napisał(a) tgniw » 14.06.2009 15:55
Bocianie!
1. Podales mi link do orzecznictwa Sadu Najwyzszego. No ale daj mi linka do konkretnego orzeczenia, bo nie bardzo rozumiem jaki jest inny sens podawania tego linku. Rownie dobrze moge Ci podac link do Onetu mowiac, ze w Onecie pisali o czyms tam.
2. Kwestia ubogosci skazanych nie wynika z mojego widzimisie. To sa fakty. To, ze uslyszales o kilku bogatych skazanych jak np. Lew Rywin nie znaczy ze kazdy skazany jest tak bogaty jak on. W wiekszosci przypadkow bieda jest jednym z czynnikow kryminogennych. Jezeli nawet przed pozbawieniem wolnosci skazany pracowal, to po pozbawieniu go wolnosci zostal on pozbawiony tego zrodla dochodu i to w dodatku na wiele lat!
Wyjatkiem sa dochody z lokat oraz akcji, ale te dochody naleza do rzadkosci nawet w warunkach wolnosciowych.
3. Ciezar utrzymania skazanego spada na panstwo a nie na poszkodowanego / pokrzywdzonego. Ja wiem, ze skazanych utrzymuje sie z naszych podatkow, ale nigdzie na swiecie skazani nie placa za swoj pobyt w wiezieniach bo jest to nierealne. Poza tym trudno wymuszac na kims oplaty skoro w wiezieniu jest on przymusowo.
Mozesz sobie fantazjowac o tym zeby przestepca placil za swoj pobyt w wiezieniu, ale fakty sa takie, ze miesieczny koszt utrzymania jednego wieznia przekracza dochody przecietnego Kowalskiego pracujacego w warunkach wolnosciowych. Wiec jak chcesz aby wiezniowie placili za swoj pobyt, skoro traktuje sie ich jak tania sile robocza ktorej placi sie najnizsze stawki takie jak szkolnym praktykantom?
4. Nie kazdy skazany jest bandyta!
Oczywiscie sa niebezpieczni przestepcy, ale wiekszosc odsiadujacych wyroki to tzw. drobni przestepcy odsiadujacy wyroki za alimenty, kradzieze, oszustwa, przestepstwa popelnione pod wplywem alkoholu.
Przestepstwa bandyckie - zabojstwa z premedytacja, rozboje, wymuszenia, haracze to kategoria przestepstw szczegolnie niebezpiecznych i przestepcy trafiaja do zakladow karnych o zaostrzoinym rygorze, zwlaszcza, ze wiekszosc z nich to recydywisci.