Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 14.06.2009 16:13

Bocian napisał(a):http://www.sn.pl/orzecznictwo/index.html
z października 2008...

Uchwała składu 7 sędziów SN z 30 października 2008 r. (sygn. akt I KZP 20/08).
Pojazd mechaniczny stanowi przedmiot czynności wykonawczej przestępstwa określonego w art. 178a § 1 kk...
O tym tu wspominaliśmy, wiec wkleiłem... Trzeba wejść w Izbę Karną i odnaleźć konkretną rzecz. Nie podam linku bo uzasadnienie jest w Adobe Reader...
Ech, panie Prawniku... :)
państwo, czyli jak sam mówisz my... Zróbmy więzienia prywatne i będą płacić, aż miło.
Widziałem trochę więcej przestępców i skazanych niż tylko Lwa Rywina :)
Przypomnij sobie co zrobił Giuliani w NY, nie ważne czy zbrodnia, przestępstwo czy występek...
tgniw
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tgniw » 14.06.2009 16:15

Piotrku!

Nikt Ciebie nie zmusza. Szanuje Twoj wybor nieuczestniczaenia w dyskusji :)

A co do tego co napisalem Bocianowi - czym innym sa emocje a czym innym sa realnia.

Bocian i Pani Plumkowa pisza o emocjach, a ja o realiach.
Oczywiscie sprawce przestepstwa mozna pozbawic majatku na poczet oplat za jego pobyt w wiezieniu, ale taki czlowiek po obdyciu kary nie bedzie mial dokad wrocic i stanie sie bezdobnym. Stajac sie bezdomnym wczesniej niz pozniej wkroczy na droge porzestepstwa i wroci do wiezienia.

Wiezienie ma spelniac role resocjalizacyjna a nie demoralizacyjna, a taka by spelnialo gdyby sprawcow przestepstwa pozbawiano calego majatku.

Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 14.06.2009 16:18

Jakie emocje? Ja się z emocji w stosunku do przestępców już dawno wyprałem :)
To co mówisz, o tym , bo tak to zrozumiałem, żeby nie zabierać majątku przestępcy uzyskanego przez swój przestępczy proceder, bo biedaczek po odbyciu kary się stoczy, to wybacz, ale dla mnie bzdura. Po odbyciu kary może zrobić jedno-żyć uczciwie... Jak większość ludzi.
tgniw
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tgniw » 14.06.2009 16:21

Bocian napisał(a):Zróbmy więzienia prywatne i będą płacić, aż miło.

Ale z czego beda placic???.

W ubieglym (chyba) roku sad skazal ubogiego rolnika na 1,5 mln kary grzywny za to, ze ten wycial iles tam drzew w jego wlasnym lesie. Zestawiono to z wysokoscia jego renty. Obliczono, ze przy tych dochodach to kara ta beda splacali jeszcze wnuki tego Pana.

Oto masz przyklad nierealnego zastosowania prawa. Wszystko zgodnie z prawem i w tym przypadku - matematyka, tylko ze wymierzonej przez sad kary nie da sie z waden sposob wyegzekwowac, nawet licytujac w calosci jego majatek i zajmujac w calosci wszystkie jego dochody.

Niestety - nie mam mozliwosci odczytania pliku w PDF. Dopiero bede mogl po powrocie do domu - najwczesniej jutro wieczorem.
Ostatnio edytowano 14.06.2009 16:27 przez tgniw, łącznie edytowano 1 raz
tgniw
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tgniw » 14.06.2009 16:26

Bocian napisał(a):To co mówisz, o tym , bo tak to zrozumiałem, żeby nie zabierać majątku przestępcy uzyskanego przez swój przestępczy proceder, bo biedaczek po odbyciu kary się stoczy, to wybacz, ale dla mnie bzdura.

Prosze - nie wkladaj w moje usta to czego nie powiedzialem.
Czym innym jest majatek przestepcy pochodzacy z nielegalnego procederu a czym innym pozostaly majatek uzyskany np. w efekcie dziedziczenia czy egalnych zrodel dochodu.

Dam Ci przyklad. Zlodziej wlamuje sie do samochodu i kradnie odbiornik wartosci 800 zl.

Nie ma dziwne, ze musi on go zwrocic wlascicielowi i w dodatku naprawic wyrzadzone w samochodzie uszkodzenia. Ale jakie to sa na tym przykladzie kwoty? Tysiac - dwa tysiace gora! A miesieczny koszt utrzymania wieznia jest przynajmniej dwukrotnie wyzszy.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 14.06.2009 16:26

Przekroczył prawo i musi ponieść konsekwencję... Z tego właśnie korzystają ci wielcy przestępcy, że nic nie maja swojego.. Czyli co? Bezkarni? Bo jak ukarać jak nic nie ma? Sam mówiłeś , równi wobec prawa...
tgniw
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tgniw » 14.06.2009 16:31

Ale znowu mylisz pojecia. Ukrywanie majatku pochodzacego z przestepstwa to nie to samo co majatek uzyskany na drodze dziedziczenia czy innej, legalnej dzialalnosci.

Poza tym co zabierzesz uczacemu sie, niepracujacemu 18-latkowi, ktory nie ma zadnych dochodow i zneca sie nad rodzina? Dom w ktorym mieszkaja jego rodzice? Jedyne co mozna mu zabrac, to przedmioty pochadzace z przestepstwa lub sluzace popelnieniu przestepstwa.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 14.06.2009 16:37

I ja o tym majątku mówię... Nie chce aby przestępcy oddawali to co uczciwie zdobyli lub czego nie dało się im udowodnić. Majątek pochodzący z przestępstwa powinien być konfiskowany a za pobyt w więzieniu powinien płacić swoja pracą lub z majątku który pozostał mu na wolności. Takie jest moje zdanie i nie ma co dłużej o tym prawić. Mówiliśmy tu o pijanych kierowcach.
Ciekawe jest tylko to, że widziałem już takich obrońców praw człowieka którzy jak sami zostali ofiarą bandyty to widzieli tylko dla niego KS :):)
tgniw
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tgniw » 14.06.2009 17:01

No ale wywarzasz otwarte drzwi :)
Przeciez konfliskuje sie przestepcom majatek pochodzacy z nielegalnego zrodla. Przypominam sobie sprawe chlopaka, ktory przyznal sie przed sadem, ze na nielegalnym procederze zarobil szacunkowo 1000 zl. Nie wiedzial dokladnie ile i nie umial tego wyliczyc, ale tak przypuszczal. No i sad jako kare dodatkowa wymierzyl mu kare grzywny w wysokosci 1000 zl.

To jest klasyczny przyklad zastosowania tej kary.

Powinien placic swoja praca - moge sie zgodzic, o ile bedzie ja w ogole mial. A jesli bedzie mial to tak nisko platna jak praktykantom szkolnym - ok. 200 zl miesiecznie.

Natomiast majatek, ktory pozostal na wolnosci jest czesto wlasnoscia / wspolwlasnoscia jego rodziny. Zabierajac majatek karzesz jednoczesnie niewinnych czlonkow rodziny skazanego. Przyklad tego 18-latka o ktorym pisalem wyzej jest tego klasycznym przykladem. Gdyby nawet ten nalezal w calosci do niego, to po wyjsciu z wiezienia skazany musi miec gdzie wrocic. Bo jezeli pozbawisz go majatku, to ten wyladuje na ulicy bez najmniejszych szans na zatrudnienie. A kto zatrudni bezdomnego i karanego? No wiec taki czlowiek wroci na droge przestepstwa chocby po to aby miec dach nad glowa.

I jeszcze jedno - Konfliskata majatku jest stosowana w krajach rezimowych - Chiny, Korea Polnocna, Birma... to tylko przyklady. W panstwach demokratycznych majatkow przestepcow sie nie pozbawia. Pozbawia sie ich tylko z majatkow pochodzacych z przestepstwa na zasadzie "oddaj to co ukradles".

Owszem - to dyskusja o karanych kierowcach, ale dalsza czesc dyskusji wziela sie z postulkatu pozbawiania ich aut. Ja rozumiem, ze to ma byc dotkliwa kara, ale konfiskata mienia jakim jest auto nie moze byc wyznacznikiem kary. Jej wyznacznikiem powinna byc grzywna. Albo stala, albo jako procent uzyskiwanych dochodow. Zgadzam sie z postulatem by byla ona dotkliwa, ale tez i w granicach realiow.

Bocian napisał(a):
Ciekawe jest tylko to, że widziałem już takich obrońców praw człowieka którzy jak sami zostali ofiarą bandyty to widzieli tylko dla niego KS :):)

Ciekawe o jakich obroncach mowisz? Czy tez znowu ponosi Ciebie fantazja?

Przyklad zmarlego niedawno prof. Zbigniewa Holdy, czlonka Komitetu Helsinskiego, dzialacza Solidarnosci internowanego w stanie wojennym - on bedac internowanym tlumaczyl SB-kow, ktorzy go zatrzymali i internowali. Mowil, ze oni tacy sa bo jest taka sytuacja. Dostali taki rozkaz i go realizuja, choc byc moze wielu z nich po cichu jest po stronie Solidarnosci. W sytuacji panstwa demokratycznego byliby oni calkiem innymi ludzmi.

Powoluje sie tutaj na emitowany kilka dni temu w TV Lublin film dokumentalny o zmarlum prof. Holdzie. A mowil to mec. Tomasz Przeciechowski, internowany razem z prof. Holda lubelski dzialacz Solidarnosci od 1980 roku.
Ostatnio edytowano 14.06.2009 17:46 przez tgniw, łącznie edytowano 1 raz
ja natka
Cromaniak

Postnapisał(a) ja natka » 14.06.2009 17:45

poza pijaństwem dodałabym jeszcze:
nieprzestrzeganie przepisów, nadmierną szybkość, chamstwo, brak tolerancji, brawurę, cwaniactwo i zawyżoną wiarę w swoje umiejętności :(
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 14.06.2009 17:46

Mosqito napisał(a): ... Dlaczego jednym słowem mamy w dupie własny kraj, własne drogi, własne prawo...

Nie nie nie.. nie zgodzę się! Nie mamy w dupie własnego kraju! To jest wykręcanie kota ogonem!
To kraj ma nas w dupie!!!
Kraj, jako władza, jako ci, którym daliśmy nasz mandat zaufania, że będą dobrze nam sprawować władzę!
Od lat kilkunastu łudzimy się, że kolejna władza coś zmieni, że wreszcie zaczną robić porządek w prawie. Że zaczną wypleniać korupcję ze zdemoralizowanych do cna sądów! Że dobiorą się wreszcie do tyłków skorumpowanych sędziom!!! itp itd.

Od tego należałoby zacząć, a potem zabierać się za całą resztę!
Ale wydaje się, że to jest jakiś zamknięty magiczny krąg, który można przeciąć tylko radykalnym cięciem. Wydaje się, że już tylko totalne zburzenie obecnej zgniłej państwowej konstrukcji prawnej (ustawodawczo-wykonawczej), wykarczowanie do "zupełnego" dna, tylko takie radykalne posunięcie być może coś by dało, być może pozwoliłoby stworzyć jakiś nowy zdrowy zalążek.

Wyobraźmy sobie, że nasze państwo jest jak skrzynka jabłek, w której część jabłek zgniła. Chcemy pozostałe jabłka uratować. Niestety. Jeśli wyrzucimy tylko te najbardziej zgniłe, a pozostawimy te lekko nadgnite, to po niedługim czasie cała skrzynka będzie znów fermentować, aż w końcu wszystkie jabłuszka zgniją. Co z tego, że był to b. dobry gatunek. Klops.
Jest tylko jedno rozwiązanie. Wyrzucić wszystkie zgniłe jabłka (mocno czy lekko .. jednako), można pokusić się, by te lekko nadgnite okroić i od razu z nich upiec placek, ale na pewno trzeba je odseparować! Należałoby też obowiązkowo wyczyścić, umyć i zdezynfekować skrzynkę, dopiero potem włożyć z powrotem pozostałe zdrowe jabłuszka i .. i co?
I kupa! Bo tego nie chce społeczeństwo!
Społeczeństwo chce dokonać rzeczy niemożliwej. Chce by jabłka same ozdrowiały, by się stał CUD!!!

Więc niestety nadal będzie w każdy weekend multum pianych kierowców, nadal będą ginęli ludzie.
Prawdopodobnie jedno, co się będzie powoli zmieniać, to będzie rosnąć nasza wściekłość na własną bezradność i może w końcu ta bezradność popchnie nas ku myśleniu, może wreszcie powiem "dość!" i nie pozwolimy się dłużej indoktrynować, i może kiedyś otrząśniemy się i stwierdzimy, że "trudno, trzeba poddać się chirurgicznemu zabiegowi usunięcia głęboko tkwiącego trzonu choroby"!

Może , być może.. daj Boże... Oby nie było za późno

:P :P :P

PS
Do psiej jasnej zafajdanej mordy!
magdapaszek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) magdapaszek » 14.06.2009 17:56

poczytajcie sobie właśnie taki typek po zalewanej niedzieli wsiadł w auto -rano na kaca pewnie wypił piwo i coz tego wyszło :

http://czechowice.eu/index.php/20090608 ... iecko.html
magdapaszek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) magdapaszek » 14.06.2009 17:58

niestety Michałek zmarł [*]
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 14.06.2009 18:53

Odbierać dożywotnio narzędzie przestępstwa i uprawnienia.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 14.06.2009 19:03

JacYamaha napisał(a):Odbierać dożywotnio narzędzie przestępstwa i uprawnienia.

Krótko i na temat!
:P :P :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Pijani kierowcy - masakra, czy taki już zwyczaj? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone