Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opinie o Vito 115 CDI I Chryslerze Grand Voyager

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 21.11.2009 16:38

D1ALVARO napisał(a): w Niemczech można kupić GV z odliczeniem Vat

To prawda, ale mówiłeś również o VAT od paliwa - a tu GV wymięka...
Automaty w Toyotach mają bardzo pozytywne opinie użytkowników i recenzentów.

Gdybym robił selekcję na własny użytek - Sienna lub wspomniany LandCruiser.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 21.11.2009 19:04

maciek1956 napisał(a):Vito miałem dwa razy, były to jednak poprzednie modele. Pierwszy, 110D, kupiony nowy, w salonie, 1996 lub 1997 r, nie pamiętam. Po 15 tys km poleciały amortyzatory i katalizator, wymienili to na gwarancji. W tym czasie słyszałem od innych użytkowników, że mają spore problemy z silnikami, ja tego nie miałem. Do czasu, do 56 tys km (może mylę się o 2/3 tys km), padła uszczelka pod głowicą. Naprawa w serwisie (auto wtedy już po rocznej gwarancji) to ok 10 tys zł. Naprawiłem w firmie "Żuk i podobne", za ok 3 tys zł. Największą zaletą tego auta był bagażnik, wielki. Na innych niż fabryczne kołach, szerszych prowadził się wyśmienicie. W tamtych latach nie było wersji typowo osobowych, za drugim rzędem siedzeń była goła blacha. Tapicer zrobił wielką robotę, dodatkowo zamontował dużą półkę, auto w Cro było wielokrotnie oglądane przez zazdrosnych Niemców.
Drugie Vito dostałem ze sporym rabatem (chciałem oddać sprawę do sądu, za wspomnianą awarię). Była to już nowsza wersja, tzn silnik nowej generacji, CDI. To była zauważalna zmiana, szybszy, elastyczniejszy z mniejszym zużyciem paliwa. No i trochę trwalszy, tak trochę, wytrzymał o ok 20 tys km więcej. Zaczął tracić moc, najgorsze, że często no przy wyprzedzaniu. Kilka miesięcy trwały próby znalezienia przyczyny tej niedyspozycji, po kilka tyg Vituś stał w serwisach Mercedesa, ja jeździłem autem zastępczym. Wymieniali różne czujniki, sterowniki, turbinę...przyczyny nie znaleźli. Zwalili na jakość paliwa. Trochę mnie śmieszyło, miałem już dość tego auta, znalazłem klienta. Kupił, coś poszperał i jakoś jeździł, nie przekraczał 80 km/h. Auto miało 3 lata, a zardzewiałe było jak Polonez 10-cio letni. Maska, suwane drzwi, tylna klapa w okolicy numeru rej, progi i wiele innych miejsc. Gwarancja tego nie obejmowała, nie zrobiłem zabezpieczenia w autoryzowanej stacji, na mój koszt. Prowadził się jeszcze lepiej od poprzednika, wysokiej klasy opony na sporo odstawionych felgach. Przyszykowałem go trochę do spania w środku, miałem zamontowana na stałe markizę z dostawianym przedsionkiem, szkoda mi go było sprzedawać, ale wyleczył mnie z Mercedesa całkowicie.

No właśnie - ja też słyszałem fatalne opinie, ale o tym wspominałem. Z Mercedesem jest dziwna sprawa - ja mam już drugiego i są to absolutnie bezawaryjne auta. Wcześniej było to w126 kupione w kalifornii za 2000$(stan idealny) i przejechane nim całe Stany (16000km) bez żadnej awarii i teraz moja zabawka SLK - wcale nie nowe - nawet nie rdzewieje. Z tym Vito jest naprawdę dziwna historia... nie wiem co w nim jest tak schrzanione że te auta są awaryjne.
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.11.2009 18:28

Janniko--obecnie mam Grand Vitarę, ale po głowie chodzi mi kamper. Jeśli nie uda się tego pomysłu zrealizować (kasa), Vitarkę oddam żonie, sobie kupię coś co trochę przerobię jak wspomniane Vito. Mało prawdopodobne jest, aby był to Mercedes.
Pierwsze Vito było od Zasady, drugie z Hiszpanii.
Obrazek
Drugie Vito przed sprzedaż, bez przedsionka
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 22.11.2009 18:36

Maćku, a skąd miałeś tę "wiatkę" (przedsionek)?

bo ja sam sobie do naszej (byłej) Previi takie coś dorobiłem, ale to co widzę u ciebie, to jest o wiele fajniejsze!
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 22.11.2009 22:48

janniko napisał(a): takie coś dorobiłem

I bardzo dobrze dorobiłeś, bo teraz jest w mojej Previi - dzięki:) Co prawda bez przedsionka, ale łóżeczko jak się patrzy :twisted:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.11.2009 23:07

janniko napisał(a):Maćku, a skąd miałeś tę "wiatkę" (przedsionek)?

bo ja sam sobie do naszej (byłej) Previi takie coś dorobiłem, ale to co widzę u ciebie, to jest o wiele fajniejsze!

Markiza to produkt firmy Fiamma lub Omnistor (obecnie kupiony przez Thule). Występują w różnych długościach, do montaży na autach są specjalne adaptery. Ceny--niestety dosyć wysokie, ale bywają okazje. Moja np wg cennika kosztowała ok 1400 zł, ja płaciłem 700 zł, model wychodzący z produkcji. W nowych zmieniono kasetę, na bardziej opływową, zmieniono też kolorystykę.
Przedsionek zrobiłem na zamówienie w dawnej, znanej fabryce namiotów w Legionowie, płaciłem ok 300 zł. Firmowy, ze specjalnymi zaczepami do markizy to koszt, jeśli dobrze pamiętam, od ok 1500 zł. Nie mogę znaleźć zdjęcia mojego przedsionka, ale wg mnie i znajomych, był całkiem udany. 3 okna, szerokie wejście, wym 3 x 2 m.
Ps gdybyś był zainteresowany wyrobem firmowym, napisz, podeślę cennik. Markiz nie mam na stronie, ale w mojej ofercie występują, chociaż z powodu kłopotów kręgosłupowych, utrudniających montaż, ograniczam ich sprzedaż.
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Opinie o Vito 115 CDI I Chryslerze Grand Voyager - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone