Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

luźne pogawędki o wszystkim

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 26.08.2005 11:15

Wersja LiGHT :?: E tam, jak się bawić, to się bawić .... :lol:

Dziękuję Ci Drusillo za zmianę Kocura na Kiciusia :lol:
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 26.08.2005 11:22

Przeciez ja dietetykiem jestem !!!!!!
a u Was na Slasku to faktycznie ..... mam znajomych .....tlusto jecie i niedrowo bardzo i grubasow tam jakby wiecej w u nas .....ja do kumpla z Zabrza to z wlasnym obiadem jezdze .... serio :)))
Za to podoba mni sie Slaska goscinnosc .... w Warszawie takowej nie ma .....
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 26.08.2005 11:44

aneta_jacek napisał(a):zero zóltek ( cholesterol !! ) i mascarpone symbolicznie .....pol na pol z bita smietana ..... ja daje koniak napoleona zamiast rumu albo amaretto ....jeszcze lepiej :))))

Dobra dziewczyny - ja juz od patrzenia dostaję ślinotoku :lol:
Poproszę przepis na obie wersje - i lightową i tłuściejszą :lol:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 26.08.2005 11:45

gratkorn napisał(a):
Dziękuję Ci Drusillo za zmianę Kocura na Kiciusia :lol:

Ależ proszę bardzo :lol: kiciusie to dopiero będą 8)
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 26.08.2005 12:20

Z tym Śląskiem i ze mną to nie całkiem tak jak myślisz.

Ja Monika - urodzona w jednym ze starszych miast Polski o nazwie Będzin (mamuśka byłą u koleżanki jak ją wzięło :lol: ), osiadła od zawsze w mieście Sosnowiec a drugą nogą w mieście Jaworzno jestem ZAGŁĘBIACZKĄ, 6 km ode mnie jest rzeka Brynica a za nią Śląsk, na którym od zawsze moja praca. Tak więc jestem rozdarta: sercem w Zagłębiu a portfelem na Śląsku. Ale chwalę sobie ... Obecnie już raczej nie ma takich animozji (kormel - gorol) jak kiedyś, Katowice są mi bardziej znane topograficznie niż Sosnowiec (Siemianowice to tylko administracyjnie - 100 metrów drogi, przy której stoi obecna moja żywicielka). Tak więc biorę ze Ślaska to co najlepsze (rolady, kluski śląskie, modrą kapustę :lol: ) a daję mu w zamian swoją miłość :!:

Grubasem nie jestem :cry: (ta dieta to z rozsądku bo wiem, że się dorwę do tego Tiramisu :lol: :wink: ), ale dobrze zjeść lubię (mięsożerca okropny ze mnie)i uwielbiam gotować !!!

Dru podaję przepis na "tłuściutkie" Tiramisu:

6 żółtek lub 3 całe jajka z temperatury pokojowej rozmiksować z 10 łyżeczkami cukru. Do takiego kogla-mogla dodawać po jednej łyżce 50 dkg serka Mascarpone - powoli ucierając. Wstawić do lodówki - na trochę. W międzyczasie przygotować wielką filiżankę bardzo mocnej kawy (tak z 5 łyżeczek rozpuszczalnej) jak wystygnie dolać do niej prądu (ja daję rum Bacardi, może też być coś innego wysokoprocentowego). Przygotować sobie naczynko na ciasto (ciasta się nie piecze!) albo pucharki jak u Anetki na zdjęciu. Weźmy niewielką brytfannę i : biszkopty (najlepsze twarde) zamaczamy w kawie z prądem i układamy na spodzie, nakładamy warstwę kremu i znowu "wytaplane" biszkopty itd. Na górze posypujemy całe ciasto gorzkim cocao i do lodówki. Najlepsze po kilku godzinach jak biszkopty przejdą kremem. Najgorzej wyjąć z brytfanny pierwszy kawałek bo się "targa" ale ja mam na to sposób: wyjadam go równiutko i po bólu :lol: :lol: :lol:

Powodzenia
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 26.08.2005 12:51

Właśnie dostałam ofertę z Makro - od 30.08 serek Mascarpone 500 g za jedyne 11,97 zł - co jest dobrą ceną !!!

Jak Anetka poda swój przepis light - to może się przerzucę, bo niestety mój - ze względu na ten ser - jest dość drogi.

Poza tym również jest do kupienia krem Tiramisu Delekty - w proszku - za ok 3 zł, ale nigdy jeszcze nie korzystałam, więc nie znam smaku produktu finalnego - może warto spróbować :!:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 26.08.2005 12:52

Dzięki Moni !!!!! :D :D

JEŚĆ 8O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol:
Ostatnio edytowano 26.08.2005 12:57 przez drusilla, łącznie edytowano 1 raz
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 26.08.2005 12:54

Anetko, nakarm kociątko :!: :lol: :lol:
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 26.08.2005 13:10

Czekajcie.....sprzatam po remoncie i pertraktuje ze smerfem w sparwie obiadu ..... na razie nie zjadl nic ..... kombinuje zeby dostac danonka ...... tak to bywa , pod latarnia jest najciemniej ;)
Ja ...mi wystarczyla zupka chinska z tych co mi zostaly niezjedzone z Chorwacji ...ale do rzeczy znaczy do tiramisu ...
przepis wrzuce wieczorkiem na swoja mocno zaniedbana przepisowo strone i Twoj moniko jesli pozwolisz takze w formie niezmienionej jaką podalas tu :)
gotowy krem delecty radze omijac ...wyjdzie tego tyle co kot napłakal .... tak jak omijac ciasto w proszku tiramisu ( tez delecta albo oteker albo cos innego ) ......
W makro oplaca sie kupic faktycznie Mascarpone - ja kupuje Epiu ...jakas taka firma co ma duze opakowania i flage wloska na pudeleczku , jakos dobra i do tego tylko troszke cukru pudru ja daje.

A Ślask ...... na Ślasku bywalismy dosc czesto wczesniej ..... i goscionnosc byla przyslowiowa w dobrym tego slowa znaczeniu , choc oczywiscie nic tu Ślask do rzeczy nie ma bo fajni i nie-fajni ludzie trafiaja sie wszedzie nie?

Ide wyrzucac meza syfy .....czytajcie stare kawalki jakis drewienek, jakies plastikowe rzeczy ktorych nie umiem nazwac....zaschle kleje ..... posklejane pedzle ..... stare progi do pokojow...... czyli wszystkie zabawki ktore sa zbedne ...... jak nie napisze w poniedzielek bedzie znaczylo ze przeczytal ten post i ....zareagowal gwaltownie ;)
Sasneczka
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 26.08.2005 13:39

Ja również się żegnam, łyk i end już za chwilę, pogoda ładna więc grill przy okazji koszenia trawy, która rośnie jak na drożdżach i byle do .... Tiramisu, bo smaka mam ogromnego ...

Ps. Mam nadzieję, że nas admin nie wytnie, bo to o Chorwacji miało być, a tu włoskie ciasto .... :lol: :wink: :lol:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 26.08.2005 13:42

Anetka - trzymamy kciuki zeby nie przeczytał tego postu 8O :lol:

Moni i cała reszto TWA :lol: - miłego i udanego weekendu ! :D
Ja myślę że Admina poczęstujemy < czytaj :przekupimy > kawałkiem Tiramisu :lol: :D :wink: Myślę że się uda 8O
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 26.08.2005 13:53

Nazwałaś nas też Fan-klubem :lol: pewnego wątku - czekam cierpliwie - zakończenie rozejmu w niedzielę ... do poczytania.

M.onika z TWA :lol: :lol: :lol:
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 26.08.2005 14:32

Dru! Milusia jesteś!!!! Chyba chcesz, aby męskie kocury w końcu zajrzały do tego watku ;-) na stałe!!!

Ja zupełnie bez czasu, wpadła mi dodatkowa robota. Za to jutro jadę na piknik i wracamy dopiero w poniedziałkowe południe.
Udanego weekednu wszytskim z TWA.
Aneta
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 26.08.2005 15:23

Anetko - wzajemnie !!!!! Baw się dobrze na pikniku :D :hut:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 26.08.2005 15:25

gratkorn napisał(a):Nazwałaś nas też Fan-klubem :lol: pewnego wątku - czekam cierpliwie - zakończenie rozejmu w niedzielę ... do poczytania.

M.onika z TWA :lol: :lol: :lol:

Hehehehehehheh no jesteśmy Fan Klubem tego wątku 8) . Ja też czekam ...tylko że cierpliwość nie jest moją najmocniejszą stroną :lol:
Czekam więc niecierpliwie 8O :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

luźne pogawędki o wszystkim - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone