Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 15.12.2009 15:16

janniko napisał(a):
jan_s1 napisał(a):janniko - może ja nie jestem zbyt bystry, ale rozumiem, że całkowicie zgadzasz się z realistą2? :lol:

Janie
przecież znasz moje poglądy
:P

Pewnie, że znam, ale chciałem tylko zaakcentować ważną wypowiedź realisty. :wink:
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 15.12.2009 18:29

jan_s1 napisał(a):
janniko napisał(a):Janie
przecież znasz moje poglądy

Pewnie, że znam, ale chciałem tylko zaakcentować ważną wypowiedź realisty. :wink:

Janie.
Ważności i wagi to ona nabierze dopiero wtedy, gdy skomentują ją odpowiednio niewybrednie koledzy z TWA

Zawsze po ich komentarzach orientuję się, czy trafiłem, czy spudłowałem..
:wink:
P_Piotrek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) P_Piotrek » 18.12.2009 22:58

janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 06.01.2010 10:28

Niechlubny rekord Polski - jest najgorzej w UE

Polska jest najniebezpieczniejszym w UE krajem dla rowerzystów. Ginie ich u nas cztery razy więcej niż w innych krajach Wspólnoty.
W krajach Unii średnio ginie rocznie czterech rowerzystów na 1 mln mieszkańców. W Polsce - aż 18, co jest niechlubnym rekordem w krajach UE.

Grupa parlamentarzystów złożyła w Sejmie projekt nowelizacji prawa o ruchu drogowym. Proponuje m.in. wprowadzenie "pasa ruchu dla rowerów", czyli oznakowanej części jezdni przeznaczonej dla rowerzystów, zezwolenie na korzystanie z chodnika przez rowerzystów w przypadku złych warunków pogodowych, zezwolenie rowerzystom, by wyprzedzali wolno jadące pojazdy z prawej strony.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 06.01.2010 14:18

Jest jeden problem, że duża cześć tych rowerzystów to nawaleni rowerzyści, nieoświetleni, w szarym waciaku... Pas dla rowerów musiałby mieć z 10 metrów szerokości żeby rowerzysta nie wjeżdżał na jezdnię...
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 06.01.2010 15:09

Bocian napisał(a):Jest jeden problem, że duża cześć tych rowerzystów to nawaleni rowerzyści, nieoświetleni, w szarym waciaku... Pas dla rowerów musiałby mieć z 10 metrów szerokości żeby rowerzysta nie wjeżdżał na jezdnię...

I tu się zgodzę... szczególnie nieoznaczeni!
W Krakowie to po prostu horror.. jedziesz wieczorem, a tu nagle przed tobą wyrasta koleś na jakimś składaczku, na ciemno ubrany, że go wogóle nie widać.. joł...
bezmyślność narodowa totalna!
co z tego, że będzie moja wina?! OK, ja pójdę do pierdla, po kilku latach wyjdę i jakoś sobie poradzę.. a koleś będzie wąchał kwiatki... od spodu..

Ale z drugiej strony, to kierowcy też w d... mają nawet tych oświetlonych i oznakowanych rowerkowców... a bo co?.. niech se uważa ćmok jeden...
skoro mu się zechciało pedałami kręcić..
:evil:
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 06.01.2010 17:10

Pas dla rowerów to utopia którą wymyśliło kilku idiotów oderwanych od rzeczywistości. Gdzie zrobią ten pas dla rowerów w miastach :?: Nad drutami tramwajowymi :?: :twisted: Najlepiej coś wypierdnąć nie myśląc o niczym więcej. Wprowadzenie obowiązku projektowania pasa dla rowerzystów przy nowo budowanych lub gruntownie remontowanych drogach to i owszem, tylko skąd na to pójdą pieniądze. Jak zwykle grupa parlamentarzystów o tym nie pomyślała i w konsekwencji wprowadzenia czegoś podobnego część dróg planowanych nie powstanie w ogóle. Jak dla mnie podstawowy problem to to że rowerzyści są niewidoczni. Kamizelka odblaskowa jaką mamy obowiązek posiadać w samochodzie powinna być obowiązkowym elementem stroju rowerzysty, nawet tego w waciaku i nawet 24 h/dobę. Nikomu od tego korona nie spadnie a bezpieczeństwo nawet tych śpiących na jezdni z pewnością wzrośnie.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 07.01.2010 11:19

Już widzę te babcie na wsi z bańkami mleka na rowerze i w kamizelce... :):):) I odblaski przy gumofilcach.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 07.01.2010 11:38

Bocian napisał(a):Już widzę te babcie na wsi z bańkami mleka na rowerze i w kamizelce... :):):) I odblaski przy gumofilcach.

Bocian!
W Albanii widziałem jak wiejskie dziadki i babcie w gumiakach jeżdżą w odblaskowych kamizelkach lub z jakimiś odblaskowymi elementami ubrania!

hm... ale u nas nie Albania...
:(
Lider16
Cromaniak

Postnapisał(a) Lider16 » 07.01.2010 11:54

Rysio napisał(a):Pas dla rowerów to utopia którą wymyśliło kilku idiotów oderwanych od rzeczywistości. Gdzie zrobią ten pas dla rowerów w miastach :?: Nad drutami tramwajowymi :?: :twisted: Najlepiej coś wypierdnąć nie myśląc o niczym więcej. Wprowadzenie obowiązku projektowania pasa dla rowerzystów przy nowo budowanych lub gruntownie remontowanych drogach to i owszem, tylko skąd na to pójdą pieniądze. Jak zwykle grupa parlamentarzystów o tym nie pomyślała i w konsekwencji wprowadzenia czegoś podobnego część dróg planowanych nie powstanie w ogóle. Jak dla mnie podstawowy problem to to że rowerzyści są niewidoczni. Kamizelka odblaskowa jaką mamy obowiązek posiadać w samochodzie powinna być obowiązkowym elementem stroju rowerzysty, nawet tego w waciaku i nawet 24 h/dobę. Nikomu od tego korona nie spadnie a bezpieczeństwo nawet tych śpiących na jezdni z pewnością wzrośnie.

Rysiu, co do części pierwszej posta absolutnie nie mogę się zgodzić z Tobą. Pojedź, choćby wirtualnie do Szwecji, Danii czy Holandii i zobacz jak zorganizowane są DROGI dla rowerów. Wszystko da sie zrobić, tylko u nas panuje powszechny niedasizm i tumiwisizm.
Co do widoczności rowerzystów to zgadzam sie w 100%. W samym Krakowie nie jest jeszcze najgorzej bo ulica raczej są oświetlone ale wystarczy wyjechać do najbliższej wioski i atrakcje murowane. Ciemna odzież i brak odblasków dotyczy zarówno rowerzystów jak i pieszych. Wiesz, co do obowiązku to niech każdy odpowiada za siebie ale gdybym mieszkał i poruszał się na co dzień poboczem drogi to na pewno ubierałbym kamizelkę.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 07.01.2010 12:07

Bocian napisał(a):Już widzę te babcie na wsi z bańkami mleka na rowerze i w kamizelce... :):):) I odblaski przy gumofilcach.

Jak babcia dostanie 500 za niemanie kamizelki i będzie musiała przez miesiąc te bańki na komendę zawozić, to zaufaj że się szarpnie na te 7 zł. za kamizelkę :wink:

Lider, ja nie twierdzę że się nie da. Uważam tylko że w dzisiejszej sytuacji w wielu miastach jest to bardzo mocno utrudnione ze względu na obecną szerokość dróg. Popatrz np na aglomerację jaką jest Śląsk i stare części tych miast, gdzie ruch tranzytowy odbywa się w dalszym ciągu przez centra starych miast gdzie drogi były projektowane pod furmanki. Do tego dojdzie Ci problem z wykupami/wywłaszczeniami gruntów na potrzeby poszerzenia pasa drogowego o pas dla rowerów. Nowo budowane natomiast drogi jak najbardziej powinny mieć ten dodatkowy pas, tylko dobrze by było gdyby za pomysłem poszły również pieniądze z Warszawy :wink:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 07.01.2010 12:10

I dojdzie do sytuacji, że wszyscy będą psioczyć na restrykcje (tak jak teraz na działalność SM) a stosowanie dalej będzie w poważaniu...
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 07.01.2010 12:12

A jak wsiadasz na motorek to zakładasz kask i zapalasz światła :?:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 07.01.2010 12:16

Oczywiście - ale do tego się dorasta :wink:
Na początku do nowości zawsze jest bunt (że coś zabierają, jakim prawem).
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 07.01.2010 12:20

Jak babcia dostanie 500 za niemanie kamizelki i będzie musiała przez miesiąc te bańki na komendę zawozić, to zaufaj że się szarpnie na te 7 zł. za kamizelkę

Nie 500 a w maxa 100 :):) I jeszcze kto to widział, żeby swojaka na wsi karać :):)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj? - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone