Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Któredy lepiej i szybciej na wyspe Brać??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mumu
Podróżnik
Któredy lepiej i szybciej na wyspe Brać??

Nieprzeczytany postnapisał(a) mumu » 14.08.2009 19:26

Witam,
Skąd lepiej płynąć na wyspę Brać?? z Makarskiej czy ze Splitu?? Któredy jest szybciej i lepiej?? Dzieki za odpowiedz
Arti51
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arti51 » 14.08.2009 19:27

To zależy gdzie konkretnie się wybierasz. ja w zeszłym roku byłem w Postirze i płynąłem ze Splitu. Z Makarskiej to byłoby nieporozumienie.
mumu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mumu » 14.08.2009 19:43

Selca...własnie chodzi o to że blisko Makarskiej
Darek&Regina
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek&Regina » 14.08.2009 20:10

Arti51 napisał(a):To zależy gdzie konkretnie się wybierasz. ja w zeszłym roku byłem w Postirze i płynąłem ze Splitu. Z Makarskiej to byłoby nieporozumienie.

Ja będe w Postirze od 18.08. Czy możesz coś napisać na temat Postiry tzn. gdzie warto na lody i jak Ci się podobało. Będe w pobliżu Małej Lożnej. Czy są tam fajne plaże takie kameralne i jak się dostać? Co warto ..... to takie info last minute
mirass
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirass » 15.08.2009 07:12

Jak jedziesz do Postiry to napewno lepiej z Splitu.
Darek&Regina
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek&Regina » 15.08.2009 09:11

mirass napisał(a):Jak jedziesz do Postiry to napewno lepiej z Splitu.

To wiem :lol: jestem przygotowany. Tylko chodzi mi o samą Postirę bo o niej mało info. Głównie plaże w jej okolicy, tak by podjechać autkiem lub piechotą na fajowe miejsce. Ewentualnie gdzie w Postirze zjęść coś ciekawego. Ogólnie o okolicy.
Arti51
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arti51 » 15.08.2009 14:25

Postire polecam każdemu kto szuka trochę spokoju.
Nie ma tam zjeżdżalni z basenami, wypożyczalni rowerków wodnych itp.
Gdy ktoś szuka takich atrakcji to niedaleko jest Supetar , a po drugiej stronie wyspy - Bol. Całe życie wieczorne i nocne to deptak wzdłuż morza i tam znajdują się kafejki , pizzerie itp. Blisko sklep ( studenac ) , poczta bankomat, agencja turystyczna. Przy agencji jest internet WiFi za free :) ( na promenadzie też łapałem ) Raz w tygodniu ( chyba w niedziele ) jest wieczorem organizowany wieczór rybacki przez miejscowych rybaków. Grill (ryby) i wino też za free. Ogólnie bardzo mi sie podobało , ale jeździłem też po całej wyspie ( Supetar, Milna, Bol) i na stały ląd(Split) w trakcie mojego pobytu. Osobiście polecam plaże w zatoczce trochę na lewo od centrum.

Jak masz pytania to szybko bo w niedzielę 16.08 znów jadę do Chorwacji :) Plaża
Ostatnio edytowano 15.08.2009 14:46 przez Arti51, łącznie edytowano 1 raz
Arti51
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arti51 » 15.08.2009 14:38

mumu napisał(a):Selca...własnie chodzi o to że blisko Makarskiej

Osobiście wolałbym z Makarskiej . Dojazd autostradą , a czas na promie podobny. Z Supetaru musisz jeszcze przejechać całą wyspę , choć akurat przejazd jest dosyć ciekawy :) można troszkę pooglądać , ale wolałbym to robić na jakiejś wycieczce a nie po całej trasie z Polski
mirass
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirass » 15.08.2009 15:11

Polecam ci tą plażę 4km od Supetaru w stronę Positry

Obrazek
Od Chorwacja 2009
Darek&Regina
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek&Regina » 15.08.2009 16:10

Apartament mamy przy plaży Mala Loźna i interesuje mnie kierunek plaż od Postiry w kierunku Pucisca. Myślę, że wybrzeżem od Mala Loźna do ławetnej Lowerciny dojdę piechota w 25 minut - jest tam ścieżka? Chciałbym wybrać sie dalej w kier. Pucisca czy są tam interesujące plaże i gdzie zostawić samochód? Czy dużo ludzi na tych plażach? Wycieczki po wyspie mam już rozpracowane tylko leżakowanie w okolicy ni bardzo. Interesują mnie nieduże kameralne plaże kilku osobowe z łagodnym zejściem do morza ze względu na żonę. Może coś od siebie napisz co Ci się podobało na Brać, może coś przeoczyłem. My wyruszamy 17.08. Acha jaki czas założyć na dojazd chcę zdążyć na prom na 12:45 oczywiście że ze Splitu? zakładam jeden postój 30 minutowy i cztery 15 minutowe. Wyruszam okolice Bielsko-Biała? Ja założyłem 18 godzin?
Arti51
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arti51 » 15.08.2009 17:21

Darek&Regina napisał(a):Apartament mamy przy plaży Mala Loźna i interesuje mnie kierunek plaż od Postiry w kierunku Pucisca. Myślę, że wybrzeżem od Mala Loźna do ławetnej Lowerciny dojdę piechota w 25 minut - jest tam ścieżka? Chciałbym wybrać sie dalej w kier. Pucisca czy są tam interesujące plaże i gdzie zostawić samochód? Czy dużo ludzi na tych plażach? Wycieczki po wyspie mam już rozpracowane tylko leżakowanie w okolicy ni bardzo. Interesują mnie nieduże kameralne plaże kilku osobowe z łagodnym zejściem do morza ze względu na żonę. Może coś od siebie napisz co Ci się podobało na Brać, może coś przeoczyłem. My wyruszamy 17.08. Acha jaki czas założyć na dojazd chcę zdążyć na prom na 12:45 oczywiście że ze Splitu? zakładam jeden postój 30 minutowy i cztery 15 minutowe. Wyruszam okolice Bielsko-Biała? Ja założyłem 18 godzin?

Ja jechałem z Krakowa przez Słowacje i Węgry ( Budapeszt i potem M7 ) do Splitu. Wyjechałem z Krakowa przed 13.00, na Chorwackiej granicy byłem ok 23.00. Z Krakowa do Chyżnego ponad 2 godziny . Do Splitu przyjechałem ok 7.00 z małą drzemką w Chorwacji. Jeżeli chcesz zdążyć na prom o 12:45 to musisz być troszkę wcześniej ponieważ można sie nie załapać na prom ( duże kolejki ) . Ogólnie wyspa ładna , górzysta i widoki fajne. Kręte dróżki i głos dziecka z tyłu:"O! Popatrz tam na dole jest spalony samochód" nie pozwalały na rozglądanie się ale są ładne miejsca widokowe. Bol uważam trochę za przereklamowany, Supetar fajna mieścina trochę atrakcji dla dzieci-wspomniane zjeżdżalnie i rowerki wodne, Milna - coś dla fanatyków żeglarstwa i sportów motorowych - przepiękne jachty i łodzie . Wschodniej strony wyspy nie zdążyłem zwiedzić myśle że kiedyś mi się uda. Splitska - fajne miejsce na spacery z Postiry przez lasek piniowy. Ogólnie Chorwacja mi się podoba , tak więc ciężko coś konkretnego napisać :) . Plaża którą wskazałem powyżej jest w miarę mało oblegana i zejście do wody jest OK. Po kilku metrach kończą się kamienie i zaczyna się piasek. Masz wybór czy leżysz na skałach czy na betonie czy na drobnych kamyczkach. Jest mini bar , WC ( czyste ) prysznic więc wiele więcej mi nie trzeba było. Pozdrawiam i szerokiej drogi :)
Darek&Regina
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek&Regina » 15.08.2009 19:03

Dziekuje za informację, życzę również udanych wakacji. Szerokiej drogi i braku miłych Panów co sprawdzą to i owo. :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi