Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.11.2009 08:12

Ja może trochę z innej mańki - dziś zauważyłem pewien plakat Jorguś był tak miły, że wstawił poniżej treść.
Na tym rysunku LOGO coś mi nie gra.

I jeszcze ten dopisek: BO KIEROWCĄ DZIŚ MUSI BYĆ KAŻDY!
Ostatnio edytowano 13.11.2009 08:41 przez Vjetar, łącznie edytowano 1 raz
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 13.11.2009 08:23

JacYamaha napisał(a):proszę nie traktować tego jako materiał reklamowy - nie potrafię wstawić samego rysunku

Pomogę :wink:
Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 13.11.2009 08:36 przez jorgus111, łącznie edytowano 1 raz
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 13.11.2009 23:03

P_Piotrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) P_Piotrek » 14.11.2009 01:38

kleeberg napisał(a):Nie da się pić i jechać :idea: 8O

Całkiem niegłupie - takie reklamy od producentów alkoholu. Mogliby też na butelkach umieszczać jakieś hasła typu - "Wypiłeś - nie siadaj za kierownicą"!
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.11.2009 07:36

I kolejny kwiatek :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.11.2009 07:59

JacYamaha napisał(a):I kolejny kwiatek :?

Ktoś się obudził z letargu i afere wietrzy ;-)
Przecież to od dłuuuuuuuuuuuuuuuuższego czasu funkcjonuje :-)
Z drugiej strony nie dziwię się bo u nas nauka i egzamin na prawo jazdy to szopka, u Ukraińców wprawdzie też ale w sumie wychodzi taniej jak w PL po milionach poprawek.
A że za kółkiem siadają później kaleki to już inna bajka ale niczym Ci polscy "kursanci" na drodze nie różnią się od "kursantów" ukraińskich ;-)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 14.12.2009 22:51

mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 14.12.2009 23:43

W tv mówili o tym przed chwilą.
Przełączyłam, bo mnie nerwy wzięły... :evil:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 15.12.2009 00:42

Tak, tak najtrudniejsze do zdania egzaminy na prawo jazdy, drakońskie prawo, nic to. Jeszcze bardziej drakońskie prawo, jeszcze trudniejsze egzaminy. To są skutki wiary w to co przekazują nam wszelkie środki masowego przekazu. Bez refleksji bezmyślnie, ale z wiarą, jedni wierzą w Boga drudzy w TVN 24. Był homo sovieticus jest homo TV???? To ten sam człowiek. Bo człowiek musi w coś wierzyć. Czy aby na pewno w to co nam podają na tacy tej poświęconej i tej z dekoderem?
Skąd te rosnące zastraszająco ilości schwytanych kierowców? Pijanych?????? W tabloidach mieniących się TV informacyjną ( to przeraża). Mam dla nich prostą receptę jak poprawić oglądalność. Na początek obniżyć próg dopuszczalnej ilości alkoholu we krwi jest 0,2promile niech będzie 0,1promila. TV to potęga zalobuje się w dobrej wierze i ustawa gotowa. Mała rzecz, a cieszy. Jak bardzo zwiększy się liczba zatrzymanych pijanych, no jak bardzo ? Dwa trzy, a może cztery razy. Będzie o czym mówić, oj będzie, a że dzień wcześniej ci przestępcy byli porządnymi obywatelami często optującymi za zaostrzeniem prawa dla pijaków, a że za granicą tak niski wynik pomiaru świadczy o obywatelskiej postawie to nic oni są przestępcami dla naszej średniowiecznej gawiedzi. Ktoś ma wątpliwości? Żaden problem kilka drastycznych filmików z udziałem nie tych wykreowanych przez media , ale tych prawdziwych przestępców co to recydywa i nie 0,1, 04, ale 1, 2 lub więcej promili. Niestety zmiana prawa przyniesie natychmiastowy, ale krótkotrwały efekt bo gawiedź się przyzwyczai, ale i na to jest metoda. Więcej alkomatów, więcej policyjnych kontroli. Kto sobie zada trud i zastanowi się czy to pijaków za kółkiem przybywa, czy jedynie wykrywalność w dobie powszechnych kontroli alkomatem rośnie? Prawdziwe zagrożenie to nie ci wczorajsi z 0,2 czy 0,3 promila złapani w poniedziałek po sobotniej balandze. Prawdziwe zagrożenie to ci którzy piją naprawdę wsiadają do auta i zabijają. Ilu ich jest?
Czy ich liczba zwiększyła się tak bardzo jak można usłyszeć w telewizyjnych tabloidach ? Proponuję sprawdzić czy na przestrzeni lat ilość ofiar śmiertelnych kierowców pijaków wzrosła czy też nie? To powinno dać wiele do myślenia.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.12.2009 07:19

No popatrz - a w niektórych krajach próg od 0,5...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.12.2009 08:10

realista2 napisał(a):... jedni wierzą w Boga drudzy w TVN 24. Był homo sovieticus jest homo TV???? To ten sam człowiek...

Realisto!
Co za bzdury!
Jaki homo sovieticus?! Jaki homo TV?!
To czcze bajki i pomówienia! Komuna już dawno minęła i ślad wszelki po niej zanikł, a tobie się przypomniał jakiś sovieticus!

realista2 napisał(a):... TV to potęga zalobuje się w dobrej wierze i ustawa gotowa...

Węszysz teorię spisku!
Pisiorskie bzdury!

realista2 napisał(a): ...dla naszej średniowiecznej gawiedzi... bo gawiedź się przyzwyczai...

Kogo nazywasz gawiedzią?! :twisted:
Rodaków swoich?!
A ty to niby co? Arystokrata, czy szlachcic jaki?!
:twisted:

Lud pił, pije i pić będzie! A jeździć i tak musi, by my cywilizowany naród i sroce spod ogona my nie wypadli!
A zakazy i nakazy to dla frajerów, a nie dla myślących ludzi!

A poza tym, telewizja jest po to, by ludowi mówić jak ma myśleć i co ma robić!
A niby kogo mają słuchać?! Może opasłych klechów?!
:evil:

Nie bądźmy zacofani. To już jest wiek XXI, a nie XVIII lub XIX!

8)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.12.2009 11:42

janniko - może ja nie jestem zbyt bystry, ale rozumiem, że całkowicie zgadzasz się z realistą2? :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.12.2009 12:00

mutiaq napisał(a):W tv mówili o tym przed chwilą.
Przełączyłam, bo mnie nerwy wzięły... :evil:

Pytanie tylko,na co Cię nerwy wzięły - czy na to, co prawił Rydzyk, czy na jednoznacznie tendencyjne przedstawienie materiału w programie?
Kilka kwestii wyrwanych z kontekstu nie pozwala mi w pełni ocenić, o co chodziło Rydzykowi. Jeśli o to, że należałoby podnieść dopuszczalny próg do o,5 prom. to zgadzam się z nim całkowicie. Ale jeśli proponował, żeby niektóre osoby (np księży) traktować łagodniej, nawet jeśli jadą po trzech koniaczkach, to rzeczywiście bredził trzy po trzy, jakby był po pięciu koniaczkach. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.12.2009 13:42

Cały kontekst jest taki,że nikt nam nie udowodni,że czarne jest czarne ;)

Patrzmy na fakty! Gdzieś, kiedyś zdarzyło się, że ksiądz, duchowny, no wypił kieliszek koniaku. No, podnieście rękę, kto w życiu nie wypił kieliszka koniaku czy jakiegoś tam piwa? No? Nie widzę nikogo! Jak by wam dali to, by tu połowa wypiła zaraz!

I co, pojechał, lekka stłuczka i wszyscy wrzeszczą na cały świat!

A najgorsze, że to idzie na cały świat, i co, to jest dobry Polak, dobry katolik, jak na cały świat pluje w swoje gniazdo?

Wolno wypic kielicha,wolno mieć stłuczkę i nie wolno tego nagłasniać.
Oczywiście tylko wtedy,gdy dotyczy to kleru.
W dodatku tego właściwego kleru.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.12.2009 14:07

jan_s1 napisał(a):janniko - może ja nie jestem zbyt bystry, ale rozumiem, że całkowicie zgadzasz się z realistą2? :lol:

Janie
przecież znasz moje poglądy
:P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj? - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone