Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 20.04.2015 22:46

Lulasy w sosie pomidorowym z marchewką i brokułami

Nie mam zdjęć bo robione na szybko i pełna improwizacja, ale wyszło tak dobre, że muszę, po prostu muszę je tu wrzucić.
Przypomniał mi się smak chorwackiego risotta z owocami morza. Mniaaam!
Objadłam się jak prosiak :mrgreen:

✔puszka lulasów (kalmary w puszce) - mi córa przywiozła od Portugalesów, ale widziałam niedawno podobne w Owadzie.
✔jedna średnia marchewka
✔ jeden brokuł
✔ząbek czosnku
✔1 małe pepperoncini
✔puszka pomidorów
✔sól, pieprz, olej do smażenia
✔nieco bazylii i oregano ciut

✔ryż

Marchewkę obrać, pokroić w słupki i wrzucić na średnio rozgrzany olej - łyżka, góra dwie.
Dodać rozkruszone pepperoncini i smażyć dłuższą chwilę od czasu do czasu mieszając - do momentu aż marchewka nieco zmięknie.
W międzyczasiu nastawić sobie wodę na ryż i osobno do blanszowania brokułów.
Do marchewki wrzucić dość drobno pokrojony ząbek czosnku (raczej większy niż mniejszy) i rozdziabane widelcem kalmary wraz z sosem z puszki. Zamieszać i chwilę smażyć. Dodać pomidory, bazylię i oregano, delikatnie posolić i popieprzyć, przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu z 5 minut. W tym czasie ryż powinien się już dogotowywać a brokuły być zblanszowane.
Dodać brokuły, zamieszać i dusić jeszcze ze dwie minuty. Jeść z ryżem co się ugotował.
Pyszota...
Tak se myślę, że gdyby dorzucić do tego parę krewetek mogłoby być jeszcze lepsze :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.04.2015 08:45

Anai napisał(a):Lulasy w sosie pomidorowym z marchewką i brokułami
[size=85]

Tak se myślę, że gdyby dorzucić do tego parę krewetek mogłoby być jeszcze lepsze :D

Lulasy... :roll: brak fotek jeszcze bardziej pobudził moje kubki smakowe :wink: ja tam od tygodnia nic nie gotuję i wcinam tylko dropsy miętowe na bolące gardło :|

Anai awatarka zaczynam się bać :? fotka jak... jak z :wink:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 21.04.2015 09:50

JackDaniels;) napisał(a):Lulasy... :roll: brak fotek jeszcze bardziej pobudził moje kubki smakowe :wink:
No paczaj ... a mi bardziej pobudza jak widzę ładnie podane :oczko_usmiech:
JackDaniels;) napisał(a):Anai awatarka zaczynam się bać :? fotka jak... jak z :wink:
.. jak z horroru, nie? :lool:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 12.05.2015 17:54

Przy okazji koszenia trawy ukradłam mamie z ogródka trochę rabarbaru i zaraz zabieram się za Twoje wiosenne ciasto z rabarbarem :mrgreen:
Jak ja się przez Ciebie roztyję, to nie wiem :twisted:

:smo:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.05.2015 20:38

Przyślij trochę ciasta do mnie, ostatnie rabarbarowe jadłem kilka lat temu(gdy jeszcze babcia żyła).
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 13.05.2015 07:35

Dla mnie to też smak dzieciństwa.
Rabarbar prosto z ogródka w łapę i dalej na boisko :)

P.s. Ciasto wyszło pyszne. Coś czuję, że w weekend trzeba będzie zrobić powtórkę ;)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 13.05.2015 16:25

Roxi napisał(a):Dla mnie to też smak dzieciństwa.
Rabarbar prosto z ogródka w łapę i dalej na boisko :)

P.s. Ciasto wyszło pyszne. Coś czuję, że w weekend trzeba będzie zrobić powtórkę ;)

Są pewnie lepsze ale to jest przy okazji tak proste, że chyba bardziej już się nie da :D

U mnie rabarbar jakiś mizerny :(
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 14.05.2015 11:57

Anai napisał(a):Są pewnie lepsze ale to jest przy okazji tak proste, że chyba bardziej już się nie da :D

Potwierdzam :)
I tak nieśmiało zapytam o równie prosty przepis na murzynka? :wink:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 14.05.2015 12:09

Roxi napisał(a):
Anai napisał(a):Są pewnie lepsze ale to jest przy okazji tak proste, że chyba bardziej już się nie da :D

Potwierdzam :)
I tak nieśmiało zapytam o równie prosty przepis na murzynka? :wink:

:mrgreen:
Czyżbym jeszcze nie podawała go tu?
... pewnie dlatego, że nigdy nie dotrwał do sesji foto :oczko_usmiech:

Murzynek

4 łyżek ciemnego kakao (Decomoreno najlepsze)
1,5 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
1 szkl. mleka

250 g margaryny (1 kostka)
1 łyżka octu lub wódki
4 jajka (L lub XL)
2 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia (raczej płaskie)

Mleko zagotować, wymieszać z oboma cukrami i kakao, zdjąć z ognia.
Dodać margarynę i mieszać do jej rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia, od czasu do czasu zamieszać.
Po ostudzeniu (nie musi być całkiem zimne, na tyle by nie ścięły się jajka :mrgreen: ) dodać łyżkę octu i 4 żółtka (po jednym), dokładnie wymieszać i nadal mieszając dodawać powoli mąką przesianą razem z proszkiem.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie mieszając połączyć z ciastem - nie mieszać do końca, ma być widać nie do końca wmieszaną pianę.
Wylać do formy (duża tortownica) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (ew. kakao).
Wstawić do zimnego (to ważne) piekarnika, nagrzać do 180 st i piec ok. 40 minut.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy dobrze upieczone. Ja osobiście na wszelki wypadek rzucam każdym ciastem nie tylko biszkoptem - upuścić formę na podłogę z wysokości nie większej niż pół metra :D
Wsio!

.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 14.05.2015 12:21

Dzięki! :)

Anai napisał(a):Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy dobrze upieczone. Ja osobiście na wszelki wypadek rzucam każdym ciastem nie tylko biszkoptem - upuścić formę na podłogę z wysokości nie większej niż pół metra :D
Wsio!

Tym rzucaniem mnie przekonałaś, w Artura rzucę :mrgreen:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 15.05.2015 21:49

Anai, mam pytanie: Czy zamiast margaryny nie można użyć masła?

Różnica w cenie prawdopodobnie znikoma, ale wierz mi, nigdy podczas pieczenia nie używam margaryny. :wink:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 15.05.2015 22:00

majeczka napisał(a):Anai, mam pytanie: Czy zamiast margaryny nie można użyć masła?

Różnica w cenie prawdopodobnie znikoma, ale wierz mi, nigdy podczas pieczenia nie używam margaryny. :wink:

Szczerze przyznaję, że nie próbowałam, ale myślę, że tak bo przecież margaryna w ciastach jest po prostu tańszym zamiennikiem masła właśnie ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2015 18:26

Tak jak lubię, prawdziwe męskie żarcie :P stopień wysmażenia Blue, stek bardzo krwisty lekko obsmażony z każdej strony – mięso w środku surowe i ciepłe :hut:

stejki solimy, pieprzymy
Obrazek

Obrazek

dodajemy czosnek i masełko, smażymy 2 minuty, po minucie z każdej strony
Obrazek

podczas smażenia cały czas polewamy stejki masłem, będzie delikatnie spieczony i chrupiący
Obrazek

delikatnie przyprawiamy pieprzem i gruboziarnistą solą, na wierzch masełko i na 4 minuty odstawiamy w ciepłe miejsce :P
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i wcinamy :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

smacznego :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.05.2015 20:33

JackDaniels;) napisał(a): stek bardzo... solimy, pieprzymy
:

Zawsze mnie uczono, że ... czerwonego mięsa przed smażeniem nie solić, włókna mięsa się kurczą i wychodzi gumowate. Więc staramy się używać przypraw, które nie zawierają soli.

Ale to może tylko teoria, którą niepotrzebnie stosuję.

Inną sprawą jest, że stek wygląda bardzo smakowicie i chętnie znalazłbym bym się koło niego aby chociaż kęs zdegustować.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.05.2015 20:45

JackDaniels;) napisał(a):Tak jak lubię, prawdziwe męskie żarcie :P stopień wysmażenia Blue, stek bardzo krwisty lekko obsmażony z każdej strony – mięso w środku surowe i ciepłe :hut:

Lubię i owszem, ale to jest jak dla mnie zbyt "żywe"... :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone