Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 20.02.2015 13:32

Bardzo proszę. Nie zapomnij o majeranku i pieprzu dla ostrości.
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 20.02.2015 14:08

darek1 napisał(a):Bardzo proszę. Nie zapomnij o majeranku i pieprzu dla ostrości.

Majeranek, pieprz- obligatoryjnie. :D :D :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.02.2015 21:29

Obrazek

Ośmiornica po "domowemu" :D

Pyszota
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 22.02.2015 21:34

Dziadek Maciek napisał(a):Ośmiornica po "domowemu" :D

Pyszota
Ooo...
Czyżbyś zaszalał w Biedronce? :oczko_usmiech:

Szczegóły Dziadku, szczegóły proszę
Ja wprawdzie tym razem na ośmiornicę się nie skusiłam (za wielka była, wzięłam za to kalmary i rekina :mrgreen: ), ale kto wie?
Może next time :roll: :oczko_usmiech:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.02.2015 21:45

Nie, nie z Biedronki.
1.5 kg ważyła, mam jeszcze jedną szt mniejszą.
Będąc kiedyś u Leona sprzedał nam przepis na ośmiornicę a'la peka, pieczona w domu, bez peki.
Robiłem kilka razy, ostatnio poprosiłem o przypomnienie i ...kolacja była wspaniała.
W zależności od wielkości ośmiornicy pieczemy min 60 min, ja piekłem ok 150 min. Do brytfanny wkładamy ziemniaki, cebulę, marchewkę, liść laurowy, trochę oliwy. My, tak jak w Cro, dodajemy trochę kapusty, lepsza włoska wg mnie.
Pieczemy w temp 200 st pod przykryciem z folii, na ostatnie min 20 min zdejmujemy folię.

Ps kawałek ośmiornicy został, dogotujemy ziemniaki w sosie z pieczenia, trochę cebuli jeszcze. Po ostudzeniu wszystko kroimy na niewielkie kawałki, powstaje wyśmienita sałatka, którą także można zjeść na ciepło.
Oczywiście jakieś przyprawy do smaku, czosnek mile widziany. Oliwa.
Tak kiedyś, wg przepisu Chorwatki robiliśmy ośmiornicę, a tą różnicą, że gotowana była od razu z ziemniakami w łupinkach.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 23.02.2015 00:10

Dziadek Maciek napisał(a):Nie, nie z Biedronki.
1.5 kg ważyła, mam jeszcze jedną szt mniejszą.
No ta z Biedry ważyła sporo ponad 2 kg, a że na kość zmarznięta i możliwości podziału żadnej, to się nie zdecydowałam. :roll:

Dziadek Maciek napisał(a):Będąc kiedyś u Leona sprzedał nam przepis na ośmiornicę a'la peka, pieczona w domu, bez peki.
Robiłem kilka razy, ostatnio poprosiłem o przypomnienie i ...kolacja była wspaniała.
W zależności od wielkości ośmiornicy pieczemy min 60 min, ja piekłem ok 150 min. Do brytfanny wkładamy ziemniaki, cebulę, marchewkę, liść laurowy, trochę oliwy. My, tak jak w Cro, dodajemy trochę kapusty, lepsza włoska wg mnie.
Pieczemy w temp 200 st pod przykryciem z folii, na ostatnie min 20 min zdejmujemy folię.

Żadnych przypraw prócz lauru?

Dziadek Maciek napisał(a):Ps kawałek ośmiornicy został, dogotujemy ziemniaki w sosie z pieczenia, trochę cebuli jeszcze. Po ostudzeniu wszystko kroimy na niewielkie kawałki, powstaje wyśmienita sałatka....
Ech...
... a na kalmary (całe tuby i nie chciałabym ich kawałkować) znasz jakiś pyszny przepis? :smo:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.02.2015 10:22

W przepisie Leona oprócz soli do ziemniaków i liści laurowych nie ma przypraw, oczywiście wg własnego uznania można coś dodać.

Kalmary jadałem na różne sposoby przyrządzane, mi najbardziej smakują smażone lub grillowane całe tuby polane oliwą z natką i sporą ilością czosnku. Największy problem to wyczucie czasu grillowania, tak aby były odpowiednio miękkie, chwila dłuższego grillowania i mamy "gumę" do jedzenia :wink:

Te kalmary z B. mają jeszcze "plastik", zub, czy jest on wyjęty :?:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 23.02.2015 10:35

Dziadek Maciek napisał(a):W przepisie Leona oprócz soli do ziemniaków i liści laurowych nie ma przypraw, oczywiście wg własnego uznania można coś dodać.
To i ja nie będę kombinować, no może pieprzu ciut sypnę ;)

Dziadek Maciek napisał(a):Kalmary jadałem na różne sposoby przyrządzane, mi najbardziej smakują smażone lub grillowane całe tuby polane oliwą z natką i sporą ilością czosnku. Największy problem to wyczucie czasu grillowania, tak aby były odpowiednio miękkie, chwila dłuższego grillowania i mamy "gumę" do jedzenia :wink:
Ja też najbardziej lubię grillowane i raz już takie robiłam, tylko zamiast oliwy napchałam do środka zimnego masła.

Dziadek Maciek napisał(a):Te kalmary z B. mają jeszcze "plastik", zub, czy jest on wyjęty :?:

Nie wiem, ale to bardzo możliwe (są zamrożone) :)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 24.02.2015 09:51

Dziadek Maciek napisał(a):W przepisie Leona

A gdzieś znajdę ten przepis Dziadku Maćku na Cropli od A-Z , bo kupiłem z tydzień temu w Biedrze tą ośmiornicę (mrożoną) i ni czorta nie wiem jak się za nią zabrać. :?

Dziadek Mariusz
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 24.02.2015 10:20

maniust napisał(a):
Dziadek Maciek napisał(a):W przepisie Leona

A gdzieś znajdę ten przepis Dziadku Maćku na Cropli od A-Z , bo kupiłem z tydzień temu w Biedrze tą ośmiornicę (mrożoną) i ni czorta nie wiem jak się za nią zabrać. :?

Dziadek Mariusz

W mojej korespondencji z Leonem :wink:

Mogę podesłać oryginał, Leon chyba nie będzie miał mi tego za złe :D

Ta co teraz robiłem wyszła świetnie, nie można jej jednak porównywać do ośmiornic robionych u Leona wg tego samego przepisu.
W Mastrince ... och, pomarzyć.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 24.02.2015 10:43

Dziadek Maciek napisał(a):W mojej korespondencji z Leonem :wink:

Mogę podesłać oryginał, Leon chyba nie będzie miał mi tego za złe :D

Ooooooo to by było fajnie. :)
Jak można prosić to na Pw lub na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.

Hvala :) Dziadek Mariusz :)

Dam znać i wrzucę fotki jak wyszła. :mrgreen:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 24.02.2015 12:00

Ja też, ja też, ja też chcę oryginał :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 24.02.2015 12:30

Poszło (chyba) :wink: :D

Już mi ślinka leci na wspomnienie Mazur i tamtejszego pieca, w którym mogę pekę wstawić. Chyba w tym roku zrobię jakiś "piecogrill" w miejscu gdzie mieszkam, częściej będę po chorwacku jadał.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.02.2015 12:50

#
Ostatnio edytowano 09.03.2015 17:55 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 24.02.2015 13:09

Dziadek Maciek napisał(a):Poszło (chyba) :wink: :D

Doszło , doszło ........dzięki :)
W niedzielę się za nią zabieram , dam znać jak wyszła.

Tylko jeszcze chciałem się upewnić.....

Ziemniaki do brytfanki wrzucam obrane surowe?

Zawsze jak robię jakieś zapiekanki to je najpierw lekko podgotowuję , stąd moje pytanie czy się upieką i nie będą za twarde? :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone