Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

K-ce - Plitvice -Orebic - Jak Zaplanować?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marandi
Podróżnik

Postnapisał(a) marandi » 24.03.2007 13:38

Planujemy na początku czerwca pojechać do Cro (z mężem i 5-letnim synkiem). Pojedziemy z Katowic tradycyjną trasą przez CZ-A-SLO-CRO.

Pobyt w Cro chcemy podzielić na 3 częsci: kolejno po kilka dni w Orebicu, Tucepi i Primostenie. W calosci w Chorwacji możemy być niecałe 3tygodnie. Jedziemy w ciemno.
Sądzę , że w pierwszej połowie czerwca pogoda będzie lepsza w Orebicu niż w Primostenie, stąd jako pierwszy punkt podrózy wybieramy Orebic (nie wiem czy słusznie? jak Wy uważacie?)
Problem w tym, że po drodze do Cro chcemy zwiedzić Plitvice, więc powinniśmy w okolice Plitvic dojechać wieczorem, znalezc nocleg i rano zwiedzić jeziora (z forum dowiedziałam się , że zajmnie nam to max. 7godzin). I co dalej? Po tym zwiedzaniu wsiadac w auto i jechać na Peljesac? Ile czasu zajmuje przejechanie z Plitvic do Orebica? Coś mi się wydaje, że raczej nie bedzie to możliwe... :?
Wrócić na jeszcze jeden nocleg i dopiero kolejnego dnia kontynuowac podróż? Trochę szkoda mi tych noclegów w Plitvicach..

Możemy się jeszcze zdecydowac na odwrócenie kolejności odwiedzanych miejscowości, czyli najpierw Primosten. Z Plitvic do Primostemu ile to będzie godzin?

Tylko czy w Priomostenie nie będzie jeszcze zimno o tej porze roku?

Doradzcie coś . Dziękuję
krzysio21
Croentuzjasta

Postnapisał(a) krzysio21 » 24.03.2007 15:55

Po zwiedzaniu Plitwic dojazd i szukanie noclegu w Orebiczu to moim zdaniem nie bardzo.Ja kiedyś rozwiązałem to tak że wyjazd na noc i przyjazd do Plitwic rano,poszukiwanie noclegu i na zwiedzanie miałem cały dzień (wieczorem byłem trochę przyjechany).Nocleg w Plitwicach i rano w dalszą drogę.Co do temperatur czerwcowych nie mam doświadczeń ale ktoś pewnie coś dopisze. Pozdrawiam :wink:
leopantera
Cromaniak

Postnapisał(a) leopantera » 24.03.2007 19:20

Z Plitwic do Primostenu zwykłą drogą jedziesz maksymalnie 4 godziny, ale obok masz autostradę więc teraz dużo dużo szybciej.
A tak poza tym co chcesz zwiedzać w Primostenie??? Miasteczko na dawnej wyspie jest tak małe, że 2 godziny ci starczą...może spotkacie włochatego osiołka to go pozdrówcie od Cromaniaków
Primosten to raczej do plażowania na półwyspie obok starego miasta i niekoniecznie na plaży żwirowej tylko w "kamiennych boksach"
Bob
Odkrywca

Postnapisał(a) Bob » 24.03.2007 19:48

odpuść Primosten (jak poprzednik napisał, do zwiedzania nic tam nie ma) zostań dłużej w Plitwicach bo to naprawdę atrakcja
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 24.03.2007 20:23

Do Plitvic dotrzecie wieczorem. Na spokojnie około 7-8 h. Radzilbym jechać dalej w okolice Zadaru, Sibenika. Tam pozwiedzać (szybko lub długo). Jak długo, to nastepnego dnia do Orebica. Na prom w Ploce możecie się nie załapać, ale trasa "w okolo" warta jest zachodu. zwlaszcza dolina Neretvy.
Tekla
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Tekla » 24.03.2007 20:28

Dokładnie! Nie pakujcie się na prom, warto przejechac ten "kawałek", widoki bomba... (no chyba że będziecie zmęczeni). Wtedy macie okazję wracając nacieszyć oko.
irko
Croentuzjasta

Postnapisał(a) irko » 24.03.2007 20:51

Nie pakujcie się na prom, warto przejechac ten "kawałek", widoki bomba... (no chyba że będziecie zmęczeni). Wtedy macie okazję wracając nacieszyć oko.

OK a jak dziecko znosi serpentyny?
moj syn np wymiotuje tylko pierwszego dnia
ale siostrzenica nie wytrzymuje pierwszej godziny
warto to przemyslec przy dziecku

irko
Tekla
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Tekla » 24.03.2007 20:57

No to wtedy trzeba sie porządnie zastanowić, moje dziecko super znosi jazdę, serpentyny nic mu nie robią, ale wiem jak przechodzą to inne maluchy. W tym roku w czasie jazdy z Supetaru na Bol stawalismy 2 razy z powodu problemów córeczki naszych znajomych, podobne przeboje były podczas powrotu ze Sv. Jure w 2003 roku. Więc wiele zależy od... żołądków.:wink:
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 24.03.2007 21:03

Aviomarin lub ........................

placebo.
irko
Croentuzjasta

Postnapisał(a) irko » 24.03.2007 21:08

FUX napisał(a):Aviomarin lub ........................

placebo.

aviomarin powoduje skutki uboczne (dziecko po tym jest jakby nieswoje) i nie zawsze skutkuje
placebo skutkuje zadko

ale marandi zapewne juz wie co i jak z jego synem - decyzja nalezy do niego
ja poplyne promem.

http://irko.republika.pl
Tekla
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Tekla » 24.03.2007 21:13

Nooo widze Irku, ze Twoje bobo jeszcze małe... fajne foty... który raz do Cro?
irko
Croentuzjasta

Postnapisał(a) irko » 24.03.2007 21:40

a...
jesem nowy na cro.pl i na razie duzo pytam i czytam bo wybieram sie na Korcule i do Chorwacji w dziewicza pierwszą wyprawę.
jak wroce dam link do sprawozdania

pozdrawiam
irek
Tekla
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Tekla » 24.03.2007 21:52

No to poczekamy i zobaczymy, pozdrów Korcule :lol:
marandi
Podróżnik

Postnapisał(a) marandi » 26.03.2007 20:11

Knicz Mirosław napisał(a):A tak poza tym co chcesz zwiedzać w Primostenie???

Nie zrozumieliśmy się , ja nie chcę zwiedzać Primostenu, tylko zamieszkać na około 6 dni. Tak samo około 6 dni mam zamiar spędzić w Tucepi i 6 w Orebicu. Tylko kombinuję w jakiej kolejności to zrobić.

Mój syn dobrze znosi serpentyny. Nie ma z nim problemu. Na pewno nie skorzystamy z promu.

Ile godzin jazdy jest z Plitvic do Orebica?
No i ponawiam prośbę o temperaturę wody i powietrza na początku czerwca w Cro.
Czy temperatury Primostemu i Orebica będą bardzo różne?
Gdzie bardziej wieje?

Chodzi głównie o to czy mój syn będzie się mógł kąpać w morzu. :roll:
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 26.03.2007 20:34

marandi napisał(a):
Knicz Mirosław napisał(a):A tak poza tym co chcesz zwiedzać w Primostenie???

Nie zrozumieliśmy się , ja nie chcę zwiedzać Primostenu, tylko zamieszkać na około 6 dni. Tak samo około 6 dni mam zamiar spędzić w Tucepi i 6 w Orebicu. Tylko kombinuję w jakiej kolejności to zrobić.

Mój syn dobrze znosi serpentyny. Nie ma z nim problemu. Na pewno nie skorzystamy z promu.

Ile godzin jazdy jest z Plitvic do Orebica?
No i ponawiam prośbę o temperaturę wody i powietrza na początku czerwca w Cro.
Czy temperatury Primostemu i Orebica będą bardzo różne?
Gdzie bardziej wieje?

Chodzi głównie o to czy mój syn będzie się mógł kąpać w morzu. :roll:

Z Plitvic do Orebica bez autostrady jechaliśmy od 8 do około 19. Bez korków.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone