napisał(a) Andzia* » 26.03.2015 14:58
Belluna napisał(a):Moja rodzinka ze mną na czele szpinak uwielbiamy w każdej postaci i może być z supermarketu (przynajmniej nie kurczy się tak jak świeży

)
Andzia* napisał(a):...do pasty z serem pleśniowym...
właśnie i co to za pasta?, jeśli można wiedzieć

Oczywiście, że można ....
makaron jaki kto lubi , mogą być rurki-
gotujemy al dente ser pleśniowy - Lazur Błękitny
oliwa z oliwek, cebula, czosnek -kroimy w kostkę, lekko poddusić, ( nie przypalić, bo czosnek robi się gorzki) następnie dodać
szpinak. Jak długo smażymy zależy od tego czy mamy świeży, mrożony czy może zblanszowany szpinak. Przyprawy:
sól, pieprz, świeża bazylia - kilka listków.
Sos śmietanowy:
śmietana 18 % rozcieńczam małą ilością wody (ilość śmietany i wody w zależności od ilości makaronu i szpinaku jaką przygotowujemy ) ok 1/2 l - dodajemy trochę pieprzu , wegeta, kucharek - wg uznania lub sama sól.
Do makaronu dodajemy szpinak, następnie pokrojony w kawałki ser, zalewamy sosem śmietanowym mieszamy wszystko razem i ok 1-2 min. pozostawić na ogniu, aby sos zagotował się i wszystkie składniki połączyły się.
Smacznego !!!
To jest mój prywatny przepis, za każdym razem robię pastę w innej postaci. Można dodawać kto co lubi np kapry , suszone pomidory.
Ostatnio edytowano 26.03.2015 15:01 przez
Andzia*, łącznie edytowano 1 raz