Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
P_Piotrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) P_Piotrek » 16.06.2009 22:57

Problem pijanych kierowców nie leży bezpośrednio w tym, jakie kto ma prawa, wykształcenie, rodzinę, wagę ciała czy poglądy na różne sprawy. :)
Problem pijanych kierowców sprowadza się do tego, że w pewnych okresach czasu (jak np. ostatni długi weekend) po drogach jeździ ponad 2000 pijanych kierowców i jest duże ryzyko, że taki pijak spowoduje wypadek, w którym ktoś zginie lub zostanie ranny. Najbardziej obawiamy się, że ofiarą będzie dziecko.
Jeśli dojdzie do takiego wypadku - zarówno prawa przysługujące poszkodowanym jak i kara przysługująca sprawcy są niewiele warte. Co z tego, że ofiara bardzo dużo wtedy (z punktu widzenia prawa) może. Co z tego, że sprawca otrzyma surową karę, że w więzieniu się "nawróci" i powróci do społeczeństwa jako normalny człowiek. Obawiam się, że to wszystko bardzo niewiele znaczy dla rodziców, którzy stracili dziecko w wypadku. Dlatego proszę się nie dziwić nawet najbardziej fantastycznym pomysłom - bo normalni ludzie oczywiście bardzo szanują wysoki poziom wykształcenia, doświadczenia oraz kompetencji wielu prawników, a nawet polityków, ale bardzo potrzebują pewności, że jadąc z rodziną w jakiś kolejny długi weekend - ryzyko spotkania na drodze pijanego kierowcy (lub innego zagrożenia) będzie minimalne. To wszystko. Proste, prawda? :)
Oczywiście, że rozwiązanie tego problemu nie jest proste. Ale chyba są profesje, od których można wymagać praktycznego i skutecznego rozwiązywania takich problemów? :) Ktoś ma jakiś pomysł? :)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 17.06.2009 04:51

Przeczytajcie sobie na forum "Moje Bałkany..." relację niejakiego Tannhauser'a z pobytu w Albanii.

O TU

Pisze on tam, że Albania po 11 latach otrząsnęła się z komunizmu o wiele lepiej niż zrobiła (raczej nie zrobiła) to Polska po 20 (29) latach!

Gadamy i gadamy i co?
Akurat przewidziane prawem kary za jeżdżenie pod wpływem alkoholu w Polsce nie są takie złe.
Gorzej jest jednak (zupełnie źle) z ich prawidłowym i skutecznym egzekwowaniem!

Zwróćcie uwagę na dwa zdania z tej relacji:
1. W Albanii rządzi mafia (a nie politycy) i dlatego jest porządek i bezpieczeństwo. To nie jest takie głupi i kolega Tannhauser podaje tam uzasadnienie.
Kontrowersyjne? Być może... Ale skuteczne!

2. W Albanie w chwili upadku komunizmu rozpadło się wszystko: policjanci i żołnierze porzucili broń i poszli do domu, upadła służba zdrowia i ZUS itp. , a dziś (po 11 latach) kawiarnie albańskie oblegane są przez pijących hektolitry kawy i zjadających tony ciastek emerytów albańskich.
A na ten przykład w Krakowie nie uświadczysz emeryta w kawiarni. Za to pełno ich w kolejkach po darmową żywność rozdawaną w kościołach lub w MOPS-ach!

Ot co..
Cudu trzeba ... cudu!!!

:twisted: :twisted: :twisted:

PS
Znam jeszcze kilka osób, które od kilku lat jeżdżą do Albanii i potwierdzają w większości to, co pisze Tannhauser
8O
Ostatnio edytowano 17.06.2009 06:24 przez janniko, łącznie edytowano 2 razy
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 17.06.2009 05:39

janniko napisał(a):Przeczytajcie sobie na forum "Moje Bałkany..." relację niejakiego Tannhauser'a z pobytu w Albanii.
Pisze on tam, że Albania po 11 latach otrząsnęła się z komunizmu o wiele lepiej niż zrobiła (raczej nie zrobiła) to Polska po 20 (29) latach!

Gadamy i gadamy i co?
Akurat przewidziane prawem kary za jeżdżenie pod wpływem alkoholu w Polsce nie są takie złe.
Gorzej jest jednak (zupełnie źle) z ich prawidłowym i skutecznym egzekwowaniem!

Zwróćcie uwagę na dwa zdania z tej relacji:
1. W Albanii rządzi mafia (a nie politycy) i dlatego jest porządek i bezpieczeństwo. To nie jest takie głupi i kolega Tannhauser podaje tam uzasadnienie.
Kontrowersyjne? Być może... Ale skuteczne!

2. W Albanie w chwili upadku komunizmu rozpadło się wszystko: policjanci i żołnierze porzucili broń i poszli do domu, upadła służba zdrowia i ZUS itp. , a dziś (po 11 latach) kawiarnie albańskie oblegane są przez pijących hektolitry kawy i zjadających tony ciastek emerytów albańskich.
A na ten przykład w Krakowie nie uświadczysz emeryta w kawiarni. Za to pełno ich w kolejkach po darmową żywność rozdawaną w kościołach lub w MOPS-ach!

Ot co..
Cudu trzeba ... cudu!!!

:twisted: :twisted: :twisted:

PS
Znam jeszcze kilka osób, które od kilku lat jeżdżą do Albanii i potwierdzają w większości to, co pisze Tannhauser
8O

żenada w twoim toku myślenia nie zna granic :D
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 17.06.2009 06:23

AndrzejJ. napisał(a): ... żenada w twoim toku myślenia nie zna granic :D

Facet, nie przypominam sobie, bym zamawiał u ciebie komentarze do swych wypowiedzi.
Jeśli łaska, to bądź uprzejmy zejść ze mnie... panie oficerze.
Z góry dziękuję... :?

Dobra rada. Ty sobie, chłopie, rano śpiewaj międzynarodówkę, a jak będzie mało, to dodaj hymn Związku Radzieckiego (poszukaj na YouTube)!
Umyj ząbki, zjedz śniadanko i generalnie zajmij się sobą!
A ja sobie jakoś poradzę bez twoich światłych komentarzy

:twisted:

PS
A swoją drogą co w tym żenującego, że napisałem o krakowskich emerytach, którzy często żyją na skraju nędzy?!

AdrzejuJ.
Nie wszyscy mają ubeckie emeryturki...
:P
Ostatnio edytowano 17.06.2009 06:51 przez janniko, łącznie edytowano 2 razy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.06.2009 06:31

P_Piotrek napisał(a):...
Problem pijanych kierowców sprowadza się do tego, że w pewnych okresach czasu (jak np. ostatni długi weekend) po drogach jeździ ponad 2000 pijanych kierowców ...

Ilu takich kierowców jeździ naprawdę tego nie wie nikt - patrząc na statystyki zatrzymań kierowców do kontroli to ta liczba może być dramatycznie wysoka.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 17.06.2009 10:48

janniko napisał(a):Nie wszyscy mają ubeckie emeryturki...

Pewnie zgodnie z tematem mają za co pic i to oni stanowią większośc pijanych kierowców na drogach?
Oj Jasiu , Jasiu wpisałbyś się na jakieś polityczne forum i tam dał upust swojej nienawiści do ludzi pisząc te frazesy i banały w kółko. :D
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 17.06.2009 11:58

AndrzejJ. napisał(a):... Oj Jasiu , Jasiu ...

Andrzejku, drogi kolego kromaniaku, znamy się ???

Proponuję następujące rozwiązanie:
Ty, widząc moje posty, omijasz je lub nie komentujesz..
a jeśli już tak bardzo musisz to tutaj proszę, oto mój mail:
janniko(małpa)tlen.pl
i tutaj pisz te wszystkie swoje bezcenne uwagi i pochlebstwa!
:D
zapraszam.

A na forum pozwólmy sobie nawzajem na wolność słowa...
Czasy nieograniczonej kontroli i "jedynie słusznych poglądów" już chyba minęły... a może ja czegoś nie wiem?

Więc z post-pozdrowieniem
jan n.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.06.2009 14:38

tgniw napisał(a):Taka kare finansowa, zeby przestepca musial sie liczyc z koniecznoscia sprzedazy samochodu aby mogl uregulowac nalozona na niego przez sad grzywne. Kara grzywny w wysokosci 20-50 tysiecy zl wydaje sie optymalna.

Proponuje tez inne rozwiazanie - 10.000 zl kary za kazdy stwierdzony promil (podzielne 1000 zl za kazda dziesita promila) alkoholu we krwi.
Kara wydaje sie nie tylko dotkliwa, ale i sprawiedliwa.

Zdaje sobie sprawe z ewentualnych wad tego pomyslu (zmiennosc promili we krwi po uplywie czasu), ale pomimo tej wady - dotkliwosc i sprawiedliwosc tej kary zostanie zachowana.

Z drugiej strony nie sa to kwoty, ktorych sie nie da wyegzekwowac. Ta sie - poprzez sprzedaz auta i innych elementow majatku, a to czego zabraknie - mozna rozlozyc na raty a jak nie to przeliczyc na kare aresztu wg stawek dziennych.

Nie wiem jak to teraz wyglada obecnie, ale jakies 4 lata temu 1000 zl niezaplaconej grzywny zastepowano 25 dniami aresztu. Mysle, ze dzisiaj 1000 zl niezaplaconej grzywny, to rownowartosc 15-20 dni aresztu.

"0 minut później na drodze krajowej nr 58 w okolicach Mierek doszło do kolejnego tragicznego w skutkach zdarzenia. 7-osobowa grupa motocyklistów z Warszawy jechała na weekendowy wypoczynek. W okolicach Mierek kierowca cysterny przewożącej mleko skręcił w lewo i zajechał drogę motocykliście. Doszło do zderzenia. 28-letni mieszkaniec Warszawy zginął na miejscu.

Jak się okazało 54-letni kierowca cysterny miał około 0,9 promila alkoholu w organizmie. Na miejscu zdarzenia pracują policjanci, prokurator, służby medyczne."

Obrazek

Żródło: http://gazetaolsztynska.wm.pl/Zgineli-dwaj-motocyklisci,72886

No ijak? Zabrać gostkowi tę cysternę z mlekiem? Przecież nie jest jego... Może mieszkanie mu zlicytować? A rodzinę pod most? Pewnie mieszkanie ma kwaterunkowe, albo komunalne...

Ech...
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 17.06.2009 15:41

Nie od dziś wiadomo, że jazda (czymkolwiek) przez Polskę, to hardkorowa wersja ruskiej ruletki. Człowiek nie zna dnia, ani godziny. Jadąc, z grubsza, uważam na to co się dzieje na drodze tak, jakby chciano mnie ukatrupić. Mam świadomość tego, że śmierć na drodze może nadejść z kierunków i w okolicznościach tak banalnych i nietypowych, że aż nudnych. Mam świadomość, że takich Tewje-mleczarzy (Plumek) mogę spotkać na każdym zakręcie, na każdej podporządkowanej. Po prostu taka gmina. A czego się spodziewać po prowincjonalnych, plebejskich zachowaniach tzw. kierowców? (dla nerwowo reagujących - ja też jestem plebejski i prowincjonalny). A przecież wielu tzw. trzeźwych odstawia takie maniany, że najlepiej spierniczać do rowu. To nie jest wyłącznie problem nawalonych. Nawalony kierowca-bandyta, najpierw był trzeźwym kierowcą-bandytą. Musiał mieć w sobie "potencjał", żeby z promilami usiąść za kółkiem. On z tym "potencjałem" już do kursu przystąpił.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.06.2009 16:00

who napisał(a):Nawalony kierowca-bandyta, najpierw był trzeźwym kierowcą-bandytą. Musiał mieć w sobie "potencjał", żeby z promilami usiąść za kółkiem. On z tym "potencjałem" już do kursu przystąpił.

Chyba najpierw był wieć bandytą - pozbawionym odpowiedzialnosći - a dopiero potem kierowcą... To sie zgodzę. Nie interesuje mnie, że pijany kierowca, to człowiek pozbawiony rozumu. Jego problem. Mnie interesuje, że on pijany prowadzi samochód i przynosi śmierć. To już jest mój problem. I całego społeczeństwa.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.06.2009 20:03

Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.06.2009 06:21

A ponieważ mamy demokrację pani Doda też została odpowiednio ukarana...
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 22.06.2009 10:24

Bocian napisał(a):Nie pijany ale idiota... :)
http://moto.onet.pl/5160040,32,4,filmy.html?node=32

- facet normalnie rozwala. Hucpiarz do sześcianu. :lol: :lol: :lol:
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 22.06.2009 16:26

who napisał(a):Nie od dziś wiadomo, że jazda (czymkolwiek) przez Polskę, to hardkorowa wersja ruskiej ruletki. Człowiek nie zna dnia, ani godziny.

Częściowo się zgadzam ale 2 lata wstecz na autostradzie w Austrii pewien włoski kierowca chciał mnie zmiażdżyć swoją "audicą". Dobrze że wycanował stając w poprzek pasa jezdni bo moja podróż by się wydłużyła. Nie wiadomo o ile i w którym kierunku.
Więc nie tylko w Polsce jeździ się "hardkorowo".
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 23.06.2009 07:47

8O
No i wymyślili...

nowe pomysły

a przy okazji

dorby kierowca - to zdrowy kierowca

Grunt, że władza o nas dba, o nas myśli i o nas się troszczy!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj? - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone