Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Niebo w gębie, nasze ulubione potrawy ever

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.09.2021 07:26

Dziś był ten dzień...
Jajecznica na boczku z cebulą wg przepisu czy bardziej wykonania mojego taty.
Jest to dla mnie szczególne danie, bo robię to dosłownie kilka razy do roku.

Plaster boczku pokrojony w kostkę jednak o większych rozmiarach i podsmażony lekko.
Jedna szt cebuli przekrojona na pół i potem na drobne półokręgi.

Podsmażony boczek na boki patelni dookoła, a na środek do wytopionego z boczku tłuszczu wsypuję cebulkę.
Smażę tak do mocniejszego zarumienienia boczku i cebuli.
Potem 5 jajek, vegeta, pieprz i mieszanie do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji jak przy normalnej jajecznicy (konieczne!) i gotowe.

[cholesterol 240 :mrgreen: :roll:]

Następnym razem zdjęcia, bo teraz byłem bardzo głodny.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 26.09.2021 10:14

te kiero napisał(a):Dobrze wypieczone: gavuni/girice, lignje pržene i frytki. Rewelacja.
Nie wyobrażam sobie wyjazdu do Cro bez nich.
Girice nie dostępne na Hvarze (?), w konobach, gdzie byliśmy nawet nie wiedziano za bardzo o co chodzi. W Splicie znalazłem tylko w jednej konobie. Szok.

IMG_20210906_135053_compress3.jpg

IMG_20210906_135526_compress1.jpg

To mi się podoba. Jak tylko będę w Splicie odwiedzę tę Konobę i zamówię podobne dania. Konoba ma dobre opinie w necie w przeciwieństwie do tych podobnych nad morzem.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.09.2021 11:37

To jedziemy dalej, jakoś tak się złożyło, że dziś kulinarnie dzień tatowy; jego ulubionym daniem były... naleśniki kopertowe z serem białym, ale...
Oczywiście ciasto naleśnikowe zwyczajne, ale ser z cukrem i koniecznie z kandyzowaną skórką pomarańczową, nie za dużo, co by nie zrobił się ulepek.
Wszystko zamknięte w kopertach i podsmażone najlepiej do konsystencji lekko chrupkiej. Oczywiście całość obowiązkowo posypana cukrem wanilinowym z domieszką cynamonu.
Zwykłe MEGA danie. Do tego niesłodzona Latte...

1632652140096_Easy-Resize.com.jpg
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 26.09.2021 13:17

Czyż może być coś smaczniejszego od Twoich Kiero naleśników. Takich naślesników w knajpie nie uświadczy.

Te Kiero to jest Gośc. Powiem jeszcze inaczej. Super Krytyk Kulinarny równy Robertowi Makłowiczowi.

Ural
Ostatnio edytowano 26.09.2021 15:31 przez Ural, łącznie edytowano 1 raz
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 26.09.2021 14:29

O słodka tajemnico, wyglądają bardzo apetycznie :D
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 26.09.2021 15:35

Habanero napisał(a):O słodka tajemnico, wyglądają bardzo apetycznie :D

Ba, a jak smakują możesz tylko się domyślać.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.09.2021 15:47

Ural napisał(a):Czyż może być coś smaczniejszego od Twoich Kiero naleśników. Takich naślesników w knajpie nie uświadczy.

Te Kiero to jest Gośc. Powiem jeszcze inaczej. Super Krytyk Kulinarny równy Robertowi Makłowiczowi.

Ural

:D :D :D :smo: toś mnie Dareczku rozbawił.
Jam Ci kucharz słaby, ale podjeść dobrze to lubię.

Po południu dziś owocowo, jabłka z haratów, chyba stare odmiany szara reneta i idared, ostały się dwie jabłonki obok terenu dewelopera. Co się nie zjadło to będą racuchy z jabłkami i wodą gazowaną do ciasta oraz jabłka na sok z marchwią. W tym akurat mam coś wspólnego z Willem Smithem z Public Enemy. Nie pamiętam jak to dokładnie szło, ale 'jedni robią to, inni lubią to, a ja miksuję moim blenderem. Zatem dziś soki jabłkowo-marchwiowo-arbuzowe. Bomba smakowa.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 26.09.2021 16:29

Racuchy Kiero zrób, racuchy. Tylko posyp je cukrem pudrem, a może z dodatkiem cynamonu.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.09.2021 16:36

te kiero napisał(a):Wszystko zamknięte w kopertach i podsmażone najlepiej do konsystencji lekko chrupkiej. Oczywiście całość obowiązkowo posypana cukrem wanilinowym z domieszką cynamonu.
Tiaaa,
jak już przejdziesz na emeryturę, po prostu przeprowadź się do Chorwacji.
Serwując takie "palacinki" źle Ci nie będzie :wink:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 26.09.2021 18:38

boboo napisał(a):
te kiero napisał(a):Wszystko zamknięte w kopertach i podsmażone najlepiej do konsystencji lekko chrupkiej. Oczywiście całość obowiązkowo posypana cukrem wanilinowym z domieszką cynamonu.
Tiaaa,

Jakby tu jeszcze rozszerzyć asortyment o naleśniki z dżemem truskawkowym, jagodowym ze śmietaną, pieczarkami, szpinakiem, kapustą, mielonym mięsem, farszem jajecznym to zrobisz Kiero złoty interes. Takiego jedzenia na Makarskiej Rivierze nie uświadczy, a jeśli już to takie tam palacinki z czekoladą - mizeroty.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.09.2021 09:13

Ural napisał(a):
boboo napisał(a):
Tiaaa,

Jakby tu jeszcze rozszerzyć asortyment o naleśniki z dżemem truskawkowym, jagodowym ze śmietaną, pieczarkami, szpinakiem, kapustą, mielonym mięsem, farszem jajecznym to zrobisz Kiero złoty interes. Takiego jedzenia na Makarskiej Rivierze nie uświadczy, a jeśli już to takie tam palacinki z czekoladą - mizeroty.

Za to Ty mi będziesz naganiał klientów, bo masz do tego predyspozycje :D
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 28.09.2021 19:04

Pewnie, a co mi tam. Nie będziesz narzekał na obroty.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 29.09.2021 04:51

Jeszcze parę słów o domowym (choć z maszynki) makaronie:
wczoraj zrobiliśmy mały test porównawczy.
Ugotowałem "przemysłowe" spaghetti oraz domowe.
Sos: boboolognese.
Cztery "półporcje" z taką samą ilością makaronu i sosu.
Jedyny plus dla "przemysłu": był jakby bardziej "al dente".
Choć tu mogę zwalić winę na mój brak doświadczenia w gotowaniu takiego świeżego (na razie trzymam się ściśle dołączonej książeczki z przepisami i czasem gotowania).
Ale trening czyni mistrza, czas pokaże.
O ile smak jest bardzo subiektywny (choć domowy obu nam smakował lepiej - takie mieliśmy wrażenie) to zachowanie nitek na talerzu już nie.
Przemysłowe nitki były jak te piskorze. Śliskie i mało lepkie. Z sosu zabierały tylko kolor.
Domowe sprawiały wrażenie puszystych :wink: i oblepiały się bogato sosem.
Po nawijanym zakończeniu porcji, na "przemysłowym" talerzu zostało dużo mięsa i sosu,
a "domowy" talerz był prawie czysty.
To też może być powodem, dla którego mieliśmy wrażenie, że domowy smakuje lepiej.

Nitki "przemysłowe" były jajeczne, domowe też z jajkiem.
Użyłem takich samych składników, jakie były wyszczególnione na kupnej paczce.

I jeszcze jeden plus domowej maszynki: wspomnienia z dzieciństwa (co ciekawe, te same u nas obojga :lol: ),
gdy jako berbeć kucasz przed właśnie zakupioną, pierwszą pralką automatyczną i patrzysz w "okrągły kolorowy telewizor".
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.10.2021 07:10

Zatęskniłem za obiadem w plenerze i w sobotę ogarnialiśmy. U mnie powstało szybkie spagetti, które uwielbiam pod każdą postacią. Jednak tym razem w wersji lajt, tylko z pomidorami (z puszki i suszone), przyprawy i duża ilość czosnku plus oczywiście makaron do spagetti.
Uprzedzając: sos lubię na tyle, że to makaron ma pływać w sosie, a nie na odwrót.
Pychota była plus campingowy klimat.
IMG_20211016_124843_compress15.jpg
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 21.10.2021 07:32

Myślę o takiej kuchence, ale mam jedno pytanie: na "jak długo" wystarcza taki kartusz gazu?
Tak, wiem, zależy od tego czy na "full" gotuję wiadro wody, czy tylko delikatnie podgrzewam małą patelnię.
Ale przy - dajmy na to - odkręconym kurku "na połowę", ile godzin to pociągnie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Niebo w gębie, nasze ulubione potrawy ever - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone