Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 15.09.2014 09:16

darek1 napisał(a):Jak się człowiek przyjrzy to na bycze jaj to to wygląda koleżanko Anno.

Widzę, że Kolega jak nikt zna się na rzeczy :oczko_usmiech:
... ale muszę Kolegę wyprowadzić z błędu - jest to pieczarka :mrgreen:
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 16.09.2014 19:22

A do mnie zawitała dzisiaj słoneczna Italia :D

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2014 19:28

JackDaniels;) napisał(a):
Dostałem dziś od swoich gospodarzy przepis na danie które nam podali na kolacyjkę :P
P........ alla Primosten! po powrocie do domku i zrobieniu kopi tego mięska, podzielę się z wami smakiem i zdjęciami :wink:

Prostu masakra! dooope urywa 8)

Obrazek

Dziś wieczorkiem wpadło troszeczkę wolnego czasu, więc postanowiłem wkroczyć do kuchni i powtórzyć danie, które nam zaserwowali nasi gospodarze podczas primosteńskiej kolacji :P

Etap pierwszy, trzydniówka, marynowanie :P

- 1,5kg ligawy wołowej

Obrazek

Obrazek

Marynata:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 cebula
- 4 goździki
- 10 ziaren pieprzu
- 2 listki laurowe
- warzywa pokrojone jak na załączonym obrazku

Obrazek

- boczek wędzony, marchewka, czosnek pokrojony w słupki do faszerowania mięsa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- na koniec zalewamy wszystko octem winnym wymieszanym z wodą 1:1 i na dwa dni do lodówki, 2-3 razy obracając mięso w zalewie.

Obrazek

Obrazek

cdn. w piąteczek wieczorem :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.09.2014 19:33

Boczkiem faszerowałeś?

Mam coś podobnego.
Karkówka i czosnek, sól, pieprz, olej na patelnię, cebula dla podbudowania smaku.
Obsmażyć, podlewać woda lub whisky/winem, sos mleko z mąka, kluski śląskie, kluski na parze, kiszona kapusta gotowana z kminkiem.
Mniam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2014 19:41

FUX napisał(a):Boczkiem faszerowałeś?

Mam coś podobnego.
Karkówka i czosnek, sól, pieprz, olej na patelnię, cebula dla podbudowania smaku.
Obsmażyć, podlewać woda lub whisky/winem, sos mleko z mąka, kluski śląskie, kluski na parze, kiszona kapusta gotowana z kminkiem.
Mniam.

A moje danie zupełnie coś innego, reszta przepisu w piąteczek :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.09.2014 19:51

Ale z mięsa...
:mrgreen:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 16.09.2014 20:09

Jack Daniels - rozpracowałem Ciebie operacyjnie. To nie Ty gotujesz i przyrządzasz smaczne dania - to gotuje .................kobieta. Widać wyrażnie na zdjęciu damską dłoń, a nie twoją męską łapę jak u "Podolskiego Złodzieja". Jesteś oszust, obłudnik i karierowicz :evil:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.09.2014 20:12

% Tobie zaszkodziły? :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2014 20:26

darek1 napisał(a):Jack Daniels - rozpracowałem Ciebie operacyjnie. To nie Ty gotujesz i przyrządzasz smaczne dania - to gotuje .................kobieta. Widać wyrażnie na zdjęciu damską dłoń, a nie twoją męską łapę jak u "Podolskiego Złodzieja". Jesteś oszust, obłudnik i karierowicz :evil:

To kiepski z Ciebie Sherlock Holmes :oczko_usmiech: na zdjęciu cały czas moje łapy,
Obrazek

w kuchni to moja kochana żona gotuje wodę! sobie na kawę, robi za obieraka jak ładnie poproszę, stoi przy zmywaku jak ładnie poproszę i od czasu do czasu walnie jakąś fotkę jak mam ręce zajęte, jak ładnie poproszę :mrgreen:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 16.09.2014 20:43

Fotomontaż zrobiłeś Jack, a w Ciebie tak wierzyłem. Zawiodłeś mnie i kulinarnych czytelników. Na tym zdjęciu są męskie łapy ale wcześniej jest damska dłoń oszuście :D Pod Sąd koleżeński z Tobą :hut:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2014 18:36

Crème brûlée najlepszy, najwspanialszy najbardziej lubiany w domu deser jajeczno-śmietankowy, aksamitny krem pokryty cienką warstwą skarmelizowanego cukru :P

- 400 ml słodkiej śmietany 30%
- 100 ml mleka
- laska wanilli
- 4 żółtka
- 50 g cukru

Obrazek

Obrazek

do żółtek wsypujemy cukier, delikatnie mieszamy

Obrazek

wydłubujemy ziarenka z wanilli

Obrazek

delikatnie podgrzewamy mleko, śmietanę aby rozpuścił się cukier

Obrazek

ostrożnie przelewamy do żółtek

Obrazek

przecedzamy

Obrazek

rozlewamy krem w kokilki

Obrazek

na 150 stopni do piekarnika na 45 minut

Obrazek

po wystudzeniu posypać czubatą łyżeczką brązowego cukru

Obrazek

na funkcję grill 250 stopni na 3 minuty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

smaczności życzę :oczko_usmiech:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 20.09.2014 05:25

Zapodaj Jack coś konkretnego dla chłopa, a nie jakieś cremy, budynie itp.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.09.2014 08:03

darek1 napisał(a):Zapodaj Jack coś konkretnego dla chłopa, a nie jakieś cremy, budynie itp.

Chopie nie wiesz co dobre... :wink: taki krem przebija nie jedną potrawę z dodatkiem mięcha :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.11.2014 13:00

Cicho wszędzie, głucho wszędzie, pusto wszędzie :roll: co to, nikt już nie gotuje w wontku kulinarnym :P Cza ratować temat Francuską zupą cebulową :wink:

Potrzebne nam będą następujące składniki.

cebula
klarowane masło
oliwa
dwie łyżki mąki
łyżeczka miodu
setka mleka
setka wina wytrawnego
100 gr sera chedar
0,5 l bulionu
sól, pieprz, ostra papryka, tymianek

Obrazek

cebulę kroimy w piórka, ser ścieramy na grubej tarce i zalewamy mlekiem (troszeczkę zapędziłem się i wymieszałem cebulę z serem i mlekiem, przez następne 20 minut wybierałem cebulę z mleka połączonego z serem) :lool:

Obrazek

roztapiamy masło, do cebuli dodajemy przyprawy i wszystko podsmażamy, jak zeszklimy cebulę dodajemy łyżkę masła mąkę zalewamy bulionem i gotujemy 5 minut, następnie wlewamy ser z mlekiem i gotujemy jeszcze 20 minut :wink:

Obrazek

po 20 minutach zapychamy się wyśmienitą zupką cebulową :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

smacznego :papa:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.11.2014 16:57

Mmmmmmmmmmmmmmmmm
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone