Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Postnapisał(a) Vjetar » 30.11.2014 17:02

JackDaniels;) napisał(a):
Vjetar napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Będą goście, będzie winko :P


...i nocy będzie mało

:wink:

I działo się, działo :P i nocy było mało :(

Obrazek


JackDaniels;) napisał(a):... ratować temat Francuską zupą cebulową :wink:



Prawidłowo. :oczko_usmiech:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Postnapisał(a) Anai » 30.11.2014 21:31

JackDaniels;) napisał(a):Cicho wszędzie, głucho wszędzie, pusto wszędzie :roll: co to, nikt już nie gotuje w wontku kulinarnym :P
Gotui, gotui a czasem nawet piecze...
- tylko albo to jest coś co już było, albo czasu zbyt mało, żeby bawić się w fotografowanie i opisywanie, ale...

Miodowo - orzechowe ciasto z kremem chałwowym i kokosową bezą...
może być świąteczne ;)
Obrazek
Pracochłonne jak diabli, masakrycznie słodkie, intrygująco chrupiące i tak pyszne, że Oezu!
... a smakuje najbardziej wtedy gdy się właśnie kończy :D


Ciasto:
30 dag mąki
10 dag cukru
20 dag margaryny
1 jajko
4 łyżki miodu
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

--------------------------------------------
powidła śliwkowe
--------------------------------------------
20 dag orzechów laskowych (lub włoskich)
3- 4 łyżki miodu
5 dag margaryny


Beza kokosowa:
6 białek
1 szkl. cukru
15 dag wiórek kokosowych

Masa chałwowa:
pół litra mleka
1 łyżka cukru
6 żółtek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
30 dag chałwy - dałam nieco więcej
250g margaryny

Mąkę przesiać na blat, dodać sodę, cukry, miód, jajko oraz margarynę i posiekać a następnie zagnieść.
Podzielić na trzy części, jedną z nich rozwałkować i ułożyć w wysmarowanej masłem blaszce (25x40 cm)
a pozostałe wstawić do lodówki.

Orzechy dość drobno posiekać (ale bez przesadyzmu - mają być chrupiące i o wyczuwalnej fakturze), margarynę rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać miód i orzechy.
Wymieszać (początkowo może być ciężko) i mieszając podgrzewać, aż masa będzie gorąca.

Gorącą masę orzechową rozsmarować na przygotowanym pierwszym placku i upiec.

I tu pojawia się pierwszy, jeśli chodzi o ten przepis problem - w oryginale nie ma podanych ani czasu,
ani temperatury pieczenia w związku z czym sama robiłam to na tzw. oko :)
Pierwszy placek piekłam w standardowej (u mnie) temp. ok. 180 st i do czasu kiedy zauważyłam,
że brzegi ciasta wystające spod orzechów zaczynają się dość mocno rumienić
- myślę, że mogło to trwać ok. 10 - 15 minut.
W każdym bądź razie jak się później okazało - było upieczone dobrze :D

Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na deskę do ostygnięcia.

Wiórki kokosowe podzielić na 2 mniej/więcej równe części i jedną z nich uprażyć na suchej patelni
aż się zrumienią. Białka ubić na sztywno z cukrem, na koniec dodać wiórki, wymieszać i podzielić na 2 części.

Rozwałkować i ułożyć w blaszce kolejną część surowego ciasta, posmarować warstwą śliwkowych powideł
a na wierzchu rozsmarować połowę kokosowej piany.

No i kolejny problem z pieczeniem...
Ja piekłam ok. 20 minut, początkowo (5 minut) w temp. ok 180 stopni następnie w ok. 150-160 st.


Powyższe powtórzyć jeszcze raz z ostatnim kawałkiem ciasta w roli głównej ;)

Z podanej ilości mleka odlać ok. pół szklanki a resztę zagotować.
W czasie oczekiwania na zagotowanie się mleka utrzeć żółtka z cukrem i obiema mąkami
a następnie rozprowadzić zimnym (pół szklanki) i dodać do gotującego się mleka.
Chwilę gotować cały czas mieszajac a następnie wystudzić.
Jeśli pojawią się grudki - jeszcze gorące przetrzeć przez sito.

Margarynę ucierać dodając najpierw pokruszoną chałwę a następnie zimny budyń.

Ciasto przełożyć kremem w następującej kolejności:

placek z bezą --> masa --> placek z orzechami --> masa -->placek z bezą
i wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin.

... a potem można już tylko jeść, jeść i jeść - przestać jest naprawdę trudno ;)
Smaczności!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Postnapisał(a) darek1 » 07.12.2014 17:08

Pyszności.
mysza73
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13397
Dołączył(a): 19.07.2006

Postnapisał(a) mysza73 » 07.12.2014 17:19

Anai napisał(a):
Miodowo - orzechowe ciasto z kremem chałwowym i kokosową bezą...

Zrobię se na święta, bo wygląda pysznie, a co mi tam :wink: .

Sporo tych "pysznych" stron tu jest, może mała podpowiedź, czy znajdę tu równie pyszny serniczek :wink: :?:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Postnapisał(a) Anai » 07.12.2014 18:11

mysza73 napisał(a):Zrobię se na święta, bo wygląda pysznie, a co mi tam :wink: .
A se zrób, bo ono nie tylko wygląda ale nawet jest pyszne :D
... a doopa rośnie :lool:
mysza73 napisał(a):Sporo tych "pysznych" stron tu jest, może mała podpowiedź, czy znajdę tu równie pyszny serniczek :wink: :?:
A to zależy jaki byś chciała...
Jest: pieczony sernik ostatniej szansy i sernik na zimno a u mnie na blogasku znajdziesz jeszcze sernik gotowany,
który to dla odmiany ja na każde święta "piekę" :oczko_usmiech:
mysza73
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13397
Dołączył(a): 19.07.2006

Postnapisał(a) mysza73 » 07.12.2014 18:22

Anai napisał(a):
mysza73 napisał(a):Zrobię se na święta, bo wygląda pysznie, a co mi tam :wink: .
A se zrób, bo ono nie tylko wygląda ale nawet jest pyszne :D
... a doopa rośnie :lool:

Ojjjj tam, chyba już mam to w doo...e :wink: .
Anai napisał(a):
mysza73 napisał(a):Sporo tych "pysznych" stron tu jest, może mała podpowiedź, czy znajdę tu równie pyszny serniczek :wink: :?:
A to zależy jaki byś chciała...
Jest: pieczony sernik ostatniej szansy i sernik na zimno a u mnie na blogasku znajdziesz jeszcze sernik gotowany,
który to dla odmiany ja na każde święta "piekę" :oczko_usmiech:

Może se ten gotowany upiekę :lool: ,
dzięki :oczko_usmiech: .
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Postnapisał(a) Anai » 08.12.2014 13:29

Lukrowane pierniczenie ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Postnapisał(a) FUX » 08.12.2014 13:32

Pięknie!
Rysio
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13051
Dołączył(a): 23.07.2002

Postnapisał(a) Rysio » 08.12.2014 14:07

Anai napisał(a):... a doopa rośnie :lool:


Bo to się trzeba ładnie pomodlić przed jedzeniem

:wink:
Roxi
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5098
Dołączył(a): 06.11.2008

Postnapisał(a) Roxi » 08.12.2014 14:10

Po raz kolejny dziękuję za przepis :)
Na sobotni obiadek były:

Anai napisał(a):Piersi z kurczaka pieczone w piwie i ze śliwkami...


Wyszły pyszne!
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Postnapisał(a) Anai » 08.12.2014 14:22

FUX napisał(a):Pięknie!
Dziękuję :)

:lool:

Roxi napisał(a):Po raz kolejny dziękuję za przepis :)
Na sobotni obiadek były: Piersi z kurczaka pieczone w piwie i ze śliwkami...

Wyszły pyszne!
Nie żebym miała jakieś wątpliwości, ale i tak się cieszę :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.12.2014 15:33

FUX napisał(a):Pięknie!

Piękne to mało powiedziane :P a jak smacznie wyglądające :P
Basiulinek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4400
Dołączył(a): 10.07.2006

Postnapisał(a) Basiulinek » 08.12.2014 23:30

Anai napisał(a):Lukrowane pierniczenie ;)


Lukrowane dzieła sztuki! 8O :hearts:
Sylwetka...
Koneser
Posty: 5132
Dołączył(a): 14.06.2011

Postnapisał(a) Sylwetka... » 09.12.2014 09:28

Anai napisał(a):Lukrowane pierniczenie ;)


Cuda Pani, cuda :D :hearts:
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3897
Dołączył(a): 04.09.2006

Postnapisał(a) majeczka » 12.12.2014 19:14

...Anai, rzeczywiście prześliczne to Twoje lukrowane pierniczenie :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone