Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój pierwszy wyjazd - Bogatynia - Vodice - pomóżcie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek72
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek72 » 05.04.2009 11:37

Witam serdecznie.
W czerwcu jedziemy rodzinnie po raz pierwszy na podbicie tych wspaniałych wybrzeży.
Planuje podróż z Bogatyni, choć jestem z pomorza, ponieważ tam mamy baze startową.
Wiem , że są różne możliwości - trasy, ale szukam najbardziej optymalnej. Jedziemy narmalnymi autakami.
Czy będąc już w Chorwacji, z Zagrzebia lepiej jechać na dół tą autostradą A1, czy można drogą szybkiego ruchu przez Plitwice?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 05.04.2009 11:57

Jeśli chcesz zobaczyć Plitvice to warto przez Plitvice pojechać mimo, że NIE MA TAM drogi szybkiego ruchu... raczej jest to droga wolnego ruchu :lol: bo jest kręta momentami i w wielu miejscach jest podwójna ciągła ;) el_guapo genialnie rozłożył mapę przejazdu na forum w dziale FAQ przez Plitvice ;) Oszem jeśli będziesz chciał lecieć nie zatrzymując się na Plitvicach to A1 Alleluja i do przodu :lol:
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 05.04.2009 12:01

witam.
Jeżeli Ci się spieszy - to A1. jesli nie - to jedź przez Plitvice ze zwiedzaniem parku (koniecznie). Ta droga nie jest droga szybkiego ruchu lecz normalną szosą . (widze, ze odpowiedź pisalismy jednocześnie z Leszkiem ale jest jednomyślność)
zaq
Autostopowicz
jeśłi do Vodic to...masz 3 warianty.

Nieprzeczytany postnapisał(a) zaq » 11.04.2009 23:28

1. Jak masz czas, cierpliwość, i nie masz dzieci(no chyba ze nie sa marudne:P) to jedź "stara 1" - super droga - pusta!!! Niezłe widoki po drodze (o koniecznym postoju w Plitvicach nie wspomne)...w dalszej czesc drogi na wysokosci miasta Gradac - zabojcze widoki!!! Jechalismy na 2 auta i co chwile sie zatrzymywalismy zeby strzelic jakies fotki :)

2. Jak nie lubisz widoków to jedz A1 :)

3. Jak wybrales wariant 1wszy - i zobaczysz to co masz zobaczyc czyli Plitvice itd. to WRACAJ DO DOMU AUTOSTRADA A1 !!! Po ewentualnym biernym wypoczynku, powrót "stara 1" bedzie koszmarem - wiem z doswiadczenia :P

Pozdrawiam

P.S Bylismy w Vodicach i moge polecic w 100% APARTAMENT SPRLJAN
link:
http://www.croatiaholidayapartments.com ... h2717.html
GLOBO
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) GLOBO » 12.04.2009 10:53

Witam.
Pewno wiele nie wniosę do dyskusji,bo w zasadzie wszystko zostało powiedziane :lol: Od siebie dodam tylko tyle,że jeśli wybierasz się w tamte strony po raz pierwszy,to lepszym i optymalnym rozwiązaniem,będzie podróż autostradą.Odcinek od Zagrzebia do zjazdu na Vodice,to koszt dla osobówki(cena z tamtego roku)około 20 euro.Po zjeździe z autostrady trzeba pokonać około 15 km dośc wąskiej,ale dobrej,asfaltowej drogi i juz jesteśmy w Vodice :D .Byłem tam już 5 razy i gorąco polecam ta miejscowość.
Życzę powodzenia i pozdrawiam :)
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 13.04.2009 19:28

Witam jak z Bogatyni to rozumiem że przez Kunratice i dalej na Pragę, a póżniej to musisz sam wybrać czy przez Austrię czy przez Węgry sławną drogą 86. Ja osobiście jechałem 86 i nie żałuję.
Nocleg w ok. Zagrzebia i dalej do Dalmacji.
darek72
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek72 » 17.04.2009 21:57

Powiem szczerze, że nie znam i nie moge znaleźć tej sławnej drogi 86 na Węgrzech. Możesz mi coś przybliżyć ?
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 17.04.2009 22:20

darek72 napisał(a):Powiem szczerze, że nie znam i nie moge znaleźć tej sławnej drogi 86 na Węgrzech. Możesz mi coś przybliżyć ?

Kilka odnośników:
forum/viewtopic.php?t=20144
forum/viewtopic.php?t=20093
forum/viewtopic.php?t=10622
forum/viewtopic.php?t=19941
forum/viewtopic.php?t=19339
Tu trochę inna aternatywa na wypad nad Balaton i później dalej do Cro,
forum/viewtopic.php?t=20020
Pozdrawiam
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 17.04.2009 23:16

darek72 napisał(a):Powiem szczerze, że nie znam i nie moge znaleźć tej sławnej drogi 86 na Węgrzech. Możesz mi coś przybliżyć ?

Trasa przez zachodnie Węgry w FAQ :wink:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone