Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opinie o Vito 115 CDI I Chryslerze Grand Voyager

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
D1ALVARO
Croentuzjasta

Postnapisał(a) D1ALVARO » 20.11.2009 17:29

prosiłbym osoby które posiadają Mercedesa Vito 115 CDI ( rocznik od 2007 wzwyż ) oraz Chryslera Grand Voyager ( rocznik 2008 nowy model interesuje mnie głównie silnik 3,3 v6 180km ) o opinie na temat tych samochodów.
piter83pl
Cromaniak

Postnapisał(a) piter83pl » 20.11.2009 17:38

Pomyśl jeszcze o Fordzie S-MAX z 2.5 T - rewelacyjne auto. Generalnie trudno porównać te auta - dostawczaka i vana. Generalnie do Vito wejdzie z tego co pamiętam 9 osób a do GV 7 - chyba że kupisz import z usa to może być 8 (tak ma np. Sienna).
Pozdrawiam
D1ALVARO
Croentuzjasta

Postnapisał(a) D1ALVARO » 20.11.2009 17:50

piter83pl - szukam auto przestrzenne na 5 - 6 osób , z silnikiem o mocy ponad 120km ( żebym nie bał się nim ciągnąć przyczepy do Chorwacji ) i z dość dużą ładownością ( możliwość odliczenia pełnego vat 22% przy zakupie oraz vat od paliwa )
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 20.11.2009 19:03

Rozważ Siennę, ale dowiedz się najpierw jak z serwisem w Polsce.
Generalnie Toyoty są świetne i na pewno mniej awaryjne od Chryslerów.
My mamy Toyotę Avensis Verso (Aversję) 2.0 156 koni benzyna (8-8.5 l na 100km), ale to dla ciebie będzie chyba ciutkę za małe, choć ma 7 miejsc. Przedtem mieliśmy Toykę Previę. Boskie autko, ale kupiliśmy zajeżdżoną staruszkę, która miała mnóstwo ukrytych wad (po solidnym zonku).. A pomimo to pięknie zniosła dwie solidne wyprawy na Bałkany. Mocne bydle, szybkie i bardzo wdzięczne. Chcieliśmy kupić nową Prevkę, ale Previa II .. hm.. nie udany model. Za to Previa III! Rewelacja, ale mnogo skupo (drogawo, jak na naszą kieszeń).

Vito nie polecam. Od kilku znajomych, którzy są hurtownikami i często zmieniają wozy wiem, że raczej nie warto się pakować w Vito. Nie powiem dokładnie dlaczego, ale całokształtowo wypada kiepsko.

pozdro
parrot
Croentuzjasta

Postnapisał(a) parrot » 20.11.2009 19:20

Hehe, janniko dobrze gadasz - podpisuję się :D

Chociaż jeśli koledze rzeczywiście chodzi głównie o VAT, to chyba tylko Vito spełni ten warunek (GV raczej nie...)
D1ALVARO
Croentuzjasta

Postnapisał(a) D1ALVARO » 20.11.2009 19:27

janniko - jeśli mógłbyś się podpytać z opinią o Vito dokładniej to byłbym bardzo wdzięczny , ponieważ coś tam zasłyszałem że to już nie jest to Vito co kiedyś, tak samo zresztą jest niby z VW T5. zastanawiam się nad Grand Voyager 3,3 v6 180km 2008r + jakaś dobra instalacja gazowa , Ps oglądam właśnie te Sienny 3,3 i 3,5 v6 na allegro silnik świetny musi być już dynamiczna bardzo, ciekawe tylko jak radzi sobie z nią ta automatyczna skrzynia, bo w Voyagerze od 2008 roku jest skrzynia automatyczna 6 biegowa która jest dużo lepsza od starej 4 biegowej przekładni.

parrot - widziałem że w Niemczech można kupić GV z odliczeniem Vat
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 20.11.2009 20:09

Dialvaro
Niestety nie mam teraz częstego kontaktu z tymi znajomkami, ale jeśli uda mi się to dowiem się. Chociaż nie wiem czy ci się te info przydadzą, bo ich autka są bodajże z 2000-2002 roku.
Być może te nowe są o wiele lepsze..?
Poczytaj sobie w necie opinie na niektórych portalach.

Z kolei słyszałem bardzo, i to bardzo, wiele pochlebnych opinii o VW T5 Ponoć rewelacja pod wieloma względami!
Mocny, wytrzymały, nie duże spalanie, mało awaryjny itp itd.
piter83pl
Cromaniak

Postnapisał(a) piter83pl » 20.11.2009 20:10

Sienna jeździłem po USA - kilka tysięcy kilometrów po parkach narodowych. Generalnie fajne auto ale... w środku taniocha aż strach, paliwożerna nawet jak na v6 i masę ale dość zrywna. Poza tym jeżeli bierzesz auto z USA z tym holowanie nie jest tak słodko - auta przystosowane do holowania mają najczęściej TOWING packet bo przy zwykłych autach niestety przegrzewają się automaty :( ten sam problem może dotyczyć Grand Voyagera, szczególnie w specyfikacji na rynek amerykański. Co do przekładni 6 w GV słyszałem opinie że niestety się sypie i jest droga w naprawie - miałem sebringa ze starą 4 i chodziła bez zarzutu, choć fakt 4 biegi to ciut mało.
Pomyśl a Land Cruiserze - zacne auto i chyba da się odliczyć VAT, Touareg'u - terenówki lepiej nadają się do ciągania przyczepy.
Uważaj na auta z USA - same salvage albo inne wydumki - koniecznie carfax i jak powiedziałem bez towing pack'a nie zawracaj sobie nimi głowy. Jeżeli chcesz vana - jest w Europie parę fajnych propozycji, S-MAX, Galaxy o których wspominałem, może nawet dość leciwy ale fajny Sharan/Alhambra/Stare Galaxy - te auta lepiej znoszą eksploatację w Europie.
Pozdrawiam
D1ALVARO
Croentuzjasta

Postnapisał(a) D1ALVARO » 20.11.2009 20:15

piter83pl - ogólnie to potrzebuje auta większego z ładownością o połowę większą niż Citroen Berlingo, z wyższym zawieszeniem najlepiej automatyczną skrzynią biegów i oczywiście pełnym odliczeniem vat. szkoda że ceny używanych T5 są zaporowe :D , co do aut z USA to nie mam problemu ponieważ mogę sprawdzić historie auta po numerze Vin.

a co do opinii na portalach tematycznych ( wiadomo jakich ) to za duża jest rozbieżność :D i w sumie to nie wiadomo czy opinie piszą dealerzy , spekulanci czy właściciele.
piter83pl
Cromaniak

Postnapisał(a) piter83pl » 20.11.2009 20:19

Skoro takie są obostrzenia to tylko T5 i Vito - tego drugiego nie polecam, miał ktoś ode mnie z Rodziny i było to strasznie awaryjne. T5 drogie... To ja nie wiem :) zostają tylko pick-up'y.
D1ALVARO
Croentuzjasta

Postnapisał(a) D1ALVARO » 20.11.2009 20:22

piter83pl - budżet niestety nie jest wysoki jeśli mielibyśmy zmieniać auto w tym roku to maksymalnie jest to 85 tysięcy brutto, auto oczywiście może być używane od 2007 roku wzwyż, T5 w tej cenie raczej odpada.
piter83pl
Cromaniak

Postnapisał(a) piter83pl » 20.11.2009 20:31

Żeby później nie było na mnie - RAM się mieści :x chyba największa trudność będzie ze znalezieniem auta z odliczeniem VAT'u. Powodzenia :)
-Yaro-
Cromaniak

Postnapisał(a) -Yaro- » 21.11.2009 08:29

O Vito zapytaj tu ja sam przymierzam się do zakupu Sprintera, i jak to bywa opinie są podzielone :D
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.11.2009 11:22

Vito miałem dwa razy, były to jednak poprzednie modele. Pierwszy, 110D, kupiony nowy, w salonie, 1996 lub 1997 r, nie pamiętam. Po 15 tys km poleciały amortyzatory i katalizator, wymienili to na gwarancji. W tym czasie słyszałem od innych użytkowników, że mają spore problemy z silnikami, ja tego nie miałem. Do czasu, do 56 tys km (może mylę się o 2/3 tys km), padła uszczelka pod głowicą. Naprawa w serwisie (auto wtedy już po rocznej gwarancji) to ok 10 tys zł. Naprawiłem w firmie "Żuk i podobne", za ok 3 tys zł. Największą zaletą tego auta był bagażnik, wielki. Na innych niż fabryczne kołach, szerszych prowadził się wyśmienicie. W tamtych latach nie było wersji typowo osobowych, za drugim rzędem siedzeń była goła blacha. Tapicer zrobił wielką robotę, dodatkowo zamontował dużą półkę, auto w Cro było wielokrotnie oglądane przez zazdrosnych Niemców.
Drugie Vito dostałem ze sporym rabatem (chciałem oddać sprawę do sądu, za wspomnianą awarię). Była to już nowsza wersja, tzn silnik nowej generacji, CDI. To była zauważalna zmiana, szybszy, elastyczniejszy z mniejszym zużyciem paliwa. No i trochę trwalszy, tak trochę, wytrzymał o ok 20 tys km więcej. Zaczął tracić moc, najgorsze, że często no przy wyprzedzaniu. Kilka miesięcy trwały próby znalezienia przyczyny tej niedyspozycji, po kilka tyg Vituś stał w serwisach Mercedesa, ja jeździłem autem zastępczym. Wymieniali różne czujniki, sterowniki, turbinę...przyczyny nie znaleźli. Zwalili na jakość paliwa. Trochę mnie śmieszyło, miałem już dość tego auta, znalazłem klienta. Kupił, coś poszperał i jakoś jeździł, nie przekraczał 80 km/h. Auto miało 3 lata, a zardzewiałe było jak Polonez 10-cio letni. Maska, suwane drzwi, tylna klapa w okolicy numeru rej, progi i wiele innych miejsc. Gwarancja tego nie obejmowała, nie zrobiłem zabezpieczenia w autoryzowanej stacji, na mój koszt. Prowadził się jeszcze lepiej od poprzednika, wysokiej klasy opony na sporo odstawionych felgach. Przyszykowałem go trochę do spania w środku, miałem zamontowana na stałe markizę z dostawianym przedsionkiem, szkoda mi go było sprzedawać, ale wyleczył mnie z Mercedesa całkowicie.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 21.11.2009 13:53

Maćku1956
Takie malutkie OT.
Bardzo ciekawe rzeczy piszesz o tych przeróbkach. A czym teraz jeździsz i czy też przerobiłeś obecnego autka na "mini-camperka"?
pzodro
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone