.png)
.png)
maslinka napisał(a):Idziemy w stronę kolejnej miejscowości Župy Dubrovačkiej, czyli Srebreno i mijamy basen do gry w piłkę wodną:
. Szkoda tylko, że kilku brakuje.Różowy rower jest bardzo fotogenicznymaslinka napisał(a):Pozuję z różowym rowerem:
.maslinka napisał(a):Epepa napisał(a):Mnie też urbex nie kręci, ale podczas pierwszego wyjazdu do Chorwacji “zwiedziliśmy” hotel Jadran w Tučepi. Ale się zdziwiłam, gdy niedawno zobaczyłam go na bookingu po remoncie.
Takie porównania są fajnepiekara114 napisał(a):Ja lubię urbex (ale specjalnie nie jeżdżę za tym) i jak jest okazja, jestem w pobliżu i jest w miarę bezpieczny dostęp to zaglądam w takie miejsca. Kilka takich w Cro już zaliczyłam(Kupari, Tucepi, Hvar, Brać, Igrane - te tak na szybko przychodzą mi do głowy)
Ooo, dużo miejsc udało Ci się odwiedzić
.png)
romuald22 napisał(a):megidh napisał(a):...
Świetnie wyprofilowane te siedziska. Chyba pasują na każdą. Szkoda tylko, że kilku brakuje.
Pewno Wichura z Czterech Pancernych albo
inni Polacy tam byli
.png)
Marlowe1994 napisał(a):Widziałem, że wiele murali jest starych, te które pokazywała maslinka. Myślałem, że praktycznie wszystkie będą nowe...
megidh napisał(a):Ja też lubię urbex. Do Beaty nie mam się co porównywać, ale będąc w Chorwacji zobaczyłam hotel w Tucepi i sanatorium w Krvavicy.
.png)
maslinka napisał(a):Nawet nie wiedziałam, że w Krvavicy jest jakiś urbex.
.png)
Chyba nie było tego wpisu wcześniej...
.png)
piekara114 napisał(a):maslinka napisał(a):Nawet nie wiedziałam, że w Krvavicy jest jakiś urbex.![]()
Obok Kupari chyba jedno z najbardziej znanych miejsc tego typu w Cro. Dawne sanatorium dla dzieci z chorobami płuc: https://maps.app.goo.gl/XQxuHBB2rojFu5MLA
Bardzo ciekawa konstrukcja budynku, idealnie zaplanowana do funkcji. Bardzo żałuję, że nie udało się mi tego miejsca odwiedzić jak byłam na RM.

.png)
maslinka napisał(a):piekara114 napisał(a):maslinka napisał(a):Nawet nie wiedziałam, że w Krvavicy jest jakiś urbex.![]()
Obok Kupari chyba jedno z najbardziej znanych miejsc tego typu w Cro. Dawne sanatorium dla dzieci z chorobami płuc: https://maps.app.goo.gl/XQxuHBB2rojFu5MLA
Bardzo ciekawa konstrukcja budynku, idealnie zaplanowana do funkcji. Bardzo żałuję, że nie udało się mi tego miejsca odwiedzić jak byłam na RM.
maslinka napisał(a):Idziemy zakosztować trochę urbexu![]()
maslinka napisał(a):Mniej więcej miesiąc po naszym powrocie z zimowej Chorwacji rozpoczęła się przebudowa dawnego kurortu. Wszystkie hotele, z wyjątkiem Granda, mają być wyburzone. W ich miejsce powstanie luksusowy kompleks, w którym będzie około 400 miejsc noclegowych. Inwestorem jest firma z Singapuru. Więcej można przeczytać np. tutaj:
https://dubrovackidnevnik.net.hr/vijest ... t-pelegrin
.png)
megidh napisał(a):W Kupari nie byłam i chyba już nie zdążę zobaczyć tego miejsca, skoro rozpoczęła się jego przebudowa.
Epepa napisał(a):Ja jeszcze widziałam opuszczone hotele w Bolu i w Primošten, ale nie zaglądałam do środka. Jakoś mnie nie kusiło wtedy, teraz trochę żałuję.
Powrót do Nasze relacje z podróży