Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na południe Chorwacji przez Bośnie, czy warto?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 09.04.2008 18:54

Na przełomie czerwca/lipca wybieram się do Chorwacji, a dokładnie na południe Chorwacji. Jade tam pierwszy raz i mam pytanie czy może ktos jechał na południe Chorwacji przez Bosnie. Wg mnie jadąc przez BiH jest krócej ale nie wiem czy nie ma innych minusów takiej koncepcji, jak np. gorsza droga, wyższe opłaty za przejazd, jakieś zagrożenia, itp. Jeżeli macie jakies doświadczenia bo jechaliście na południe Cro różnymi drogami chętnie o tym poczytam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.04.2008 18:58

Na zachętę www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17831
reszta tzw. "opcja szukaj"
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 09.04.2008 19:04

Wielkie DZIĘKI. Użyłem opcji szukania ale nic nie znalazłem, aż mnie dziwiło 8O , że nikt wczesniej o tym nie chciał pisać i nie pytał.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.04.2008 19:13

gemidow napisał(a):Wielkie DZIĘKI. Użyłem opcji szukania ale nic nie znalazłem, aż mnie dziwiło 8O .....

coś jeszcze znajdziesz w dziale "Nasze Relacje z podróży" a wiele praktycznych informacji w FAQ
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.04.2008 20:19

gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 10.04.2008 09:42

Chyba jednak pierwszy raz pojade do Cro omijając BiH. Chcę trase pokonać jak najłatwiej i jak najszybciej dojechać do Cro by cieszyć się tym że tam jestem. Napewno trasa przez BiH jest ciekawsza i dostarcza więcej wrażeń i wspomnień ale wolę pokonać ją innym razem.

Mam pytanie jakiego rodzaju są drogi od granicy w Chyzne przez Słowację do Budapesztu? Z tego co wiem to nie są autostrady a zwykłe drogi krajowe/międzynarodowe ale czy są one jedno- czy dwujezdniowe, z poboczami czy bez i jakiej jakości jest tam nawierzchnia. Drogi po polskiej stronie znam i spodziewam się że po Słowackiej będa lepsze ale nic poza tym nie wiem na ich temat.

Czy jakość autostrad od Budapesztu do południa Chorwacji jest dobra i mozna nią spokojnie jechać te 130km/h albo "lepiej", czy co chwilą są jakieś ograniczenia spowodowane robotami drogowymi, złą nawierzchnią lub z innych powodów?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 10.04.2008 09:54

gemidov napisał(a):Napewno trasa przez BiH jest ciekawsza i dostarcza więcej wrażeń i wspomnień ale wolę pokonać ją innym razem.

To może skoro DO CRO zdecydowałeś pojechać szybko autostradami, to może rozważysz POWRÓT przez BIH :?:
Trochę poczytałeś więc pewnie już mniej więcej wiesz którędy :D
W ten sposób zobaczysz więcej, no i kończąc pobyt w Chorwacji będzie Cię coś jeszcze przyjemnego czekało, a nie tylko szybki powrót do domu i pracy :roll:
Zraja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zraja » 10.04.2008 10:01

Ja jechałam po raz pierwszy przez BiH, gdzieś na forum już o tym pisałam, jak byłam świeżo po, bo to już kilka lat minęło, a i pamięć nie ta:) Ogólnie byliśmy zadowoleni, szczególnie pięknymi widokami, co do szczegółów i trasy musiałby się mój mąż wypowiedzieć, bo to on wytyczał trasę.
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 10.04.2008 10:21

W pełni zgadzam się z Wami że trasa przez BiH jest o wiele ciekawsza i atrakcyjna ale chciałbym drogę do Cro pokonac w miarę sprawnie (w krótkim czasie). Krajobrazy jakie by czekały na mnie w BiH by wymagały częstego zatrzymywania się i podziwiania, robienia zdjęć, itp. a takie zatrzymywanie niestety znacząco wydłużyłoby podróż i wtedy niezbędny byłby nocleg a tego chcę tym razem uniknąć.

Swój pobyt chcę podzielić na 2 a najlepiej 3 miejsca noclegowe, przemieszczając się na północ więc powrót do Polski przez BiH odpada, bardzie droga przez Słowenię, Austrię i Czechy.

Ale obiecuje że nastepnym razem jadąc na południe Cro pojadę przez BiH, poświęcając na zwiedzanie jeden dzień i zatrzymując się tam na nocleg.

P.S. Poza tym zapominacie że dla Polaka jazda kilkaset km autostradami to tez sa nowe atrakcję, wrażenia i widoki, których jeszcze długo na ojczystym gruncie nie doświadczy :lol: :lol: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.04.2008 19:03

gemidow napisał(a):....Mam pytanie jakiego rodzaju są drogi od granicy w Chyzne przez Słowację do Budapesztu? Z tego co wiem to nie są autostrady a zwykłe drogi krajowe/międzynarodowe ale czy są one jedno- czy dwujezdniowe, z poboczami czy bez i jakiej jakości jest tam nawierzchnia. ........

Co do dróg odpowiem krótko - one sa takie jak powinny być :wink: Z brakiem autostrad to się troche mylisz bo są np. odcinek Zilina-Bratysława.
Wiecej o autostradach nie pisze bo wystarczająco o nich napisałem w FAQ, więc tam zapraszam.
gemidow napisał(a):...Czy jakość autostrad od Budapesztu do południa Chorwacji jest dobra i mozna nią spokojnie jechać te 130km/h albo "lepiej", czy co chwilą są jakieś ograniczenia spowodowane robotami drogowymi, złą nawierzchnią lub z innych powodów?

Powiem Ci tak - życze Ci żebyś doczekał takiej jakości dróg u nas :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.04.2008 19:20

Powiem tak - żałuj już chłopie swojej decyzji :) BiH jest kapitalna i piękna.Dla lubiących jeździć , nie będących mistrzami prostej, bardzo przyjemna. Moim zdaniem to lepiej jechać na południe przez BiH na początku, jesteś jeszcze nie zmęczony drogą i pełen zapału. Jak piszesz chcesz sie przemieszczać na północ więc powrót zrób sobie autostradą gdy już trochę zmęczenie da Ci się we znaki. Poza tym wg mnie jazda bez noclegu to loteria na której można tylko przegrać. Śmigasz ze 100licy bardzo rano i jesteś w Cro przed granicą z BiH wieczorkiem lub trochę wcześniej. Nocujesz , w zależności od trasy w okolicach Virovitica-Lipik lub w okolicach Osijeku.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 10.04.2008 22:02

Z całego serca popieram to co Sławek napisał! Potraktuj przejazd przez BiH jako część wakacji - i to bardzo ciekawą część.
Nawet jak się nastawiacie głównie na wybrzeże to koniecznie zwiedźcie Sarajewo albo Mostar, na początek jedno z nich żeby nie było za dużo, drugie na następny raz :D
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 10.04.2008 22:53

Namawiacie mnie i powaznie mysle nad zmianą trasy. Problem jest w tym, że jade do Cro pierwszy raz i myślę że jazda autostradą bedzie łatwiejsza. Ze mna jada grymaśne "dziadki", które mogą niedocenić uroków BiH i będą mi du..pe truć z powodu wyboru tej drogi zamiast autostrad. Ponadto jadę w ciemno, bez rezerwacji pokojów, więc chciałbym byc w Cro w miare wczesniej by sobie spokojnie znaleźć jakieś lokum, tym bardziej że chciąłbym te 14 dni podzielić na trzy miejsca noclegowe czyli nie będe całego tygodnia w jednym apartamencie. Z tego co się zdążyłem zorientowac to gospodarze wolą wynajmowac noclegi na pełny tydzień (od soboty do soboty) i niechętnie godza się na krótszy pobyt. Jadąc przez BiH warto nie tylko przez nia przejechac tranzytem ale i zatrzymywać się co jakieś ciekawsze miejsce, a to bedzie oznaczało przyjazd do Cro conajmniej na wieczór a wtedy tym bardziej bedzie trudno znaleźć apartament.

Przemysle oczywiście jeszcze przejazd przez BiH ale skłaniam się raczej do wariantu który wczesniej przedstawiałem, czyli odwiedziny BiH połaczonych z noclegiem przy nastepnej podróży do Cro.
Zraja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zraja » 11.04.2008 09:25

my jechaliśmy przez BiH z córką, która wtedy miała rok i 8 miesięcy.Nocowaliśmy wtedy na Węgrzech (nad Balatonem)
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 11.04.2008 10:31

Osobiście jak mam alternatywę, to zawsze wybieram autostrady. Nie zależy mi na widokach, bo za kółkiem i tak patrze przed siebie, zwłaszcza w nocy.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone