Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2014 07:16

mada10000 napisał(a):Bardzo mnie zaciekawiła ta pietrucha w miodzie .
Małe pytanko ?
Jakie przyprawy ,stosujesz (sól.pieprz itp)? :D

Sól, pieprz :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2014 19:06

Arbuz na wiele sposobów :P


Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

:wink:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 18.06.2014 21:59

JackDaniels;) napisał(a):Arbuz na wiele sposobów :P :wink:
Weź mi jeszcze powiedz, że to Twoje dzieło... 8O

A u mnie kolejny sposób na truskawki :P
Truskawkowy, kolorowy torcik jogurtowo-śmietanowy z galaretką...

- 1 opakowanie biszkoptów lub 2 op. herbatników
- 1 duży kubek (400ml) śmietanki 36%
- 1 duży kubek (400ml) dobrego, gęstego jogurtu (np. grecki)
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 dość czubate łyżki żelatyny
- 1 op. cukru wanilinowego lub z wanilią
- 3 galaretki (2 w kontrastowych do siebie kolorach i trzecia o smaku owoców, których zamierzamy użyć)
- truskawki lub inne owoce

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Basiulinek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4400
Dołączył(a): 10.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 18.06.2014 22:25

Arbuz niesamowity, a na widok torcika slinka cieknie :)

Aniu, a oprocz skladnikow jakis przepis bedzie? ;)
Czy to tylko dla domyslnych? 8)

Klikam z telefonu i dopiero odkrylam, ze moge przy okazji zajrzec na bloga ;)
Wiec przepis mam :)
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 19.06.2014 09:50

Anai podaj mi na talerzyku deser. tylko dużo nałóż. Zdałoby by się co wypić bynajmniej nie herbatę czy kawę. :wink:
CroAna
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1795
Dołączył(a): 31.05.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 19.06.2014 21:05

mniammmmm...Anai, na jakiej wielkości formę ów przepis? :P
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 19.06.2014 21:24

Basiulinek napisał(a):Klikam z telefonu i dopiero odkrylam, ze moge przy okazji zajrzec na bloga ;)
Wiec przepis mam :)
Przyznam się szczerze, że nie chciało mi się kopiować całości, ale może jednak wy-edytuję, bo nie każdy może zauważyć, że w tytule jest link :)

darek1 napisał(a):Anai podaj mi na talerzyku deser. tylko dużo nałóż. Zdałoby by się co wypić bynajmniej nie herbatę czy kawę. :wink:
Już, już - pędzę, lecę... :lool:

CroAna napisał(a):mniammmmm...Anai, na jakiej wielkości formę ów przepis? :P
Ja tym razem robiłam w największej jaką miałam (28cm średnicy) ale zwykle robię w ciut mniejszej (26cm) i też się mieści ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2014 14:37

Nie mając pomysłu na niedzielny obiadek, po przeszukaniu kuchni i znalezieniu kilku produktów, wyszła mi przepyszna karkóweczka z cebulą, pomidorkami i bakłażanem :P z sosem BBQ i majonezem 8)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

smacznego :P
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 22.06.2014 16:02

Mniam, mniam, mniam.
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 30.06.2014 07:41

Czekoladowo - czekoladowe ciasto z wiśniami ;)
Przepis na :arrow: blogu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Marko66
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 380
Dołączył(a): 30.03.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 30.06.2014 08:34

Mam pytanie do znawców kuchni chorwackiej - jak samemu przyrządzić lignjie - co polecacie ??
Wybieram się po raz trzeci do cudownej Chorwacji - tym razem Istria okolice Labina. W zeszłym roku byliśmy na wyspie Murter i próbowaliśmy zachwalanego nieraz na forum specjału lignje na żaru. Było to w Jezerze (Zlatna Skojlka) - niestety porażka :( - konsystencja dętki rowerowej i wodnisty nawet nie sos - bleee !!!. Myślę, że kucharz to spieprzył (albo schrzanił :wink: ), bo nieraz spotkałem się z zachwytami na temat tego dania. Na szczęście wzięliśmy jeszcze lignjie panierowane - te były dobre i nie wyszliśmy głodni, chociaż w pamięci na długo pozostała "dętka rowerowa".
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2014 10:31

Od kilku lat, co roku w Chorwacji :P jedzone prawie co dzień, jeszcze nigdy nie spotkałem się aby kucharz spieprzył mi zamówione lignje na žaru 8)
Co do Lignji kupuję w sklepie "Kuchnie Świata" dość dużych rozmiarów mątwe, sepie. Wrzucam na 2-3 minuty na wrzątek, następnie na patelnię grillową lub na grilla, przyprawy sól, pieprz polewam oliwą i grilluję kilka minut 8) zawsze wychodzą mi idealne, niejednego chorwackiego kucharczyka bym zawstydził :mrgreen:

Obrazek
powodzenia i smacznego :papa:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.06.2014 12:01

Dostałem kilka paczek ...

Obrazek

Wyśmienite, kruchutkie, soczyste od oliwy z czosnkiem, pełne aromatu z natki :D

Ps nigdy nie wrzucałem na wrzątek (czemu to ma służyć :?: ), nigdy też lignji nie miałem gumowatych, a robię różnie.
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 30.06.2014 12:02

Marko66 napisał(a):Mam pytanie do znawców kuchni chorwackiej - jak samemu przyrządzić lignjie - co polecacie ??
Kalmary robiłam raz, właśnie z grilla i wyszły całkiem niezłe...

Kalmary oczyściłam z błon, umyłam, pozbawiłam plastiku, skropiłam je delikatnie o ile pamiętam
sokiem z cytryny i na jakiś czas odstawiłam (godzinę).
Potem na chwilę przed grillowaniem nadziałam zimnym masłem i już na grillu lekko posoliłam.
Jak mówię - wyszły całkiem niezłe :D

Natomiast nie spodziewaj się po kalmarach konsystencji mięsa jak np. z kurczaczej potrawki,
bo wtedy zawsze będziesz rozczarowany. Ono nigdy rozpływać się nie będzie...
longtom
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 12227
Dołączył(a): 17.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 30.06.2014 12:40

Anai napisał(a):
Marko66 napisał(a):Mam pytanie do znawców kuchni chorwackiej - jak samemu przyrządzić lignjie - co polecacie ??
Kalmary robiłam raz, właśnie z grilla i wyszły całkiem niezłe...


A ja w ten weekend podawałem ośmiornicę z grilla.

Kupiłem świeże, wypatroszone.
Następnie zamroziłem, co zastępuje "obtrzaskimanie" na kamieniu.
Po rozmrożeniu gotowałem około godziny, do miękkości.
(zrobiły się o połowę mniejsze.)

Potem kilka godzin siedziały w marynacie (oliwa, wino, ocet winny)

Następnie na grill, króciutko, tak aby się obsmażyły.

O dziwo smakowało wszystkim. :D
Załączniki:
IMG_5928.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone