.png)
Ooo...Dziadek Maciek napisał(a):Ośmiornica po "domowemu"![]()
Pyszota

.png)
.png)
No ta z Biedry ważyła sporo ponad 2 kg, a że na kość zmarznięta i możliwości podziału żadnej, to się nie zdecydowałam.Dziadek Maciek napisał(a):Nie, nie z Biedronki.
1.5 kg ważyła, mam jeszcze jedną szt mniejszą.
Dziadek Maciek napisał(a):Będąc kiedyś u Leona sprzedał nam przepis na ośmiornicę a'la peka, pieczona w domu, bez peki.
Robiłem kilka razy, ostatnio poprosiłem o przypomnienie i ...kolacja była wspaniała.
W zależności od wielkości ośmiornicy pieczemy min 60 min, ja piekłem ok 150 min. Do brytfanny wkładamy ziemniaki, cebulę, marchewkę, liść laurowy, trochę oliwy. My, tak jak w Cro, dodajemy trochę kapusty, lepsza włoska wg mnie.
Pieczemy w temp 200 st pod przykryciem z folii, na ostatnie min 20 min zdejmujemy folię.
Ech...Dziadek Maciek napisał(a):Ps kawałek ośmiornicy został, dogotujemy ziemniaki w sosie z pieczenia, trochę cebuli jeszcze. Po ostudzeniu wszystko kroimy na niewielkie kawałki, powstaje wyśmienita sałatka....

.png)
.png)
To i ja nie będę kombinować, no może pieprzu ciut sypnęDziadek Maciek napisał(a):W przepisie Leona oprócz soli do ziemniaków i liści laurowych nie ma przypraw, oczywiście wg własnego uznania można coś dodać.
Ja też najbardziej lubię grillowane i raz już takie robiłam, tylko zamiast oliwy napchałam do środka zimnego masła.Dziadek Maciek napisał(a):Kalmary jadałem na różne sposoby przyrządzane, mi najbardziej smakują smażone lub grillowane całe tuby polane oliwą z natką i sporą ilością czosnku. Największy problem to wyczucie czasu grillowania, tak aby były odpowiednio miękkie, chwila dłuższego grillowania i mamy "gumę" do jedzenia![]()
Dziadek Maciek napisał(a):Te kalmary z B. mają jeszcze "plastik", zub, czy jest on wyjęty
.png)
maniust napisał(a):Dziadek Maciek napisał(a):W przepisie Leona
A gdzieś znajdę ten przepis Dziadku Maćku na Cropli od A-Z , bo kupiłem z tydzień temu w Biedrze tą ośmiornicę (mrożoną) i ni czorta nie wiem jak się za nią zabrać.![]()
Dziadek Mariusz
.png)
Dziadek Maciek napisał(a):W mojej korespondencji z Leonem![]()
Mogę podesłać oryginał, Leon chyba nie będzie miał mi tego za złe![]()
.png)
.png)
Dziadek Maciek napisał(a):Poszło (chyba)![]()
![]()