Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Andzia*
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4560
Dołączył(a): 23.05.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 14.07.2014 12:28

pozostaje tylko kawa :(
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.07.2014 12:36

W B. było po 5-siąt kilka zł, nikt nie kupował, przecenili na 29 zł, znajomy całą rodzinę zaopatrzył.
Ja nabyłem za 32 zł na Allegro, model prosty, do sprawdzenia jak smakują wyroby. Może kupię coś wyższej klasy, ale jak toto działa, to szkoda kasy.
Wolnowar się nazywa.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2014 12:50

Ten sobie zamawiam, fajny bo wszystko widać :wink: http://allegro.pl/wolnowar-breville-mod ... 85659.html dużo miejsca w aucie nie zajmie, bede se janjetine pod krzakiem oliwnym w crolandi robił :wink:
Ostatnio edytowano 14.07.2014 13:09 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.07.2014 12:52

Mnie na taki nie stać :(
Też o nim myślałem, wybrałem opcję tańszą głównie ze względu na to, że chcę sprawdzić jak smakują potrawy, ew mniej kasy wywalić.
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 19.08.2014 09:37

Poniższy przepis już tu jakiś czas temu się pojawił (tu), ale w wersji bez zdjęć - teraz zdjęcia już mam więc udostępniam ponownie :mrgreen:


Boeuf Bourguignon
czyli wołowina po burgundzku...
Obrazek
Danie mocno praco i czasochłonne, ale za to pyszne i warte każdej chwili oraz złotówki jaką się na nie poświęciło :mrgreen:


• 1,5 kg żylastej wołowiny b/k
• 2 butelki wytrawnego czerwonego wina
(klasycznie Burgund, ale ja ostatnim razem użyłam Egri Bikavera i tysz wyszło super ;))
• 30 dag czerwonej cebuli
• 30 dag marchwi
• pół kilograma malutkich pieczarek
• 6 ząbków czosnku
• 4 listki laurowe
• tymianek
• rozmaryn
• pieprz ziarnisty
• 2 wołowe kostki rosołowe
• 2 łyżki musztardy Dijon
• sól

• ew. natka pietruszki

Wołu pokroić na kawałki nieco większe niż na gulasz (3x3x3cm) nie odtłuszczając jej jakoś specjalnie.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, marchew w grubsze talarki, czosnek na połówki.
Wszystko wrzucić do miski, dodać sporo tymianku, listki laurowe oraz pieprz (można pokruszyć), zalać butelką wina, wymieszać, nakryć i zostawić na noc w lodówce.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Następnego dnia odcedzić wszystko, ale...
... NIE WYLEWAĆ marynaty :)
Wyjąć kawałki mięsa z warzyw i osuszyć na papierowym ręczniku.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki mięsa ze wszystkich stron. Przełożyć mięso do garnka z ciężką pokrywką a na patelnię wrzucić warzywa i smażyć mieszając aż cebula lekko się przysmaży (nie przypalić czosnku), odlać nadmiar tłuszczu i dodać do mięsa.
Całość zalać marynatą i rozpuszczonymi w szklance wrzątku bulionami wołowymi.
Gotować ok. 4 godziny na maleńkim ogniu, pod przykryciem, co pół godzinki zaglądając, mieszając i ew. uzupełniając odparowany płyn wodą (mięso ma nim być przykryte).

Obrazek
Obrazek

Po ok. półtorej godziny od nastawienia dorzucić umyte pieczarki
(małe w całości, większe pokrojone w połówki lub ćwiartki).
Pół godzinki przed końcem gotowania dodać musztardę.
Na tym etapie już tylko marchew i pieczarki powinny być w całości.
Na koniec sprawdzić smak i ew. dosolić lub dopieprzyć, jeśli lubimy dodać pietruszkę.
Obrazek

Ja podaję najczęściej z ziemniakami, fasolą szparagową z tartą bułką i takim samym winem jakiego użyłam do marynaty.
Wołowina po burgundzku, podobnie jak bigos, doskonale się odgrzewa czy zamraża - jej smak się nawet wówczas polepsza :oczko_usmiech:
Danie to nie wygląda szczególnie reprezentacyjnie, ale już podczas gotowania pachnie obłędnie i tak samo później smakuje... :smo:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2014 21:07

Anai napisał(a):

Boeuf Bourguignon
czyli wołowina po burgundzku...

Obrazek


Pyszności, pyszności, pyszności, uwielbiam wołowinkę :P


Dostałem dziś od swoich gospodarzy przepis na danie które nam podali na kolacyjkę :P
P........ alla Primosten! po powrocie do domku i zrobieniu kopi tego mięska, podzielę się z wami smakiem i zdjęciami :wink:


Prostu masakra! dooope urywa 8)

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam z upalnego Primosten :papa:
longtom
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 12227
Dołączył(a): 17.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 26.08.2014 12:40

Ma ktoś ochotę na flądrę z grilla :?: :P

IMG_6154.JPG


pzdr :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.08.2014 20:03

Właśnie wylozłem z kuchni :mrgreen: na sobotnie crolandzkie spotkanie, przygotowania czas zacząć :P

Panierowane pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej :P

Obrazek


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

bedom idealne na zagryche do crolandzkiej rakiji :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 28.08.2014 06:16 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 27.08.2014 20:41

JackDaniels;) napisał(a):Panierowane pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej :P
... bedom idealne na zagryche do crolandzkj rakiji :oczko_usmiech:
Eee... rakii nie ma poczeby zagryzać :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.08.2014 21:13

Anai napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):Panierowane pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej :P
... bedom idealne na zagryche do crolandzkj rakiji :oczko_usmiech:
Eee... rakii nie ma poczeby zagryzać :mrgreen:

I tu się zgodzę... wystarczy oliwa :P
viltob08
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 09.05.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 28.08.2014 10:12

A może by tak przepisik na zalewę :oczko_usmiech: Mnie jakoś tak nie wychodzi, a Ty może masz dobry przepis....Bardzo proszę :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2014 11:29

viltob08 napisał(a):A może by tak przepisik na zalewę :oczko_usmiech: Mnie jakoś tak nie wychodzi, a Ty może masz dobry przepis....Bardzo proszę :D


Na czuja zawsze robię marynaty, i jakoś zawsze idealne mi wychodzą :P

Litr h2o
szklanka octu
4 łyżki słodkiego cukru :P
1 łyżka soli (chyba)
przecier pomidorowy 1/2 szklanki
ziele angielskie 5 ziaren
pieprz 10 ziaren

dwie cebule pokrojone w plastry wrzucone do gotującej marynaty :wink:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.08.2014 18:53

Koleżanko Anai Twoje danie powyżej kojarzy się z byczymi jądrami, a nie z wołowiną po burgundzku. 8O 8O 8O
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 30.08.2014 19:06

darek1 napisał(a):Koleżanko Anai Twoje danie powyżej kojarzy się z byczymi jądrami, a nie z wołowiną po burgundzku. 8O 8O 8O

Nie odpowiadam za kolegi skojarzenia :roll:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.09.2014 06:33

Jak się człowiek przyjrzy to na bycze jaj to to wygląda koleżanko Anno.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone