longtom napisał(a): "obtrzaskimanie" na kamieniu.
Co jeszcze Chorwaci "obtrzasuką" o kamienie
.png)
longtom napisał(a): "obtrzaskimanie" na kamieniu.
Dziadek Maciek napisał(a):
Ps nigdy nie wrzucałem na wrzątek (czemu to ma służyć), nigdy też lignji nie miałem gumowatych, a robię różnie.
.png)
Dziadek Maciek napisał(a):Też mi wychodzą pyszne, odpowiednio miękkie, lekko kruche. Oliwa, czosnek i takie tam, grill czy frytownica, patelnia, wszystko jedno, ale nigdy nie spotkałem się wrzucaniem na wrzątek. Podglądałem kucharzy, gospodarzy, nie widziałem wrzątku, ciekawi mnie to.
.png)
JackDaniels;) napisał(a): nie wyobrażam sobie smażenia we frytownicy czy na głębokim olejufujjjjjjjj
Tylko patelnia grillowa bez dodatkowego tłuszczu, lub grill na świeeeżym powietrzu[/color]
Dziadek Maciek napisał(a):JackDaniels;) napisał(a): nie wyobrażam sobie smażenia we frytownicy czy na głębokim olejufujjjjjjjj
Tylko patelnia grillowa bez dodatkowego tłuszczu, lub grill na świeeeżym powietrzu[/color]
A jak takie jest życzenie gości, to co zrobić![]()
![]()
Dla siebie/nas robię na patelni lub grillu![]()
Muszę przy okazji sprawdzić, czy wędzone, raczej podwędzane byłyby dobre.
Próby z ośmiornicą i krewetkami robiłem, wychodzą co raz lepiej.
.png)
JackDaniels;) napisał(a):
Wędzone owoce morza, toszTo profanacja![]()
a torcika bezowego, czasami nie wędziłeś
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
.png)

.png)

Dziadek Maciek napisał(a):Sprawiłem sobie urządzenie do powolnego pieczenia, gotowania
Łopatka, karkówka, schab bez kości i kawałek żeberek
Schab - super miękki, do rwania widelcem, wg mnie lekko za suchy
Karkówka - trzymała "fason", tzn rwać się nie dawała, była wyśmienicie smakowita i super miękka, bardzo soczysta
Łopatka - mały kawałek wprost idealny, duży ... dokładnie tak samo.
Żeberka - nawet nie wiem, nie załapałem się![]()
10 godz, temperatura ok 70 st
Ps dzisiaj w pracy zjem trochę tego co zostało
ja tysz chcę takie cuś, gdzie można to kupić, jeżeli to nie tajemnica