Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 09.02.2015 15:34

JackDaniels;) napisał(a):
Anai napisał(a):Dzięki - to już wiem co dziś na obiad :D
Ze z ryżem go zjem...

Nie robiłem z samymi kończynami, tak sobie myślę żeby otrzymać ten smak i aromat, musisz mieć chyba całego kuraka :roll:
Mówisz, że kości grzbietu i resztki podrobów wewnątrz mają aż taki wpływ na smak i aromat? :D :smo:
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 09.02.2015 15:50

Anai napisał(a):Mówisz, że kości grzbietu i resztki podrobów wewnątrz mają aż taki wpływ na smak i aromat? :D :smo:

a pazury i dziób? :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.02.2015 15:50

Anai napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):
Anai napisał(a):Dzięki - to już wiem co dziś na obiad :D
Ze z ryżem go zjem...

Nie robiłem z samymi kończynami, tak sobie myślę żeby otrzymać ten smak i aromat, musisz mieć chyba całego kuraka :roll:
Mówisz, że kości grzbietu i resztki podrobów wewnątrz mają aż taki wpływ na smak i aromat? :D :smo:

No wiesz... jak włożysz cytrynę, czosnek i tymianek do środka, zamkniesz szczelnie kuciaka, to całe aromaty i smaki przypraw, przejdą w mięso od środka :roll: tak sobie myślę :roll:
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 09.02.2015 16:10

Bea.ta napisał(a):
Anai napisał(a):Mówisz, że kości grzbietu i resztki podrobów wewnątrz mają aż taki wpływ na smak i aromat? :D :smo:

a pazury i dziób? :)
No i pióra - zapomniałaś o piórach :mrgreen:

JackDaniels;) napisał(a):No wiesz... jak włożysz cytrynę, czosnek i tymianek do środka, zamkniesz szczelnie kuciaka, to całe aromaty i smaki przypraw, przejdą w mięso od środka :roll: tak sobie myślę :roll:
:D
Ja sobie myślę natomiast, że jak go natrę tym wszystkim dookoła a potem zamknę szczelnie w worku do pieczenia, to wyjdzie mniej/więcej na to samo :lool:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.02.2015 16:12

Anai napisał(a):Ja sobie myślę natomiast, że jak go natrę tym wszystkim dookoła a potem zamknę szczelnie w worku do pieczenia, to wyjdzie mniej/więcej na to samo :lool:

Gorzej będzie jak wyjdzie mniej jak więcej :oczko_usmiech:
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 09.02.2015 16:13

Anai napisał(a):No i pióra - zapomniałaś o piórach :mrgreen:

a to z wrażenia ;) przepraszam :)
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 09.02.2015 21:12

No więc...
Po dokonaniu paru niewielkich modyfikacji, bo trudno jest np. wypchać nogę, stwierdzam, że to jest bardzo dobry kurczak :D
Nawet bez tych dziobów i pazurów... :lool:
No i ryż z cytrynowo - czosnkowo - tymiankowym sosem jest omnomnomnom :D

Pewne obiekcje zgłosił Jur, bo kwaśne mięso źle mu się kojarzy :?

... ale jest naukowo udowodnione, że faceci maja więcej kubków smakowych niż kobiety, widać on ma najwięcej tych odpowiedzialnych za czucie kwaśnego i być może stąd jego odczucie i opinia :oczko_usmiech:

Mi i córce smakowało bardzo (*^*)
Obrazek
Muszę tylko dopracować kwestię utrzymania poziomu cytrynowości przy jednoczesnym obniżeniu poziomu kwasowości
i będzie ideał :mrgreen: :D

Tak czy siak wszystkim co lubią wyraźne, intensywne smaki i aromaty polecam!
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.02.2015 09:15

Jeszcze jeden fajny przepis :P dziś będę robił pier..... kuciaka :P

Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.02.2015 09:24

A resztki z pier.... kuciaka można wykorzystać do zupy japońskiej :P

marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 10.02.2015 09:29

JackDaniels;) napisał(a):Śniadanie miszczów :mrgreen:

JackDaniels;) napisał(a):Francuska cebulowa, zapiekana z żółtym serem z czosnkowymi grzankami

Czy ja mogę prosić o szczegóły :?:
Szczególnie tej zupy, bo co do śniadania to tylko doprecyzowanie ile toto trzeba zapiekać.
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 10.02.2015 15:12

JackDaniels;) napisał(a):Jeszcze jeden fajny przepis :P dziś będę robił pier..... kuciaka :P

O muj borzeee... 8O - dałam radę tylko 1,5 minuty. Masakra jakaś :roll:

... ale kurczak nadziany na puszkę/butelkę z piwem jest mi znany.
Nie bardzo wprawdzie wiem czy owa operacja ma jakiś głębszy sens, bo w trakcie pieczenia nie odparowuje nawet 10% płynu (marnotrawstwo), ale doświadczenie jest ciekawe. Zwłaszcza jak się na Ciebie domownicy dziwnie popatruję :lool:
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 16.02.2015 09:26

Każdy powód jest dobry żeby zjeść coś pysznego - mogły być i Walentynki :lool:
Obrazek
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 16.02.2015 11:03

Anai napisał(a):Każdy powód jest dobry żeby zjeść coś pysznego - mogły być i Walentynki :lool:
Obrazek

Wygląda super :)
Mniaaaam

Tak jak lubię gotować, to do pieczenia itp nie mam ręki ;)
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 16.02.2015 12:26

Roxi- zero pieczenia, to tiramisu jest :D
Ostatnio edytowano 16.02.2015 14:18 przez Anai, łącznie edytowano 1 raz
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 16.02.2015 13:34

Ehhhhhhhhhhhhh....co Wy wiecie o jedzeniu.... :roll:

Obrazek

:mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone