Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Paliwo informacje

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
patriks
Odkrywca

Postnapisał(a) patriks » 19.04.2008 23:23

Moje małe chłopaki zawsze się dziwią jak ta niemiecka deska klozetowa sama się obraca :wink: :D 8)
Haweł
Cromaniak

Postnapisał(a) Haweł » 20.04.2008 04:55

FUX napisał(a):A co to jest GP?

jak kolega mial VW sharana z jakims dziwnym, benzynowym motorem, to kiedys o malo do nastepnej stacji nie dociągnąl. pare metrów do dystrybutora pchal. Dystanse miedzy stacjami sięgaja 80km....

Grande Punto 1.3 MJ 90 km.W zeszlym roku jak zatankowalem w Krakowie,to rezerwa zapalila sie w polowie drogi miedzy Zagrzebiem a Karlowacem.Srednia predkosc 90-130 km\h,klima nonstop,box na dachu.Z moich obliczen wyszlo spalanie w granicach 4.5 l\100 km,takze jestem bardzo zadowolony.
MWN
Cromaniak

Postnapisał(a) MWN » 20.04.2008 09:21

Jechać 90 kmh żeby mało paliło, to nie lepiej rowerem :wink: :wink:
Haweł
Cromaniak

Postnapisał(a) Haweł » 20.04.2008 14:24

MWN napisał(a):Jechać 90 kmh żeby mało paliło, to nie lepiej rowerem :wink: :wink:

Kolego,napisalem "srednio",bo przez Słowacje,gdzie jest autostrady jak na lekarstwo,jadac od Chyznego,majac co chwile te ich zony 40,to jak bedziesz jechal ? 130 km\h,od granicy do Budapesztu tez bedziesz lecial 130 albo i wiecej,to zycze Ci samej policji na trasie...
Dick45
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Dick45 » 21.04.2008 19:37

Tojka2 napisał(a):drodzy kierowcy! Jadąc do CRO gdzie tankować proponujecie a gdzie wręcz odradzacie?! chodzi mi o diesla, słyszałem ze zatankować jeszcze przed granicą z czechami a póżniej to w austri. a co wy na to??? 8O

Tak tankuję W Wa-wie do pełna potem a Austrii i Chorwacji Staram się nie tankować przy auostradzie (najdrożej).Zazwyczaj tankuję w Wiedniu.Wszędzie płacę kartą.Nikt nie oszuka na kursie.Polskie karty wszędzie działają nawet w bankomatach w Chorwacji.
maar
Odkrywca

Postnapisał(a) maar » 21.04.2008 20:24

Dick45 napisał(a):Wszędzie płacę kartą.Nikt nie oszuka na kursie.Polskie karty wszędzie działają nawet w bankomatach w Chorwacji.

zdecydowanie polecam płacenie kartami płatniczymi/ kredytowymi tam gdzie się to da (paliwo, opłaty za autostrady, tunele itp.)

Żaden cwaniak nie ma możliwości zastosowania "z nieba wziętego" przelicznika walutowego. Z tego co przetestowałem to przeliczniki bankowe są naprawdę bardzo OK i wcale się na nich nie traci. Oczywiście posługując się kartami należy również zachować warunki bezpieczeństwa (nie spuszczać karty z oka).

No i lepiej mieć więcej niż jedną kartę (co będzie jak np. bankomat wciągnie i nie odda karty??) a i trochę waluty w kieszeni.

Uwaga: przy wypłacaniu kasy z bankomatów, należy pamiętać, że zostaniemy obciążeni prowizją (ok. 12zł w tamtym roku).
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.04.2008 20:39

maar napisał(a):....Uwaga: przy wypłacaniu kasy z bankomatów, należy pamiętać, że zostaniemy obciążeni prowizją (ok. 12zł w tamtym roku).

Niekoniecznie.
Zależy z jakiego banku jest karta i w jakim za granicą się wyciąga.
Przykład pierwszy z brzegu - banki należące do UniCredit czyli w RP: PEKAO SA a w HR: ZAGREBACKA BANKA
marcin.k
Odkrywca

Postnapisał(a) marcin.k » 22.04.2008 06:36

Niekoniecznie.
    Zależy z jakiego banku jest karta i w jakim za granicą się wyciąga.
    Przykład pierwszy z brzegu - banki należące do UniCredit czyli w RP: PEKAO SA a w HR: ZAGREBACKA BANKA

NIestety nie do końca jest tak wesoło. W ubiegłym roku po drodze do HR żona brała pieniążki w bankowacie na Słowacji z banku grupy UniCredito kartą PEKAO SA, ja w tym samym dniu brałem kartą Citi w bankomacie "pierwszym lepszym". I cóż się okazało? Kurs w wypadku operacji kartą Citi był o ok. 10% niższy, do tego doszła oczywiście prowizja, ale koszt ostateczny jednak okazał się (owszem, niewiele) jednak niższy.
Dick45
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Dick45 » 23.04.2008 15:59

Mam karty w MBanku dwie w ub.roku tylko za pokój płaciłem gotówką zabraną z Polski(euro) paliwo zarówno w Austrii i w Chorwacji płaciłem kartą kuny brałem tylko z bankomatu nie zwracałem uwagi jakiego banku.Przelicznik jest najlepszy przy płaceniu kartą euro kupione w kantorze było droższe.Prowizji bankowych nie płaciłem.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.04.2008 17:16

Dick45 napisał(a):....Prowizji bankowych nie płaciłem.

Coś tam płaciłeś tyle, że na ostatecznym wyciągu z rachunku nie widzisz tego - bank nie kiwnie nawet palcem jak nie dostanie "dutków" :wink: :lol:
Ale to nie ważne - bo tak jak mówisz i ja również zgadzam się z tym - takie transakcje są o wiele tańsze niż bujanie się z walutą po kantorach.
O wygodzie nie wspominam :wink:
Pozdrav
Darmar
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Darmar » 23.04.2008 19:44

http://www.mbank.pl/przewodnik/tpio/#tabs=1

0 zł prowizji za wypłaty ze wszystkich bankomatów za granicą, ale!**W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonanych za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji
Dick45
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Dick45 » 24.04.2008 12:22

Piotrek_B napisał(a):
Dick45 napisał(a):....Prowizji bankowych nie płaciłem.

Coś tam płaciłeś tyle, że na ostatecznym wyciągu z rachunku nie widzisz tego - bank nie kiwnie nawet palcem jak nie dostanie "dutków" :wink: :lol:
Ale to nie ważne - bo tak jak mówisz i ja również zgadzam się z tym - takie transakcje są o wiele tańsze niż bujanie się z walutą po kantorach.
O wygodzie nie wspominam :wink:
Pozdrav

Może masz rację ale na wyciągu nie było pozycji przewalutowanie czy prowizja Jest to karta kredytowa którą spłacam raz w miesiącu.Tylko kupuję nie biorę gotówki w bankomacie.Na wyciągu wszystkie pozycje były w zł.Natomiast gotówkę w Chorwacji brałem kartą debetową i tu była prowizja 10zł Może i taniej wyszłoby kupić kuny w Polsce ale kartą jest o wiele wygodniej.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.04.2008 15:13

Dick45 napisał(a):....Może i taniej wyszłoby kupić kuny w Polsce ale kartą jest o wiele wygodniej.

może i tak ale ile zaszczędzi ? 5-10 zł na wszystkim ? A tak zero biegania po kantorach z wywalonym językiem :wink:
Robie dokładnie jak Ty - jesteśmy w końcu na wakacjach.
Pozdrav
Jonas201
Globtroter

Postnapisał(a) Jonas201 » 25.04.2008 20:27

FUX napisał(a):
Haweł napisał(a):Ja zawsze tankuje w,kiedy zapali mi sie lampaka od rezerwy...

Na niemieckiej autobahnie może być problematyczne dojechanie do nastepnej tankstelli... 8) :wink:
Zawsze masz informacje na tablicy za ile km. jest nastepna wiec nie widze problemu(dzisij ON powyzej 1.40 na autobanie)
lokis01
Globtroter

Postnapisał(a) lokis01 » 25.04.2008 21:52

Jonas201 napisał(a):
FUX napisał(a):dzisij ON powyzej 1.40 na autobanie)

A jak w Austrii i Słoweni z cenami za Pb95?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone