Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lublin - Rovinj opinie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hosekk
Autostopowicz
Lublin - Rovinj opinie

Nieprzeczytany postnapisał(a) hosekk » 26.07.2008 22:11

Na początku chciałem się bardzo serdecznie przywitać ze wszystkimi i oczywiście zapytać o trasę :)
Automapa wskazała mi trasę z Lublina do Rovinj przez Barwinek - Presov - Kosice - Budapest - Szekesfehervar drogą E71 - Letenye - E65 do Zagreb - Karlowac - Rijeka - Rovnij

Co myślicie o takiej trasie ?? zamierzam wyjechać z Lbn około godziny 18 w sobotę.

Poza tym które z tych dróg są płatne ?

Z góry dziekuję za odpowiedź
Darec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darec » 27.07.2008 13:52

Automapa wskazała Ci chyba jedynie słuszną drogę, każda alternatywa to będzie już kombinowanie.

Przejechałem tę trasę w tym roku- co prawda nie z Lublina ale z Przemyśla. Trasa absolutnie godna polecenia dla tyrustów z tego regionu Polski.

Co do płatności
- Słowacja winieta 300 Koron (miesięczna), 150 K 9tygodniowa) do kupienia w budce po prawej stronie na przejściu w Barwinku

- Węgry winieta 4-dniowa 1530 Forintów do kupienia na stacjach benzynowych

- Chorwacja za autostrady płcisz na bramkach, za odcinek od Gorican (przejście graniczne) do Kanfanar (zjazd do Rovinj) zapłacisz 123 Kuny ( kwota obejmuje przejazd przez Tunel Ucka)

Więcej szczegółów dotyczących płatności znajdziesz w poście opracowanym przez Piotrka_B:
forum/viewtopic.php?t=17828&start=0

Ja wyjechałem z Przemysla ok. 20 i na miejscu byliśmy koło południa dnia nastepnego - jechałem sam, bez zmiennika za kierownicą.

Pozdrawiam i życzę udanego urlopu w pięknym Rovinj
euh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) euh » 27.07.2008 15:30

"Automapa wskazała Ci chyba jedynie słuszną drogę, każda alternatywa to będzie już kombinowanie"

Też tak myślę.. Ja w ubiegłym roku wracałem zrobilem trasę między podobnymi punktami docelowymi tyle że w odwrotnym kierunku.. Wracałem z Umagu alternatywną do Twojej trasą: przez Koper, Ljubljaną, Ptuj, Ormoz (granica SLO- H), Cakovec i dalej przez Węgry (Nagykanizsa, Budapeszt, Miskolc) i Słowację (Koszyce, Preszów, Svidnik) do Polski (Barwinek, Rzeszów, Lublin).. Jechało się bardzo spokojnie, mimo że wracałem do Polski w ostatnią sobotę sierpnia.. Ale w obecnych warunkach (winieta na Słoweni) i na Twoim miejscu (przyjazd do Rovinja) pojechałbym według trasy zaproponowane przez Automapę..
balbie
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) balbie » 30.07.2008 14:42

Rozumiem więc że po części będzie to też dla mnie najlepsza trasa z Lublina na Ciovo?
euh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) euh » 01.08.2008 16:57

Jak najbardziej.. Tyle że za Zagrzebiem zaczynasz się kierować na Zadar/Split.. I stajesz przed dylematem: stara cesta czy autostrada i ewentualne (czy może raczej pewne..) kolejki pod tunelami.. Ja w tym roku, ze względu na planowaną wizyte w Plitvicach wybieram starą drogę.. A po wyjeździe z Plitvic włączam radio i zadecyduję czy jechać na Sv. Rok czy doookoła przez Gracac..

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi