Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.06.2009 08:26

Czyli będzie po staremu bo liczy się data w PJ a nie staż.
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 23.06.2009 14:30

W ostatnią niedzielę, za dnia, wracałem z Wa-wy do Gdańska. Jechałem z ustawioną na tempomacie prędkością 90km/h. Zjeżdżałem nagminnie na pobocze ustępując "śpieszącym się". Byłem wyprzedzany przez wszystkich, o motocyklistach nie wspomnę. Co ciekawe wielu "wściekłych psów" i "dzikich wieprzy" ;-) doganiałem po wielu kilometrach na "spiętrzeniach" lub we wsiach i miasteczkach. Za to ja spaliłem circa 3,8 ON. :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 24.06.2009 19:19

who napisał(a):Jechałem z ustawioną na tempomacie prędkością 90km/h. wielu "wściekłych psów" i "dzikich wieprzy" ;-) :lol:

ale padaka :D
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 24.06.2009 19:28

AndrzejJ. napisał(a):
who napisał(a):Jechałem z ustawioną na tempomacie prędkością 90km/h. wielu "wściekłych psów" i "dzikich wieprzy" ;-) :lol:

ale padaka :D

- no straszna padaka, straszna. U Ciebie też tak jeżdżą? :lol:
P_Piotrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) P_Piotrek » 07.11.2009 15:09

Wracając do tematu - wygląda na to, że obecne rozwiązania jakoś nie do końca się sprawdzają:

Pijany kierowca wjechał w grupę ludzi - w tym pięcioro dzieci. Już za to siedział.

:?
P_Piotrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) P_Piotrek » 09.11.2009 23:51

Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.11.2009 07:46

Szkoda, że opamiętanie (jeżeli to nie było zagrane do kamery) przychodzi tak późno.
Skoro miał zakaz za to samo to teraz usiłowanie zabójstwa, spowodowanie katastrofy i 300 lat robót społecznie użytecznych.
P_Piotrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) P_Piotrek » 10.11.2009 23:02

Na 11-11: 11 innych linków (na 11 stronie):

W Lublinie pijany dziadek wiózł wnuki 1,6 promila

Pijany mechanik kierujący autobusem spowodował kolizję 2 promile

Pijany pracownik myjni ukradł bmw klienta i spowodował kolizję blisko 2 promile

Pijany szesnastolatek za kierownicą ponad 2 promile

Pijany 17-latek kierował samochodem około 2 promili

Pijany kierowca autobusu wiózł dzieci 0,69 promila

Pijany kierowca PKS zatrzymany na Puławskiej blisko 2,5 promila

Był pijany - straci prawo jazdy 2,42 promila

Pijany policjant potrącił 17-latka 2,5 promila

Zamość: Pijany z zakazem. ponad 2 promile

Pijany kierowca spowodował wypadek. Uderzył w karetkę w której jechała ciężarna kobieta "pod wpływem alkoholu"

Pijany kierowca uderzył w radiowóz ponad 3 promile

Niestety wyszło 12 :(
Wszystkie świeże - znalezione w ciągu kilku minut. Wystarczy w Google wpisać słowo "pijany" i ograniczyć szukanie do adresów dodanych w ciągu ostatnich 24 godzin.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 11.11.2009 10:09

Hm... ?
No i co można by z tym problemem w kraju począć?

Czy wariant skandynawski (w szczególności norweski) nie byłby słusznym rozwiązaniem?
Ale co zrobić z przekupnymi sądami?

Kika lat temu pewien znajomy (młody gość) w miejscu, gdzie dozwolona szybkość wynosi 70 km (w mieście) jechał ok. 110-120km/h (z jego relacji), w Krakowie. Pod koła wskoczył mu facet, który biegł do tramwaju. Wtargnął mu nagle w miejscu, gdzie nie było przejścia dla pieszych.
Śmierć na miejscu. Czacha na pół, fragmenty mózgu na przedniej szybie.
Gdyby znajomy jechał przepisowo 70km/h, to byłaby szansa przynajmniej na lekkie wyhamowanie i być może siła uderzenia nie zabiłaby kolesia.
I co?
I mamusia "załatwiła". Nie wiem jak, ale znajomy nawet nie stracił prawa jazdy.

Czy hiper wysokie mandaty, dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów, likwidacja pojazdu i brak możliwości "załatwienia" sprawy w sądzie spowodowałoby zmniejszenie problemu?
That is the question!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.11.2009 10:17

36-latek, który w kilka dni temu spowodował wypadek pod wpływem alkoholu, powiesił się w areszcie. Wcześniej był już karany za spowodowanie wypadku ze skutkiem śmiertelnym.

Radosław K. w ubiegły piątek pod wpływem alkoholu wjechał samochodem w grupę pieszych i uciekł z miejsca wypadku. - Pokłóciłem się z bardzo bliską mi osobą i chciałem uciec w alkohol - tłumaczył swoje postępowanie. - Ja tego nie zrobiłem specjalnie, nie zrobiłem tego celowo - dodawał Radosław K. W Po pijaku wjechał w pieszych. "Chciałem uciec w alkohol"
Ostatnio edytowano 11.11.2009 10:28 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.11.2009 10:19

I kolejny wypadek. :?
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 11.11.2009 12:42

hepik napisał(a):36-latek, który w kilka dni temu spowodował wypadek pod wpływem alkoholu, powiesił się w areszcie. Wcześniej był już karany za spowodowanie wypadku ze skutkiem śmiertelnym.

Radosław K. w ubiegły piątek pod wpływem alkoholu wjechał samochodem w grupę pieszych i uciekł z miejsca wypadku. - Pokłóciłem się z bardzo bliską mi osobą i chciałem uciec w alkohol - tłumaczył swoje postępowanie. - Ja tego nie zrobiłem specjalnie, nie zrobiłem tego celowo - dodawał Radosław K. W Po pijaku wjechał w pieszych. "Chciałem uciec w alkohol"

Przerażające i smutne zarazem.
Jerzy 22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jerzy 22 » 11.11.2009 23:00

Pijanych kierowcow nalezy karac i to bardzo szybko a nie w zawieszeniu, zabierac prawo jazdy dozywotnio, i karac wiezieniem np 3 lata odsiadki i zabierac samochod ( nawet mimo to ze jest nie jego lub sluzbowy lub pozyczony). Tak jest rozwiazane w Szwecji i nikt nie przekracza podanej predkosci na szosie np 70 km to wszyscy jada 70 km
Ale jak w Polsce wszystko mozna =zalatwic = to mamy tego konsekwencje. A Lapowki w wydz komunikacji to jak sie ma dojscia to normalna rzecz.
P_Piotrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) P_Piotrek » 11.11.2009 23:37

hepik napisał(a): Radosław K. (...) Pokłóciłem się z bardzo bliską mi osobą i chciałem uciec w alkohol - tłumaczył swoje postępowanie. (...) "Chciałem uciec w alkohol"

Nie ma sprawy - różnie się w życiu układa. Ale dlaczego usiadł za kierownicą? Co zrobić, żeby nawet pijany - miał ten przebłysk świadomości - i nie chciał jechać samochodem?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.11.2009 23:44

Jerzy 22 napisał(a):Pijanych kierowcow nalezy karac i to bardzo szybko a nie w zawieszeniu, zabierac prawo jazdy dozywotnio, i karac wiezieniem np 3 lata odsiadki i zabierac samochod ( nawet mimo to ze jest nie jego lub sluzbowy lub pozyczony). Tak jest rozwiazane w Szwecji i nikt nie przekracza podanej predkosci na szosie np 70 km to wszyscy jada 70 km
Ale jak w Polsce wszystko mozna =zalatwic = to mamy tego konsekwencje. A Lapowki w wydz komunikacji to jak sie ma dojscia to normalna rzecz.

Karane powinno być pisanie postów na forum bez polskich liter :!: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj? - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone