Jeśli chodzi o ten paszport, to nie ma problemu, nie musisz go mieć (przerabialiśmy temat), można jechać przez Naum, przy okazji zatankować tanie paliwo, zrobić szybkie zakupy, a jadąc przez Ston zaopatrzyć się w świeże mule na kolację
.png)
.png)

.png)
anksma napisał(a):Może ktoś poleci jakąś fajną miejscowość.
.png)
cosmocaro napisał(a):Witajcie![]()
Ostatnie pytanie (uff)- czy na trasy krótkie przez Bośnie typu właśnie Orebic i Dubrovnik wymagany jest paszport czy dowód i zielona karta wystarczy?
Z góry dzięki za pomoc!
.png)
.png)
cosmocaro napisał(a):Szukałam miejscowości na Peljesacu, gdzie byśmy chcieli stacjonować, znajoma poleca Loviste, słyszałam że jest tam cisza spokój i w sumie tego Nam potrzeba, raczej nie lubimy imprezowych kurortów typu Makarska, jesteśmy nastawieni na odpoczynek i zwiedzanieco o tym sądzicie? Nie wiem czy tam znowu nie za spokojnie.
cosmocaro napisał(a):Naszym typem głównym jest też Orebic - czy nie byłby lepszy? Znalazłam apartament w dobrej cenie i kusiTrochę o Orebiciu już tutaj czytałam, opinie różne, zastanawiam się jak z plażą i ogólnie w czerwcu, czy jest już bardzo tłoczno?
cosmocaro napisał(a):Podróżujemy z Naszym kundelkiem i czy ktoś z Was wie może, czy jest zakaz wstępu na plaże dla psów w Orebiciu?
Ja swojego psa do Chorwacji nie targam, więc nie wiem, ale znalazłem takie info. Na pewno nikt nie będzie Ci robił też problemów, jeśli zawędrujesz z psem późnym popołudniem na plażę FKK (wschodnia część miejskiej plaży Trstenica) - ja tam w sierpniu bywałem sam.cosmocaro napisał(a):Ostatnie pytanie (uff)- czy na trasy krótkie przez Bośnie typu właśnie Orebic i Dubrovnik wymagany jest paszport czy dowód i zielona karta wystarczy?
.png)
Co innego, że mogą nie sprawdzać a co innego jak na tych kilku km na terenie BiH dojdzie do kolizji z innym autem, mieć trzeba i już.Marsallah napisał(a):... Ani paszport, ani zielona karta nie będą Ci potrzebne, jeśli Bośnię będziesz przecinać jedynie przez korytarz Neum. Wiem, co Janusz napisał, ale swoje zdanie - poparte wieloletnim doświadczeniem - mam. Inna sprawa, że ZK jest wydawana bez dodatkowych opłat przez większość ubezpieczalni, więc co Ci szkodzi?
.png)
.png)
.png)
Nie w okresie letnim tylko cały rok.Z napisał(a):Żadne paszporty Ci nie potrzebne,na całych Bałkanach w okresie letnim można poruszać się na dowód https://www.esky.pl/porady-dla-podrozny ... -osobistym
.png)
cosmocaro napisał(a):Z tym Orebic kilka opinii Mnie wystraszyło, że bardzo tłoczno, gwarno, ale myślę tak jak piszecie, że czerwiec będzie jeszcze przyzwoity,
.png)

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne