Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniust
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 7698
Dołączył(a): 02.09.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 26.03.2015 13:50

Nie cierpię szpinaku...... :? już na sam widok mnie mdli....... 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2015 13:59

maniust napisał(a):Nie cierpię szpinaku...... :? już na sam widok mnie mdli....... 8O

A ja dziś w Lidlu kupiłem sobie szpinak, na kolacyjkę będzie w sosie holendersko-serowym z grillowanym boczkiem zapieczony z jajkiem w koszulce :wink:
Eee tam nie znasz się, nie wiesz co dobre :oczko_usmiech:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 26.03.2015 14:03

maniust napisał(a):Nie cierpię szpinaku...... :? już na sam widok mnie mdli....... 8O
Dobry jest...
Tylko nie ta mrożona sieczka a świeży, najlepiej młody, małe listeczki - w tesko to się nazywa szpinak baby (bejbi a nie od baby :P)
Andzia*
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4560
Dołączył(a): 23.05.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 26.03.2015 14:15

Bardzo lubię szpinak i to z żadnych marketów - tylko mój własny wyhodowany na przydomowej działce. Zblanszowany i podzielony na odpowiednie porcje, zamrożony i gotowy do pasty z serem pleśniowym, nioków itp - pychota !!!
Belluna
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 426
Dołączył(a): 01.04.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 26.03.2015 14:20

Moja rodzinka ze mną na czele szpinak uwielbiamy w każdej postaci i może być z supermarketu (przynajmniej nie kurczy się tak jak świeży :lol: )
Andzia* napisał(a):...do pasty z serem pleśniowym...

właśnie i co to za pasta?, jeśli można wiedzieć :)
Bea.ta
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 29091
Dołączył(a): 09.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 26.03.2015 14:28

Anai napisał(a):
maniust napisał(a):Nie cierpię szpinaku...... :? już na sam widok mnie mdli....... 8O
Dobry jest...
Tylko nie ta mrożona sieczka a świeży, najlepiej młody, małe listeczki - w tesko to się nazywa szpinak baby (bejbi a nie od baby :P)


sieczka nie, ale te brykieciki z hortexu do takich akcji na gorąco są idealne, do tego czosnek ... dużo czosnku i odlot :)
a i szpinak soli się na zimno - bo w ciepłym nie czuć i można przesolić ;)
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 26.03.2015 14:34

Belluna napisał(a):Moja rodzinka ze mną na czele szpinak uwielbiamy w każdej postaci i może być z supermarketu (przynajmniej nie kurczy się tak jak świeży :lol: )
Z marketu, skądkolwiek byle świeży - może się i kurczy przy obróbce cieplnej, ale jakoś nie smakuje mi mrożona zielenina, choćby ją i sam papież wcześniej uprawiał. Tyczy się to szpinaku, kopru itp. To tak, jakby sałatę zamrozić - nie smakuje mi i już.


Bea.ta napisał(a):sieczka nie, ale te brykieciki z hortexu do takich akcji na gorąco są idealne, do tego czosnek ... dużo czosnku i odlot :)

Wszystko zgoda tylko szpinak świeży :P
Bea.ta
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 29091
Dołączył(a): 09.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 26.03.2015 14:45

Anai napisał(a):Wszystko zgoda tylko szpinak świeży :P

oczywiscie, ale jak robię sos do makaronu lub farsz do naleśników - to nie chce mi się bawić z listkami, które w woku w czasie obróbki cieplnej kurczą się do 1/4 objętości :)
więc świeży tak - ale na inne okoliczności :)
anakin
Legenda_mistrz LM
Avatar użytkownika
Posty: 33333
Dołączył(a): 11.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.03.2015 14:49

Co Wy się tam znacie..... :roll:
Ze szpinaków najlepszy jest.....schab. :mrgreen:
Patka700
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 33
Dołączył(a): 25.05.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patka700 » 26.03.2015 14:51

Brykiet z całych liści szpinaku mrożony jest bardzo smaczny, do tego feta i śmietana, gałka muszkatałowa i farsz do naleśników albo sos do pasty gotowy :)
Bea.ta
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 29091
Dołączył(a): 09.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 26.03.2015 14:55

anakin napisał(a):Co Wy się tam znacie..... :roll:
Ze szpinaków najlepszy jest.....schab. :mrgreen:

sojowy ;)
Andzia*
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4560
Dołączył(a): 23.05.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 26.03.2015 14:58

Belluna napisał(a):Moja rodzinka ze mną na czele szpinak uwielbiamy w każdej postaci i może być z supermarketu (przynajmniej nie kurczy się tak jak świeży :lol: )
Andzia* napisał(a):...do pasty z serem pleśniowym...

właśnie i co to za pasta?, jeśli można wiedzieć :)

Oczywiście, że można ....
makaron jaki kto lubi , mogą być rurki- gotujemy al dente
ser pleśniowy - Lazur Błękitny
oliwa z oliwek, cebula, czosnek -kroimy w kostkę, lekko poddusić, ( nie przypalić, bo czosnek robi się gorzki) następnie dodać szpinak. Jak długo smażymy zależy od tego czy mamy świeży, mrożony czy może zblanszowany szpinak. Przyprawy: sól, pieprz, świeża bazylia - kilka listków.
Sos śmietanowy:
śmietana 18 % rozcieńczam małą ilością wody (ilość śmietany i wody w zależności od ilości makaronu i szpinaku jaką przygotowujemy ) ok 1/2 l - dodajemy trochę pieprzu , wegeta, kucharek - wg uznania lub sama sól.
Do makaronu dodajemy szpinak, następnie pokrojony w kawałki ser, zalewamy sosem śmietanowym mieszamy wszystko razem i ok 1-2 min. pozostawić na ogniu, aby sos zagotował się i wszystkie składniki połączyły się.
Smacznego !!!

To jest mój prywatny przepis, za każdym razem robię pastę w innej postaci. Można dodawać kto co lubi np kapry , suszone pomidory.
Ostatnio edytowano 26.03.2015 15:01 przez Andzia*, łącznie edytowano 1 raz
anakin
Legenda_mistrz LM
Avatar użytkownika
Posty: 33333
Dołączył(a): 11.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.03.2015 14:58

Bea.ta napisał(a):
anakin napisał(a):Co Wy się tam znacie..... :roll:
Ze szpinaków najlepszy jest.....schab. :mrgreen:

s(ł)ojowy ;)

Nie przepadam, ale w ostateczności..... :?
:oczko_usmiech:
Belluna
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 426
Dołączył(a): 01.04.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 26.03.2015 15:03

Dzięki Andzia* za przepis, to mam obiad na dzisiaj :D
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 26.03.2015 15:03

anakin napisał(a):Ze szpinaków najlepszy jest.....schab. :mrgreen:


Á propos schabu - ja dziś w ramach obiadu "schabowe" z karkówki a Wy? ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone