu to 4,5 promila, jak się pije w krótkim czasie to tak może być, a w Polsce były przypadki ,że mieli po 10 promili i jechali autem... jednak byli to ludzie którzy pili codziennie przykładowo od dwóch lat, nigdy nie trzeźwieli a organizm się przyzwyczaił.
Plumek
Cromaniak

Postnapisał(a) Plumek » 16.06.2009 10:45

tgniw napisał(a):To samo dotyczy tatuowania - przepraszam droga Plumkowo, ale nadal bujasz w oblokach.
Tatuowanie wbrew woli jest niczym innym jak forma naruszenia Europejskiej Konwencji o Zapobieganiu Torturom oraz Innemu Nieludzkiemu Traktowaniu, ktorej Polska jest strona.

A nie chce mi się z Tobą dyskutować. Bo Ty naukowiec jesteś, a ja prosta kobita :)

Poza tym - jeśli mnie ktoś zabije po pijaku (nie ja po pijaku - tylkokierowca, rzecz jasna), to też zrobi to wbrew tej całej konwencji, czyż nie? Mam na to jakiś wpływ? Cały czas wychodzi na to, że ofiara nie ma już nic do powiedzenia. I to dosłownie (umarli przecież nie mówią).

I myślisz, że ten Twój doktorat by coś zmienił? Bo miałbyś dr przed nazwiskiem? Przez to byłbyś lepszym człowiekiem i mógłbyś więcej wywalczyć? Chyba masz problem z zaspokojeniem swojego ego, skoro o tym doktoracie przypominasz nam w każdym sowim poście... Niespełnione ambicje? Zawieś na kołku.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 16.06.2009 11:02

są praktycznie trzeźwi ale promile we krwi są.

Trzeźwy to jesteś jak masz poniżej 0,25 promila... a jak powyżej to jesteś nawalony. Takie właśnie myślenie , że jestem pijany ale trzeźwy powoduje, że tylu potencjalnych zabójców i samobójców wsiada do samochodów, a reszta społeczeństwa na to pozwala...
Karol099
Cromaniak

Postnapisał(a) Karol099 » 16.06.2009 11:04

Bocian napisał(a):
są praktycznie trzeźwi ale promile we krwi są.

Trzeźwy to jesteś jak masz poniżej 0,25 promila... a jak powyżej to jesteś nawalony. Takie właśnie myślenie , że jestem pijany ale trzeźwy powoduje, że tylu potencjalnych zabójców i samobójców wsiada do samochodów, a reszta społeczeństwa na to pozwala...

Ja "nawalony" majac 0.25 promila nie jestem i nie atakuj mnie bo ja nie prowadzę pod wpływem alkoholu, napisałem tylko na czym to polega ,że łapią tylu nietrzeźwych kierowców.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 16.06.2009 11:25

Nie napisałem mając 0,25 tylko ponad, a słowo nawalony użyłem w kontekście pijany czyli pod wpływem alkoholu... Nie atakuje ciebie tylko takie stwierdzenia jakich użyłeś.
Karol099
Cromaniak

Postnapisał(a) Karol099 » 16.06.2009 11:44

Bocian napisał(a):Nie napisałem mając 0,25 tylko ponad, a słowo nawalony użyłem w kontekście pijany czyli pod wpływem alkoholu... Nie atakuje ciebie tylko takie stwierdzenia jakich użyłeś.

0.25 to jest jedno piwo, jeśli ktoś jest "nawalony" po jednym piwie to współczuje, co nie zmienia faktu że nie można jeździć po alkoholu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj? - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone