Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na wycieczke na Brać czy Hvar?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Szymuś
Croentuzjasta
Na wycieczke na Brać czy Hvar?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 24.08.2012 09:58

Będę niedługo przez jeden dzień w Splicie i mam zamiar popłynąć na którąś z pobliskich wysp. Którą z tytułowych lepiej wybrać? Obie wyspy znam z ciekawych opisów, niestety nie zobaczę tego wszystkiego, gdyż płynąć mam zamiar bez auta. Właściwie więc w grę wchodzi zobaczenie miast Supetar albo Stari Grad. I drugie pytanie czy pływa też coś mniejszego i tańszego (szybszego?) niż wielkie promy przeznaczone do przewozu pojazdów...
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 24.08.2012 10:45

O ile w ogóle jest sens ,to Stari Grad.Forumową Kasię zobaczysz i starogradzką starówkę.Tyle,że z przystani promowej troche sie trzeba nadreptać ,by zaliczyć te dwie atrakcje ;)
bravo1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bravo1 » 24.08.2012 11:05

Ja taką wycieczkę traktował bym raczej, jako "morską przygodę". Supetara nie znam, natomiast Stari Grad jest typowym dalmackim miasteczkiem. Jego opisy znajdziesz na tym forum. Forumowiczom się podoba, ja podchodzę do niego bez większych emocji. Pól lawendy tam nie zobaczysz. Wg mnie w najfajniejszym miejscem w tym rejonie (jeśli jesteś miłośnikiem plaż) jest Zlati Rat - plaża w miejscowości Bol na Braciu. Niestety jest dokładnie po drugiej stronie wyspy niż Supetar. Z Hvaru, Starego Gradu i Jelsy pływa tam mnóstwo małych prywatnych stateczków wycieczkowych. Sprawdź, czy nie ma też takich wycieczek ze Splitu. Polecam je zwłaszcza, gdy są połączone z serwowaniem obiadu złożonego z owoców morza.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.08.2012 12:59

tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 24.08.2012 14:48

Szymuś napisał(a):Będę niedługo przez jeden dzień w Splicie i mam zamiar popłynąć na którąś z pobliskich wysp. Którą z tytułowych lepiej wybrać? Obie wyspy znam z ciekawych opisów, niestety nie zobaczę tego wszystkiego, gdyż płynąć mam zamiar bez auta. Właściwie więc w grę wchodzi zobaczenie miast Supetar albo Stari Grad. I drugie pytanie czy pływa też coś mniejszego i tańszego (szybszego?) niż wielkie promy przeznaczone do przewozu pojazdów...

Hmmm... jeżeli "jeden dzień" to np. od rano do wieczora, to nie wiem, czy się opłaca- lepiej dokładnie zwiedzić Split,ewentualnie Split, Trogir... Można jeszcze rozważyć Fish P., o ile pływają ze Splitu.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne