Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Norwegia - Folgefonna i okolice na szybko: Vøringsfossen

Norwegia uzyskała niepodległość po rozwiązaniu unii ze Szwecją w dniu 7 czerwca 1905 roku. Norwegia jest jednym z największych na świecie eksporterów ropy naftowej i naturalnego gazu. Kierowca zatrzymany za jazdę pod wpływem alkoholu trafia na 30 dni do więzienia, traci prawo jazdy oraz musi zapłacić 10% swoich rocznych dochodów. Wino i likier można kupić jedynie w specjalnych punktach monopolowych zwanych Vinmonopolet.
tony montana
Weteran
Norwegia - Folgefonna i okolice na szybko: Vøringsfossen

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.09.2025 05:54

Tak, wiem.
Wiem, że mam kilka "napoczętych" relacji - postaram się je częściej aktualizować.
Ale teraz chciałbym pokazać kilka zdjęć z pięknych miejsc.

Co tylko potwierdza, że nie samym Śródziemiomorzem człek żyje

1. Obrazek

2. Obrazek

3. Obrazek

4. Obrazek

5. Obrazek

6. Obrazek

7. Obrazek

8. Obrazek

9. Obrazek

10. Obrazek

11. Obrazek

12. Obrazek

13. Obrazek

14. Obrazek

15. Obrazek

16. Obrazek

17. Obrazek

18. Obrazek

19. Obrazek

20. Obrazek

21. Obrazek

22. Obrazek

:papa: :papa:
Ostatnio edytowano 20.10.2025 14:38 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
ziemniak
Cromaniak
Re: Norwegia - Folgefonna i okolice na szybko

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 29.09.2025 05:58

:piwo:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 29.09.2025 10:26

Zdecydowanie jest życie poza basenem Morza Śródziemnego i to często nawet ciekawsze i spokojniejsze.

Super fotki, niektóre miejsca mi znane - chociaż pogodę mieliście jakby lepszą :rotfl: .

Ja już kiedyś na tym forum napisałam, że jeśli chodzi o Norwegię to "no(r)way again" ale to było już dość dawno więc kto wie... :rotfl:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 29.09.2025 10:31

A weź już przestań, za Tobą nadążyć ... :oczko_usmiech:
Znów pięknie :proszedzieki: :verryhappy: Obowiązkowo jestem :spoko:

Aglaia napisał(a):Ja już kiedyś na tym forum napisałam, że jeśli chodzi o Norwegię to "no(r)way again" ale to było już dość dawno więc kto wie... :rotfl:

Pewno na to nie trafiłem, ale dlaczego tak mówisz?
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 29.09.2025 10:45

majkik75 napisał(a):
Aglaia napisał(a):Ja już kiedyś na tym forum napisałam, że jeśli chodzi o Norwegię to "no(r)way again" ale to było już dość dawno więc kto wie... :rotfl:

Pewno na to nie trafiłem, ale dlaczego tak mówisz?

Nie chcę Tonemu za bardzo zaśmiecać wątku. To było tutaj:

no-r-way-again-t51572.html

w dużym skrócie - było pięknie ale bardzo mokro. O ile zimno aż tak bardzo mi nie przeszkadza o tyle deszcz (szczególnie pod namiotem) to już trochę tak. Nie żałuję ani dnia ale chwilowo się nie wybieram. Chyba, że na zorzę polarną bo to moje niespełnione ciągle marzenie.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.09.2025 19:45

ziemniak napisał(a)::piwo:

:ganja: :bojesie:

Aglaia napisał(a):Zdecydowanie jest życie poza basenem Morza Śródziemnego i to często nawet ciekawsze i spokojniejsze.

Szczególnie jeśli chodzi o zbiżone do zera ryzyko kolizji drogowej i spokojne turlanie się po drogach :)

Aglaia napisał(a):Super fotki, niektóre miejsca mi znane - chociaż pogodę mieliście jakby lepszą :rotfl: .

Ja już kiedyś na tym forum napisałam, że jeśli chodzi o Norwegię to "no(r)way again" ale to było już dość dawno więc kto wie... :rotfl:

Pogodę mieliśmy przez ten krótki okres (3 noce na miejscu) petarda - lampa non stop i przez to też wrażenia wspaniałe!

majkik75 napisał(a):A weź już przestań, za Tobą nadążyć ... :oczko_usmiech:
Znów pięknie :proszedzieki: :verryhappy: Obowiązkowo jestem :spoko:

Oj tam oj tam, już dawno nigdzie nie byłem, bo przecież nie będę liczył Alp na kilka dni w sierpniu :)

tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.09.2025 20:17

1. Loty do Bergen
398 zł - za dwie osoby w obie strony - z plecaczkami jeno

2. Auto - Sixt - 680 zł + 260 zł full insiurens / 3 dni
Toyota Yaris Cross Hybrid, spaliliśmy 350 zł
Obrazek

3. Apartament - 60 metrowy wspaniały klimatyczny ap - 25 km na południe od Odda - 1370 zł / 3 noce

4. Opłaty drogowe, za promy, niektóre parkingi - 280 zł (aplikacja AutoPass) - ściąga z depozytu z car rentalu - genialne rozwiązanie

Byliśmy ze znajomymi także koszty 2-4 na PÓŁ

Z Bergen jedziemy w okolice Folgefonna National Park - tam będziemy krążyć.
Pierwszy przystanek - Wodospad Bratte
Obrazek

W celu dojścia pod sam "łoterfol" trzeba przejść się z darmowego parkingu ok 300 metrów - częściowo ostro w dół
Obrazek

Obrazek

Zdecydowanie warto, bo jak na pierwszy wodospad w Norway - robi wrażenie - potem zobaczymy, że to był MIKRUS ;)
Obrazek

Obrazek

Tylko 80 metrów wysokości ;)
Obrazek

Wracamy do auta
Obrazek

Kolejny wodospad - jadąc w kierunku wschodnio-północnym to Steinsdalsfossen
Obrazek

Tam bardzo duży darmowy parking sporo ludzi - zorganizowane wycieczki, uwaga - mała woda 35 koron )
Pod wodospad można podejść
Obrazek

nawet, o tak
Obrazek

Niby wygląda na mały, ale porównajcie z figurkami ludzi ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

:hearts: :hearts:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lecimy dalej tą drogą...do promu w miejscowości Kvandall - zaznaczone po prawej stronie mapki (i lokalizacja Steinsdalsfossen też), aby promem, gdzie płaci się za auto - za pasażerów nie) przeprawić się do Utne (w celu skrócenia sobie drogi samochodowej)
Obrazek

Wcześniej jednak zatrzymujemy się na widoczki
Obrazek

ale still
Obrazek

NA PROMIE
Obrazek

AHA i WIDZIELIŚMY DELFINKI!! Ale nie zdążyliśmy ich złapać na foto :( Tak "się płynie się"
Obrazek

A tu rozkład. Zalecam wcześniej sprawdzić sobie rozkłady na stronce skyss.no a ceny na autopassferje.no
Obrazek

Prom Kvandall - Utne - 85 koron ściągane z Auto Pass.
Pan na nas poczekał bo byliśmy 18.00-18.01 przy promie, zrobił nam zdjęcie.
W środku promu jest ciepło i komfortowo, można robić sobie kawę i jeść ciastko, prom płynie 20 minut, pływa z Kvandall co godzinę o pełnych godzinach (z Utne do Kvandall o połówkach godzin)
Z Utne b ijemy autem lewą / zachodnią stroną naszego HardangerFjord na południe do Odda
W Odda parkujemy na dużym parkingu free przy kościele i fiordzie który tutaj się kończy
Obrazek

Obrazek

Idziemy na łososia 4 x za 310 koron z ziemniaczkami plus jakieś napoje razem 1400 koron - ponad 500 zł.
Obrazek

Zakupy w Rema 1000 - ceny nieco wyższe od polskich, ale np. łosoś i bez promocji w takiej samej albo niższej cenie niż u nas - my płaciliśmy za 400-500 gr 58 koron więc około 20 zł zatem taniej - dwa razy go kupowaliśmy i robiliśmy sobie w piekarniku :)

Tu jedliśmy
Obrazek

Pusta wieczorna Odda
Obrazek

Obrazek

A wieczór w naszym apartamencie spędzamy przy zakupie z wolnocłówki w GDN - zacny trunek
Obrazek

cdn
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.09.2025 20:28

Taka pogoda w Norwegii i to w dodatku w Bergen? 8O I jak tu wierzyć Jo Nesbø, że tam ciągle leje? :lol: Chyba muszę zacząć latać wtedy, kiedy Ty :mg: Chociaż w sierpniu, nie powiem, w Finlandii mieliśmy całkiem ładnie i słonecznie :)

Północe kierunki rządzą! Uwielbiam :D i już planuję kolejny (po Sztokholmie i Helsinkach) przedłużony weekend w sierpniu ;), więc chętnie pooglądam u Ciebie i się zainspiruję :D

W jakim terminie byliście? Edit: Już widzę. 25 września.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.09.2025 18:57

maslinka napisał(a):Taka pogoda w Norwegii i to w dodatku w Bergen? 8O I jak tu wierzyć Jo Nesbø, że tam ciągle leje? :lol: Chyba muszę zacząć latać wtedy, kiedy Ty :mg: Chociaż w sierpniu, nie powiem, w Finlandii mieliśmy całkiem ładnie i słonecznie :)

Północe kierunki rządzą! Uwielbiam :D i już planuję kolejny (po Sztokholmie i Helsinkach) przedłużony weekend w sierpniu ;), więc chętnie pooglądam u Ciebie i się zainspiruję :D

W jakim terminie byliście? Edit: Już widzę. 25 września.

Tak, taką pogodę trafiliśmy - jak ślepej kurze ziarno!! :serduszka:

Harry Hole w Snowmanie (film słaby, książka świetna) nie mógł mieć za ładnej pogody w tym Bergen (w tych okolicach kręcili film z Fassbenderem)

25.09 lot, powrót 28.09

:tak: :tak: :tak:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.09.2025 19:53

Folgefonna National Park (1)

A mieszkamy na takim "osiedlu" - generalnie bardzo mało ludzi
Obrazek

Słyszymy z apartamentu dwa wodospady, które są po drugiej stronie drogi
Obrazek

Tam jest jeden
Obrazek

Obrazek

Obrazek

No dobrze, to jedziemy w kierunku Folgefonny - trzeci największy lodowiec w Norwegii - ok 205 km2, najpierw słynny Latefossen, który mamy po drodze - to jeden z najbardziej znanych wodospadów w tej części kraju.
Obrazek

Jako, że nie pada od kilku dni - wodospady aktualnie "dają mniej wody" niż zwykle - ale i tak jest nieźle
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Latefossen znajduje się przy samej drodze, jest niewielki parking i mostek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

--
Po drodze do Odda, a potem na lodowiec Folgefonna (i ponad 11 km tunel pod nim) zatrzymujemy się nad Sandvevatnet
Mamy tutaj zjawiskowe odbicia na wodzie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

dwa wodospady? ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

:serduszka: :hearts: :proszedzieki: :proszedzieki:
Obrazek

Po 11 km tunelu :bojesie: :bojesie: wjeżdżamy do Sunndal, gdzie po 800 metrach wąskiej drogi między domkami trafiamy na płatny parking (125 koron za cały dzień), gdzie znajduje się punkt startowy szlaków. Są kibelki. Ten parking nie jest na Auto Pass, trzeba zapłacić - można kartą (wpisuje się nr rej. auta)

Mamy poglądową mapkę okolicy - szron już schodzi :)
Obrazek

Naszym celem jest jezioro Bondhusdalen
Obrazek

Już nam się podoba....
Obrazek

..a to dopiero początek
Obrazek

wszędzie mech
Obrazek

Obrazek

Przy szlaku płynie wartki potok
Obrazek

Obrazek

Każda mijana osoba mówi nam "hej" to i my HEJ
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kolory "glacjerowe" niesamowite
Obrazek

Szlak nad samo jezioro z parkingu to łatwiejszą ścieżką ok 40 minut spokojnym krokiem, nie ma za dużo przewyższeń, ale raczej jest pod górkę w tę stronę, ad nami poważne góry
Obrazek

Dochodzimy do jeziora
Obrazek

Obrazek

I tutaj szczęki nam opadają....
Obrazek

Ale o tym już chyba kiedy indziej bo mam sporo zdjęć :nice: :jupi: :jupi:
Obrazek

:piwo:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 01.10.2025 19:44

maslinka napisał(a):Taka pogoda w Norwegii i to w dodatku w Bergen? 8O I jak tu wierzyć Jo Nesbø, że tam ciągle leje? :lol:
(...)

O tym samym pomyślałem.

Widoki zacne, chętnie popatrzę tym bardziej, że miałem chrapkę w tym roku na Norwegię, ale tylko na tej chrapce się skończyło.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.10.2025 07:24

ziemniak napisał(a):
maslinka napisał(a):Taka pogoda w Norwegii i to w dodatku w Bergen? 8O I jak tu wierzyć Jo Nesbø, że tam ciągle leje? :lol:
(...)

O tym samym pomyślałem.

Widoki zacne, chętnie popatrzę tym bardziej, że miałem chrapkę w tym roku na Norwegię, ale tylko na tej chrapce się skończyło.

Ja miałem chrapkę a po jej realizacji mam wielką ochotę na więcej - dalej na północ Geiranger, Lofoty.....

:)
Ostatnio edytowano 16.10.2025 19:35 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.10.2025 08:02

Jezioro Bondhusdalen

Tak jak pisałem - droga do jeziora to 2,5 km i biegnie malowniczą szutrową ścieżką zbudowaną w 1863 roku, pierwotnie służyła ona do transportu lodu z lodowca Bondhusbreen do fiordu na cele eksportu - do dziś można kupić butelkowaną wodę z lodowca.
Obrazek

Samo jezioro (o ile traficie na ładną pogodę) ma OBŁĘDNE kolory
Obrazek

Obrazek

Zdjęcia nie są w żaden sposób podrasowane, robione moim zwykłym starym dobrym Xiaomi T11 Pro
Obrazek

na ustawieniach automatycznych
Obrazek

Niesamowity szmaragdowy kolor Bondhusvatnet zawdzięcza wodzie, która spływa do jeziora wprost z lodowca.
Obrazek

Obrazek

Tu już idziemy (po uprzednim dojściu do jeziora) dalej ścieżką prawą (wschodnią) stroną jezior, aby dojść na jego "koniec"
Obrazek

Góry się odbijają
Obrazek

Prawie doszliśmy - tam jest "początek" jeziora a dalej parking
Obrazek

Obrazek

Na "końcu" jest jeden z wielu wodospadów
Obrazek

8O 8O 8O
Obrazek

Lodowiec Folgefonna
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest tutaj tak zjawiskowo, że robię sporo fotek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rzeka płynąca z gór/lodowca w dół wzdłuż ścieżki
Obrazek

Cała traska piesza tutaj
Obrazek

---

Jedziemy drogą 500 kawałek na wschód, aby zobaczyć kolejny wodospad
Obrazek

Wody fiordu niczym niezmącone
Obrazek

Furebergsfossen - tu jesteśmy
Obrazek

Wodospad jest niczego sobie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

"Spada" prawie na ulicę
Obrazek

Obrazek

Z lodowca tym samym długim na 11.150 :bojesie: metrów tunelem wracamy do Odda, którą widzieliśmy po ciemku
Obrazek

Teraz widać ją lepiej
Obrazek

Jemy po dużej (40 cm) pizzy na Rodzinę w cenie po 270 koron sztuka (ok 85-90 zł)
Obrazek

a potem obserwujemy na końcu naszego fiordu tysiące świecących meduz
Obrazek

Odda (brama do Trolltunga) - kończy się tutaj południowa odnoga naszego Hardangerfiord
Obrazek

Obrazek

Potem jedziemy na Parking 2 pod Trolltunga - trasy nie będziemy zdobywać, bo to kilka godzin w jedną stronę, ale zrobimy sobie spacerek
Obrazek

DoTamy i tak z 1 km dalej
Obrazek

CDN
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 05.10.2025 09:43

Fajnie popatrzeć na miejsca, które chciałem odwiedzić. Przejechać Norwegię z południa na północ to już jest nie lada wyzwanie czasowe, a po drodze tyle atrakcji.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.10.2025 13:38

tony montana napisał(a):Ja miałem chrapkę a po jej realizacji mam wielką ochotę na więcej - dalej na południe Geiranger, Lofoty.....
A nie na północ :mg:

Lofoty też mi się marzą....
Następna strona

Powrót do Norwegia - Norge