Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tgniw
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tgniw » 14.06.2009 21:50

Mibi napisał(a):tgniw

Studentom prawa od samego początku wpaja się że nie wysokość kary jest ważna ale jej nieuchronność.
W tym przypadku nieuchronność jest wątpliwa więc i nietrzeźwych kierowców przybywa.

No ale nie bardzo rozumiem - co w zwiazku z tym proponujesz?
Jako ciekawostke Ci powiem, ze skuteczniejsza jest kara krotka, ale natychmiastowa niz dluga i odwleczona w czasie.

Na przyklad - sprawcow przestepstw popelnionych po raz pierwszy warto wyslac na kilkutygodniowy pobyt w Zakladzie Karnym i tam dac im wojskowy wycisk niz kierowac na dlugoletnie wiezienia gdzie skazani umieraja z nudow.

Oczywiscie nie dla kazdego typu przestepstw.

Byl taki eksperyment w stosunku do wiezniow z USA. Wybrani wiezniowie kazdy orzeczony rok zwyklego wiezienia mogli zastapic miesiecznym wiezieniem o wojskowym drylu. Warunek byl jeden - skazany musial odbyc calosc kary w wiezieniu o wojskowym drylu. W przeciwnym razie - trafial do zwyklego wiezienia odbywajac reszte kary. Czas spedzony w wiezieniu o wojskowym drylu w takiej sytuacji liczyl sie jemu normalnie.

To bylo na zasadzie kontraktu pomiedzy wiezniem, sadem a sluzbami penitencjarnymi.

Wiezien ktory pozytywnie przeszedl pobyt w wiezieniu o wojskowym drylu dostawal warunkowe zwolnienie z dozorem policji do konca odbywania kary. Jak skazany mial jeszcze 3 lata do konca kary to przez te 3 lata musial sie meldowac policji.

A co na to obroncy praw czlowieka?
Jak pisalem - byla to zasada kontraktu, z ktorego skazany mogl odniesc wymierne i realne korzysci, a przy okazji - sie zresocjalizowac.

Nie wiem jakie byly dalsze losy tego eksperymentu, gdyz pozniej juz go nie sledzilem. Jak pisalem - dopadla mnie dluga i wyczerpujaca choroba, wiec stracilem wtedy zainteresowanie czymkolwiek.

Efekt dzisiejszej dyskusji jest taki, ze znow zaczalem myslec o powrocie do pisania doktoratu :) No ale to inny temat i nie wiem na ile dzisiaj realny.

Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.06.2009 21:56

tgniw napisał(a):Efekt dzisiejszej dyskusji jest taki, ze znow zaczalem myslec o powrocie do pisania doktoratu :)
Pozdrawiam

Zacznij pisać jak najszybciej, aby Ci nie przeszło :D
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 14.06.2009 22:04

who napisał(a):Jest jednak rozwiązanie! Ktoś rzucił propozycję utworzenie specjalnego pasa jezdni dla nawalonych.

No i wreszcie jakaś rozsądna propozycja!
Dzięki Who! Widzę teraz światełku w tym zaciemnionym przez naukowe rozprawki doktorów tunelu!

Tqniw! Do Psiej Jasnej Dupy!
Ty do mnie wciskasz takie ściemę! :twisted:
Jakie do P.J.D studia.. ?!
Ja sie teraz staram o to by mi zaliczyli II kl. zawodófki! A one nie chcą, bo się uparli, że muszę mieć jakąś praktykę! A kto takiego furiata przyjmie na praktykę?! Poza tym w zawodzie, którego się wyuczam nie ma ot tak sobie od kopyta praktyk! No, ale to tak osobiście...

A podyskutować lubię i ty mnie tu nie pouczaj! To, że masz jakieś tam zakichane popierki doktorskie, to guzik mnie to opchodzi. Ja sobie też mogę kupić, bo kasę mam. Puszki zbieram.

I profesorami mi tu nie wycieraj gęby i Alfredem Noblem się nie zasłaniaj, bo od razu widać z twoich postów "who is who" i co z ciebie za ziółko...
Napisałem o naszych wymoczkowatych ekologach z Rospudy, a nie o Noblistach. Dla nich szacun i graba. To fajne chłopy. No, ten Rzepliński nie bardzo teges, bo do PZPR należał... hm.. i co? bronił praw biednych uciemiężonych PRL-owców? ..
Co innego Sierioża Kowaliow, tego to przynajmniej sowiety do pierdla wsadzili za antypaństwową propagandę.. równiacha.
no i tak se możemy tu podyskutować.. ale nie o to chodzi.

Chodzi o to by pijaki nie stanowili zagrożenia na drogach.
A co do tego ma A. Nobel, to wybacz, ale zupełnie nie zakumałem. Widocznie nie douczony jestem i daleko mi do zrozumienia tak wzniosłych metafor.. sory, jam nie partner w dyspucie dla tak szacownego naukowca jak ty
pozdrav
:? :? :?
Miłosz_S
Cromaniak

Postnapisał(a) Miłosz_S » 14.06.2009 22:13

tgniw
Proponuję zabierać samochody niezależnie od wartości.
Czy to pomoże tego nie wiem.
Ale pewne jest to że przez jakiś czas ten gość nie będzie miał samochodu.

A co Ty proponujesz?
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 14.06.2009 22:31

Mibi napisał(a):A co Ty proponujesz?

Zabierac alkohol.
Jest impreza .Alkohol zabiera temu co ma prowadzic ....żona, córka , przyjaciel,znajomi .Czyli My zabieramy alkohol chcącemu wypic kierowcy.To raz.
Miłosz_S
Cromaniak

Postnapisał(a) Miłosz_S » 14.06.2009 22:34

janniko napisał(a): Widocznie nie douczony jestem i daleko mi do zrozumienia tak wzniosłych metafor.. sory, jam nie partner w dyspucie dla tak szacownego naukowca jak ty
pozdrav
:? :? :?

janniko
nie gorączkuj się tak, przecież na każdy temat można pogadać spokojnie.
Inaczej taka dyskusja nie ma sensu.

tgniw
jeżeli nasza rozmowa zdopinguje Cię do robienia doktoratu to chętnie jeszcze podyskutuję.
Miłosz_S
Cromaniak

Postnapisał(a) Miłosz_S » 14.06.2009 22:41

AndrzejJ. napisał(a):
Mibi napisał(a):A co Ty proponujesz?

Zabierac alkohol.
Jest impreza .Alkohol zabiera temu co ma prowadzic ....żona, córka , przyjaciel,znajomi .Czyli My zabieramy alkohol chcącemu wypic kierowcy.To raz.

Tutaj zgoda.

Ale ja miałem na myśli propozycje prawne.
Mamy biedne państwo i policję, społeczeństwo przyzwala na siadanie za kierownicą nietrzeźwym (nawet spoty w tv ze znanymi aktorami nic nie dały) , dotychczasowe regulacje prawne nie pomagają, pijanych na drodze jest coraz więcej.
Co dalej?
Mosqito
Cromaniak

Postnapisał(a) Mosqito » 14.06.2009 22:42

who napisał(a):Jest jednak rozwiązanie! Ktoś rzucił propozycję utworzenie specjalnego pasa jezdni dla nawalonych.

Ale: mur z jednej, mur z drugiej, pas pośrodku :-)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.06.2009 23:21

Mibi napisał(a): ... miałem na myśli propozycje prawne.
Mamy biedne państwo i policję, społeczeństwo przyzwala na siadanie za kierownicą nietrzeźwym (nawet spoty w tv ze znanymi aktorami nic nie dały) , dotychczasowe regulacje prawne nie pomagają, pijanych na drodze jest coraz więcej.
Co dalej?

W opinii części prawników i innych osób dotychczasowe ustawodawstwo jest poprawne, rzecz w tym, że nie jest stosowane.

KLIK
P_Piotrek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) P_Piotrek » 15.06.2009 01:01

Witam,

Tak się zastanawiałem, że skoro zabieranie samochodów jest sprzeczne z zasadami państwa demokratycznego, to może należy ustanowić odstraszające grzywny - proporcjonalne do wysokości dochodów oraz np. stopnia upojenia za kierownicą, a po złapaniu delikwenta zabierać samochód - i oddawać po zapłaceniu całej grzywny? Wtedy kara jest dotkliwa, natychmiastowa i nieunikniona.
Tylko jaki ma sens taka kara - gdy kierowcą jest wredny ojciec ubogiej, wielodzietnej rodziny? Jemu i tak wszystko jedno - a dzieciaki będą głodne. Jasna psia - no wiecie co! :)

Obawiam się, że same przepisy i kary sprawy nie załatwią. Jak gostek jest nawalony - to ma ograniczone myślenie i siada za kierownicą mając nadzieję, że policja go nie złapie i uniknie jakiejkolwiek kary. O ew. wypadku nawet nie myśli - po alkoholu jest przecież bardzo pewny siebie! :(
Konieczna jest zmiana w nastawieniu ludzi do problemu. Kierowanie pod wpływem alkoholu musi zacząć być traktowane jako rzecz normalnie wstydliwa i wywołująca zażenowanie - u wszystkich. Być może skuteczna
byłaby jakaś głośna i dosadna akcja medialna - ale nie taka, jak obecne - z wyważonymi słowami i odwołująca się do rozsądku. (Jaki jest sens odwoływać się do rozsądku pijaka za kierownicą? Jakby on miał rozsądek - to nie prowadziłby pijany.) Wyobrażam to sobie jako taką "propagandę" - nazywającą rzeczy po imieniu: "Każdy
prowadzący pojazd pod wpływem alkoholu to głupi, tępy prostak! To tępa, wredna świnia - która przez swoją głupotę może np. zabić jakieś dziecko." - itp., itd. Im więcej i dosadniej - tym lepiej - do tego stopnia, aby u nikogo nie powodowało to już ochoty do żartów. Bo niestety, ale przepisy prawa oraz ich egzekwowanie u nas stanowią niezły temat do żartów - stąd m.in. ich lekceważenie. :(

Mam nadzieję, że wszystkie osoby - tak zaciekle walczące o prawa człowieka (przestępców) lub zgodność prawa z zasadami demokracji, itd. -co najmniej tyle samo wysiłku wkładają w to, aby np. przede wszystkim przestrzegane były prawa ofiar oraz aby przepisy prawa chroniły przede wszystkim zwykłych ludzi a nie przestępców. I nie jest to absolutnie żadna złośliwość z mojej strony.

Jeśli chodzi o specjalne "pasy dla nawalonych" - to wcale się nie zdziwię, jak ktoś kiedyś wymyśli, że całkowite zabranianie pijakowi kierowania samochodem to ograniczanie jego swobód obywatelskich - a ponieważ na normalnej drodze stanowi on zagrożenie - to trzeba mu zbudować specjalną drogę - albo zafundować powrót do domu - jeśli takiej drogi nie ma :)

Serdecznie pozdrawiam na wpół śpiąco!
Piotr
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 15.06.2009 06:25

Dodałbym jeszcze anons (co, gdzie, kiedy) prasowy i spot w TV na koszt pijaka.
Napiętnowanie - społeczeństwo się domaga ! Tylko co z tego kiedy i tak jest ciche przyzwolenie ze strony najbliższych....
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 15.06.2009 07:26

JacYamaha napisał(a):.. Napiętnowanie - społeczeństwo się domaga !

JacYamaha!
eee... to już wypraktykowali Ruscy za sowietyzmu! U nich była tzw. "doska pazora", czyli "tablica wstydu", w większości miast na osiedlach, w zakładach pracy itp. i tam wisiały zdjęcia "winowajców", którzy zachlali mordę do takiego stopnie, że nawet "tolerancyjne" na ilość promili społeczeństwo radzieckie nie wytrzymywało takiego haju! I co? I kupa! Jak pili, tak piją i rozrabiają..

Mibi. Spoko. Ja nie gorączkuję, tylko sobie jaja robię.

A wracając do tematu. Wydaje mi się jednakoż, że prawo u nas nie jest aż takie złe. Są przewidziane dobre i adekwatne mandaty, upomnienia, kary i różne takie restrykcje.
Problemma jednakoż leży w ich egzekwowaniu!
Łapią kolesia i każdy dobrze wie, że za odpowiednią "sugestią" się sprawę załatwi.. no, chyba, że będzie się miało pecha i trafi się jakaś sędzina durna ideowa PISiorka czy inna LP-eRka. Ale to raczej rzadkość!
Pracuję w branży, w której mam co pewien czas do czynienia z sądami i ich wyrokami (młodzież niedostosowana). I widzę jak się zmieniają wyroki po "odpowiedniej" wizycie jakiejś tam dzianej mamusi lub wujaszka!
I tu bym upatrywał problemu!
Co z tego, że zmienimy prawo, skoro w tym państwie jest ono nie przestrzegane przez sędziów, prokuratorów itp?!

Wypadłoby jakoś zabrać się za uzdrowienie sądownictwa i całego organu tzw. "sprawiedliwości"!
I tym powinni się zająć panowie doktorzy, profesorzy i obrońcy, pożal się Boże, praw człowieka.
Obrońmy najpierw prawa zwykłych uczciwych obywateli, a potem weźmy się za obronę skazanych!

A co do budowania specjalnych ogrodzonych pasów dróg dla nawalonych, to się tak nie śmiejcie! To jest całkiem realne!
Pamiętam jak jakieś 15 lat temu śmialiśmy się z kolegą z tego, że w Europie jakieś pajace mają pomysły by mierzyć marchewkę i wymiona krowom!!! I co?! I już to mamy jako normę w UE i nikt się nie dziwi!

Pozdro
asikx
Cromaniak

Postnapisał(a) asikx » 15.06.2009 08:15

W długoweekendowym Totolotku padła następująca liczba:

2683

Kiedy kumulacja?

Pozdrawiam
Rafał
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 15.06.2009 08:20

asikx napisał(a): 2683

Wybaczcie, ale jednak wychodzi na to, że mamy dość debilne społeczeństwo. Pomijając to co pisałem wyżej.
Nie wiadomo, czy strzelać, czy ręce obcinać, by nie mogli kielicha podnieść, jakiś hiper-anticol wszywać? czy ki ch...

:( :( :(
Biało-czerwony
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Biało-czerwony » 15.06.2009 08:38

A może by tak odbierać nietrzeźwym prawo jazdy i to dożywotnio. Co to da, że pojazd przepadnie na skarb państwa, jeżeli koleś, jak go stać, niebawem kupi sobie następny...., i tak bez końca. Moim zdaniem zabranie prawka zaboli bardziej, niż utrata autka. To po pierwsze.

A po drugie, ktoś już pisał wcześniej, że jest ciche przyzwolenie rodzin, i w ogóle otoczenie, na prowadzenie po pijaczku. No właśnie!!! Tu jest, moim zdaniem, sedno problemu. Czy nie powinni oni tak samo odpowiadać przed Temidą jak ten wstawiony kierowca, jeśli we właściwym czasie nie zareagowali i pozwolili mu prowadzić (może nawet wcześniej biesiadowali razem). Tylko jak to uczciwie i sprawiedliwi rozsądzić?

Pozdrav.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj? - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone