Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój mandarynkowy Dubrownik

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.08.2025 07:59

croktoś napisał(a):Piękne okazy!
Film, który polecasz widziałam,jeśli ktoś jest bardziej zainteresowany zachęcam do przeczytania książki „Inne umysły”,te stworzenia są naprawdę niesamowite.

To po wakacjach, jak już zjem sałatkę z hobotnicą. To stały punkt mojego jelovnika na wyjeździe ;)
croktoś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croktoś » 28.08.2025 08:30

No cóż: łańcuch pokarmowy…
Na moich oczach ośmiornica zaatakowała wielkiego kraba i też nie miała litości
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.08.2025 10:05

piekara114 napisał(a):
maslinka napisał(a): I zbyt zimno... Wkładam na siebie wszystkie warstwy ubrań, jakie znajduję w bagażniku Maździaka, a i tak trzęsę się jak osika ;)
To jest właśnie to co mnie odstrasza od wizyt w letnich kierunkach zimową porą, gdzie zimna jest w jakiś sposób widoczna... Ta ogromna różnica, nie samych temperatur, ale odczucia zimna, które po zmroku się mega pogłębia... Pikówkę mogę zarzuć na siebie po dniu słońca i plażowania, ale czapki i szaliki już by mnie odrzucały (w sumie używam ich tylko na górskich wycieczkach i na nartach, w innych sytuacjach bardzo rzadko).

Po zmroku faktycznie zrobiło się bardzo zimno. Odczuwalnie, bo wcześniej mieliśmy słoneczny dzień. Jednak temperatura spadła może do 8 stopni, więc bez tragedii ;) I był to w zasadzie jedyny tak zimny wieczór. W sylwestrową noc z kolei ubrałam się zbyt ciepło 8)
Na pewno nie mogę narzekać na pogodę na tym wyjeździe :D Wyjątkowo nam się udała i niekoniecznie jest to regułą na przełomie grudnia i stycznia. Mieliśmy dużo szczęścia 8)

croktoś napisał(a):No cóż: łańcuch pokarmowy…
Na moich oczach ośmiornica zaatakowała wielkiego kraba i też nie miała litości

Ja widziałam, jak krab zjadł osę :mg:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.08.2025 10:59

A ja widziałem jak osa zjadła kawałek mielonki z mojego talerza :lool: :oczko_usmiech:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.08.2025 11:02

Marlowe1994 napisał(a):A ja widziałem jak osa zjadła kawałek mielonki z mojego talerza :lool: :oczko_usmiech:

Krąg życia :mg:
croktoś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croktoś » 28.08.2025 14:56

Marlowe1994 napisał(a):A ja widziałem jak osa zjadła kawałek mielonki z mojego talerza :lool: :oczko_usmiech:

Akurat osa jest przykładem dwóch ról w ekosystemie :sm:
Może być ofiarą i drapieżnikiem oraz chyba konsumentem?
To skomplikowane trochę
ale jeśli połknie żaba tę osę, a żabę bocian , to on jest tzw drapieżnikiem szczytowym;)
Wcześniej chyba osa zjada mięsko z gąsienicy, która je jakiegoś liścia :la:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.08.2025 15:25

Szczytowym to zawsze jest człowiek. I zarazem najgłupszym :roll:
Generalnie wszystkie żywe organizmy pozyskują pokarm i same są pokarmem.
croktoś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croktoś » 28.08.2025 15:47

Marlowe1994 napisał(a):Szczytowym to zawsze jest człowiek. I zarazem najgłupszym :roll:
Generalnie wszystkie żywe organizmy pozyskują pokarm i same są pokarmem.

Tylko dzięki temu, ze nie mamy naturalnych wrogów( technologia,broń,hodowle,rolnictwo),kontrolujemy inne gatunki.
Nie zgadzam się,że najgłupszym,no i to zależy od diety :cfaniak:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 29.08.2025 11:41

Marlowe1994 napisał(a):Szczytowym to zawsze jest człowiek. I zarazem najgłupszym

Szczytowym był Tyrannosaurus rex. Może nie był najmądrzejszy, ale najsilniejszy. I wszystkie żywe istoty się go bały. Brutalne prawa przyrody których jesteśmy uczestnikami.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.08.2025 14:06

Nie zgadzam się,że najgłupszym....

Nie ma w przyrodzie drugiego takiego gatunku, który podcina bezmyślnie gałąź na której siedzi.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 29.08.2025 14:12

Ale są gatunki w przyrodzie które potrafią zmienić skórę i odciąć sobie rękę.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.08.2025 14:17

odgryź sobie rękę.

Sam sobie odgryź :lool:
Przyjdzie Ksieżniczka i odgryzie nam głowy za OT :lol:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 29.08.2025 14:34

Marlowe1994 napisał(a):Przyjdzie Ksieżniczka i odgryzie nam głowy za OT :lol:

No jest pewien OT. Ale określenie "księżniczka" to nie wiem do kogo adresowane. Jak to do Agi to przegiąłeś pałę. Pomimo różnych sporów mam do niej wielki szacunek.Nie jest księżniczką tylko mądrą i spokojną kobietą. Głowy odgryzał Tyranozaur. No chyba że admin w wirtualnym świecie. Zobaczymy kto pierwszy straci głowę...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.08.2025 14:44

romuald22 napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Przyjdzie Ksieżniczka i odgryzie nam głowy za OT :lol:

No jest pewien OT. Ale określenie "księżniczka" to nie wiem do kogo adresowane. Jak to do Agi to przegiąłeś pałę. Pomimo różnych sporów mam do niej wielki szacunek.Nie jest księżniczką tylko mądrą i spokojną kobietą. Głowy odgryzał Tyranozaur. No chyba że admin w wirtualnym świecie. Zobaczymy kto pierwszy straci głowę...

Spokojnie, Romek. Sama się przyznałam, że miałam w liceum ksywę Princess 8) Co prawda w innym wątku i niekoniecznie, Marlowe, musiałeś to tutaj wyciągać, ale ok :) Liceum było, niestety, dawno temu i trochę się od tego czasu zmieniło...

A teraz proponuję wrócić do tematu relacji, bo może uda mi się napisać wieczorem następny odcinek 8) Jeszcze tylko jakieś cztery, maksymalnie pięć, odcinków i robię sobie dłuższą przerwę od forum :D
Pozdrav.

P.S. Romku, dzięki za miłe słowa pod moim adresem :)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 29.08.2025 15:00

maslinka napisał(a):Sama się przyznałam, że miałam w liceum ksywę Princess 8) Co prawda w innym wątku i niekoniecznie, Marlowe, musiałeś to tutaj wyciągać, ale ok :) Liceum było, niestety, dawno temu i trochę się od tego czasu zmieniło...

Widziałem/czytałem to. Ja nie miałem żadnych ksywek w czasach szkolno/studiowych. Może byłem bezbarwny. Ale kiedyś śmiałem się ze zwrotu z amerykańskiego filmu "wszystko co powiesz może być użyte przeciwko tobie". Teraz wiem że to nie są żarty. Dobra już nie śmiecę w Twoim wątku. Mandarynki ostatnio w promocji w sklepie na B. 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Mój mandarynkowy Dubrownik - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone