Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krym jak Kosowo?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 14.04.2014 10:04

Ja ty pięknie manipulujesz ;).Myk jest taki,że aby móc użyć armii trzeba ogłosić stan wojenny lub wyjątkowy,ale wtedy wyborów nie będzie.Inaczej jest to nielegalne,a poza tym zdaje się,że wedle konstytucji armia może działać tylko wobec wroga zewnętrznego
Oczywiście na Ukrainie wszystko jest obecnie nielegalne,więc to szczegół w sumie :)
Prawda jest taka,że gdyby nie działania służb USA nie byłoby żadnego obalania Janukowycza ,o czym sami przedstawiciele tychże mówili(chociażby słowa Nuland).Ukraina jest tutaj tylko środkiem,elementem gry
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.04.2014 10:19

Czyli Majdan sprowokowały, jak to pięknie niektórzy określili "służby specjalne takich państw jak Polska i Litwa", a biedna Rosja tylko "broni swoich obywateli"?

W takim razie wyślę Janukowiczowi kartkę z przeprosinami, tylko ją antydatuję na 13 kwietnia ;)
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 14.04.2014 10:29

Póki co Rosji nie ma ,tak jak nie ma USA,ale wiadomo,że Kuba 1962 z rakietami była dla USA tym czym będzie Ukraina dla Rosji jeżeli nie będą działać.Taka tam zabawa
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.04.2014 11:05

Ale to nie usprawiedliwia faktycznej agresji Rosji.

Tak naprawdę reaguje zbrojnie tam, gdzie mogłaby to robić na drodze dyplomatycznej.
Krym im się spodobał i teraz uważają, że spokojnie pójdą krok dalej, ponieważ Ukraina ma związane ręce właśnie przez wybory prezydenckie, przez działania Unii, która nie ma zamiaru "umierać za korytarz".

Tyle, że Ukraina też nie ma zamiaru poddać się anszlusowi, do udziału w którym również nas namawiają.
Wprowadzenie wojska to ostateczność, ale też spowodowane to jest liberalna polityka Janukowycza, który pozwolił na całkowitą infiltrację służb bezpieczeństwa Ukrainy przez Rosję.

Ukraina teraz ma poważny problem, bo jednocześnie musi walczyć o zachowanie suwerenności i jedności terytorialnej, a nie zbankrutować politycznie i militarnie na arenie międzynarodowej, która dokładnie przygląda się każdemu kroku Ukrainy.

Rosjanie mogą sobie pozwolić na to, żeby opinię publiczną mieć gdzieś i plotą co im ślina na język przyniesie o obronie własnej ludności czy ochronie własnych granic. W rzeczywistości wykazują własną słabość, bo znów okazuje się, że nie potrafią zapewnić sobie bezpieczeństwa inaczej, jak otaczając się państwami-wasalami, zamiast państwami o przyjaznych stosunkach opartych o współpracę gospodarczą i wojskową.

A wszystko po to, żeby zachować jedność u siebie.
Po prostu inaczej nie potrafią.
Zawsze tak robili i zawsze przynosiło to efekty, więc zawsze będą do tego wracać.
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 14.04.2014 12:35

Rosja wolałaby ,aby Krym pozostał w składzie neutralnej lecz przychylnej sobie Ukrainy.Jego zajęcie to był według mnie plan ostateczny ,który został zorganizowany w efekcie przewrotu i dojściu do władzy sił podległych innym imperialistom.Półwysep ten to punkt strategicznie absolutnie priorytetowy.Tutaj nie będzie dobrych rozwiązań, ponieważ podpisane ustalenia z 21 lutego,którymi tak chwalił się R.S. zostały złamane
Irak czy Libia zostały zmasakrowane nie ze względu na samą ropę,ale zamach na system petrodolarowy który jest kluczem mocarstwowości.Rosja z Chinami poprzez grupę BRICS organizuje alternatywne systemy finansowo surowcowe ,a to zapowiada coraz bardziej "ciekawe czasy"
Ukraina to tylko mały element zabawy
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 15.04.2014 17:56

Waszyngton potwierdził, że szef CIA John Brennan wylądował w sobotę w Kijowie pod fałszywym nazwiskiem i odbył serię sekretnych spotkań.- Normalnie nie komentujemy wyjazdów dyrektora CIA, ale w tym wypadku okoliczności są wyjątkowe - powiedział rzecznik Białego Domu Jay Carter.

http://wyborcza.pl/1,75477,15806967,Bia ... e__Co.html

Chwilę po tej wizycie Turczynow ogłasza zaangażowanie armii w tłumienie demonstracji(jednocześnie nie ogłaszając stanu wojennego-wyjątkowego czyli łamie konstytucję ;)) co właśnie teraz się dzieje

Co do Amerykanów to najpierw stanowczo dementowali,ale widać coś dużego się stało/kroi i postanowili ujawnić
Chodzą plotki,że na wschodzie Ukrainy zaginęło 20 amerykańskich najemników (albo agentów) i stąd ta konspiracyjna wizyta szefa CIA
Zastanawia mnie dalszy rozwój wypadków ,bo jeżeli za przeciwników mają jak się mówi miejscowych "poradzieckich afgańców" do spółki z młodymi ochotnikami to w końcu ich spacyfikują.Kwestia tego na ile Rosja może ich wspierać aby kontynuowali opór.Inna rzecz,że miejscowa milicja,służby specjalne i część żołnierzy stanęła po stronie swoich ludzi(z reguły biernie czyli odmawiając po prostu wykonywania rozkazu szturmów).Rewolucyjna "zabawa" wkroczyła na nowy pułap
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.04.2014 16:23

Obrazek

Kto by chciał mieć granicę z Węgrami? :D
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 18.04.2014 17:08

A ta zachodnia Ukraina to musi do Polski należeć :?: :wink:
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 18.04.2014 17:31

Przynajmniej ja jej nie chcę :evil:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.04.2014 19:08

Zaintrygowały mnie na tym zrzucie znaczki programu, w którym się pokazały.

Mało oglądam tivi - nie wiecie co ilustrowała ta mapa?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 18.04.2014 19:24

weldon napisał(a):Zaintrygowały mnie na tym zrzucie znaczki programu, w którym się pokazały.

Mało oglądam tivi - nie wiecie co ilustrowała ta mapa?

A gdzie to znalazłeś?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.04.2014 19:41

W necie.

Sprawdzałem coś o zmianie polskich granic i mi wylazło :D
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 18.04.2014 19:52

weldon napisał(a):W necie.

Sprawdzałem coś o zmianie polskich granic i mi wylazło :D

No tam musisz szukać metryczki.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.04.2014 20:22

Już znalazłem - to była ilustracja do jakiegoś pisma Żyrinowskiego z marca tego roku.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 18.04.2014 20:24

weldon napisał(a):Już znalazłem - to była ilustracja do jakiegoś pisma Żyrinowskiego z marca tego roku.

No to już wiemy o co chodzi. Żyrinowski dawał nam zachodnią Ukrainę niedawno :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone