Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.06.2014 12:52

longtom napisał(a): "obtrzaskimanie" na kamieniu.

Co jeszcze Chorwaci "obtrzasuką" o kamienie :?: :wink: Wspominałem kiedyś :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2014 13:30

Dziadek Maciek napisał(a):
Ps nigdy nie wrzucałem na wrzątek (czemu to ma służyć :?: ), nigdy też lignji nie miałem gumowatych, a robię różnie.

Czemu to ma służyć :roll: zawsze jak grilluję, wrzucam na wrzątek potem do zimnej wody, następnie na papierowy ręcznik, osuszam :P zanurzam w oliwie wymieszanej z czosnkiem, sokiem z cytryny i dopiero na rozżarzonego mocno grilla, nie wychodzą gumowate a mięsko rozpływa się w ustach :wink: taki tam mój sposób na pyszne kalmary :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.06.2014 13:46

Też mi wychodzą pyszne, odpowiednio miękkie, lekko kruche. Oliwa, czosnek i takie tam, grill czy frytownica, patelnia, wszystko jedno, ale nigdy nie spotkałem się wrzucaniem na wrzątek. Podglądałem kucharzy, gospodarzy, nie widziałem wrzątku, ciekawi mnie to.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2014 14:09

Dziadek Maciek napisał(a):Też mi wychodzą pyszne, odpowiednio miękkie, lekko kruche. Oliwa, czosnek i takie tam, grill czy frytownica, patelnia, wszystko jedno, ale nigdy nie spotkałem się wrzucaniem na wrzątek. Podglądałem kucharzy, gospodarzy, nie widziałem wrzątku, ciekawi mnie to.

Tak jak już napisałem jest to mój sprawdzony sposób na pyszne kalmary 8) nie wyobrażam sobie smażenia we frytownicy czy na głębokim oleju :? fujjjjjjjj
Tylko patelnia grillowa bez dodatkowego tłuszczu, lub grill na świeeeżym powietrzu :oczko_usmiech:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.06.2014 14:34

JackDaniels;) napisał(a): nie wyobrażam sobie smażenia we frytownicy czy na głębokim oleju :? fujjjjjjjj
Tylko patelnia grillowa bez dodatkowego tłuszczu, lub grill na świeeeżym powietrzu :oczko_usmiech: [/color]

A jak takie jest życzenie gości, to co zrobić :?: :roll:
Dla siebie/nas robię na patelni lub grillu :D

Muszę przy okazji sprawdzić, czy wędzone, raczej podwędzane byłyby dobre.
Próby z ośmiornicą i krewetkami robiłem, wychodzą co raz lepiej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2014 15:13

Dziadek Maciek napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a): nie wyobrażam sobie smażenia we frytownicy czy na głębokim oleju :? fujjjjjjjj
Tylko patelnia grillowa bez dodatkowego tłuszczu, lub grill na świeeeżym powietrzu :oczko_usmiech: [/color]

A jak takie jest życzenie gości, to co zrobić :?: :roll:
Dla siebie/nas robię na patelni lub grillu :D

Muszę przy okazji sprawdzić, czy wędzone, raczej podwędzane byłyby dobre.
Próby z ośmiornicą i krewetkami robiłem, wychodzą co raz lepiej.

Wędzone owoce morza, toszTo profanacja :!: :? a torcika bezowego, czasami nie wędziłeś :?: :!: :?: :!: :?: :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.06.2014 20:27

JackDaniels;) napisał(a):

Wędzone owoce morza, toszTo profanacja :!: :? a torcika bezowego, czasami nie wędziłeś :?: :!: :?: :!: :?: :wink:

Jeszcze nie wędziłem, nie jadam torcika wcale :wink: :D

Wiesz jak to jest, owoce to standardowe jedzenie, czas się nimi pobawić i kilka nowych smaków zrobić, ale np. krewetki wędzone to nawet w sprzedaży widziałem i próbowałem w sklepie. :D
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 07.07.2014 07:07

W dżemie siła drzemie... :mrgreen:
Obrazek
Z okazji letniego sezonu owocowego nabyłam w ostatnim czasie drogą kupna pektynę owocową (nieamidowaną - cokolwiek by to nie znaczyło :D) i przetwarzam, co się da :)
Na pierwszy rzut poszły truskawki, potem wiśnie, maliny itd. itp :D
Odpuszczę jedynie chyba śliwkom węgierkom i potraktuję je w tradycyjny sposób czyli długotrwałym wysmażaniem.

Dżem owocowy 2:1

- 2 kg owoców (umytych, wypestkowanych i co tam jeszcze można z nimi zrobić :D)
- 1 kg cukru
- 30 g pektyny (6 łyżeczek od herbaty)

- w oryginale piszą jeszcze o wodzie (100 ml) ale ja doradzałabym jednak ją sobie odpuścić zwłaszcza w przypadku owoców soczystych jak np. wiśnie.
- ... i o kwasku cytrynowym (2-13 g), który osobiście zastąpiłam sokiem z cytryny

Z kilograma cukru odsypać 60 g i wymieszać z pektyną.
Zmieszać owoce z wodą (lub nie jeśli nie są to banany :D), dodać pektynę wymieszaną z niewielką ilością cukru (j/w), ja w tym momencie dodałam jeszcze sok z połowy cytryny by zachować intensywny kolor, wymieszać i na wolnym ogniu zagotować.
Dodać resztę cukru i gotować do momentu kiedy owoce rozpadną się w taki sposób jak sobie życzymy.
Jeśli chcemy więcej i większe kawałki owoców krócej, jeśli natomiast zależy nam na większej ilości dżemowej galaretki - dłużej.
Wystudzić do 75 st C i wylać do wyparzonych słoików.

Oryginalna receptura nie mówi nic o pasteryzacji, ja natomiast dla pewności po całkowitym wystudzeniu pasteryzowałam słoiki jeszcze ok. 15 minut od chwili zagotowania się wody.

Nawet z dodatkiem pektyny czy innego żelfixu dżem przygotowany w ten sposób jest o niebo lepszy
niż to co możemy znaleźć na sklepowych półkach :)

Obrazek

Obrazek

Jednakowoż jeśli z jakichś powodów nie odpowiada Wam obecność pektyny lub żelfixu w Waszym domowym dżemie polecam:

Domowe konfitury 1:1
np. wiśniowe ale robiłam również morelowe

1 kg owoców
1 kg cukru
sok z połowy cytryny

Przygotować owoce (umyć, oczyścić, pestkowe wydrylować, brzoskwinie można obrać ze skóry, etc.), zasypać je cukrem, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić na noc.

Następnego dnia smażyć na maleńkim ogniu, często mieszając i zbierając od czasu do czasu z powierzchni pianę, do momentu aż sok odparuje a całość lekko zgęstnieje.
Przełożyć do wyparzonych słoików, wystudzić i pasteryzować j/w.
Konfitury te są mega-słodkie ale idealne do dekoracji deserów, do grzanek, tortów, karnawałowych róż
i mnóstwa innych.

Obrazek

Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 11.07.2014 18:00

Anai napisał(a):W dżemie siła drzemie... :mrgreen:

Tradycyjnie;

wszystko wygląda b. smakowicie,
foty cieszą oko.

pzdr :wink:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 13.07.2014 00:26

longtom napisał(a):wszystko wygląda b. smakowicie,
foty cieszą oko.

pzdr :wink:
Dziękuję :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2014 09:46

Propozycja pierwszego dania na dzisiejszy obiadek, zamiast oklepanego rosołu :wink:

Zupa krem, góralska serowa z grzankami cebulowymi i koperkiem :P

Obrazek
marchew i porę kroimy w plasterki, cebulę w piórka
Obrazek
warzywa gotujemy do miękkości
Obrazek
miksujemy na gładki krem, wyszła mi za rzadka, zagęściłem delikatnie śmietaną z mąką
Obrazek
jako tester zjadł całą miskę, mój pies aż mu się uszy trzęsły :P
Obrazek
Obrazek

smacznego :hut:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.07.2014 11:50

Sprawiłem sobie urządzenie do powolnego pieczenia, gotowania

Łopatka, karkówka, schab bez kości i kawałek żeberek

Obrazek

Schab - super miękki, do rwania widelcem, wg mnie lekko za suchy
Karkówka - trzymała "fason", tzn rwać się nie dawała, była wyśmienicie smakowita i super miękka, bardzo soczysta
Łopatka - mały kawałek wprost idealny, duży ... dokładnie tak samo.
Żeberka - nawet nie wiem, nie załapałem się :(

10 godz, temperatura ok 70 st

Ps dzisiaj w pracy zjem trochę tego co zostało :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2014 12:04

Dziadek Maciek napisał(a):Sprawiłem sobie urządzenie do powolnego pieczenia, gotowania

Łopatka, karkówka, schab bez kości i kawałek żeberek

Obrazek

Schab - super miękki, do rwania widelcem, wg mnie lekko za suchy
Karkówka - trzymała "fason", tzn rwać się nie dawała, była wyśmienicie smakowita i super miękka, bardzo soczysta
Łopatka - mały kawałek wprost idealny, duży ... dokładnie tak samo.
Żeberka - nawet nie wiem, nie załapałem się :(

10 godz, temperatura ok 70 st

Ps dzisiaj w pracy zjem trochę tego co zostało :lol:

Takiego ślinotoku dostałem że całą klawiaturę zachlapałem :oczko_usmiech: ja tysz chcę takie cuś, gdzie można to kupić, jeżeli to nie tajemnica :P
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 14.07.2014 12:06

proszę nie drażnić - JESTEM GŁODNA !!!!!!!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.07.2014 12:10

Trza było brytwanne we Firmie załączyć.
:mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone