Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jak to jest z wymianą waluty ? prośba o wskazówkę..

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bienio78
Podróżnik

Postnapisał(a) Bienio78 » 03.09.2007 19:38

witam serdecznie !!! na początek chciałbym powiedzieć ,że to forum jest suuuper !! dzięki Wam zebrałem ogromna ilośc wiadomości ,które są mi potrzebne przed wyjazdem ( 05.06.2007 - godz.21.00 wyjazd ) .
mam jeszcze jedno małe zapytanie i proszę Was o radę . jak wyjeżdzacie do Chorwacji to jaką gotówkę bierzecie.czy w Polsce wymieniacie "zł" na "kuny" czy "zł" na euro , czy wogóle jedziecie ze złotówkami a cała rezztę wymieniacie na miejscu? doradżcie mi proszę bo siedzimy razem z żoną i główkujemy jak jest prawidłowiej i skuteczniej. z góry dziękuję za podpowiedzi i własne wnioski. pozdrawiamy.
miejski
Croentuzjasta

Postnapisał(a) miejski » 03.09.2007 19:42

Wyjeżdżacie 05.06.2007 :!: :?: Rozumiem że to pomyłka :D

Co do pieniędzy, weźcie trochę euro, głównie do zapłaty za kwaterę, lub wydatki na trasie. Jeśli możecie i gdziekolwiek możecie, używajcie kart. To naprawdę ułatwia i upraszcza życie.

Miłego pobytu w Cro
Bienio78
Podróżnik

Postnapisał(a) Bienio78 » 03.09.2007 19:45

miejski napisał(a):Wyjeżdżacie 05.06.2007 :!: :?: Rozumiem że to pomyłka :D

Co do pieniędzy, weźcie trochę euro, głównie do zapłaty za kwaterę, lub wydatki na trasie. Jeśli możecie i gdziekolwiek możecie, używajcie kart. To naprawdę ułatwia i upraszcza życie.

Miłego pobytu w Cro

:D no taak ... 05.06.2007- to przez te emocje... siedzę jak na szpilkach ... nie możemy się już doczekać wyjazdu .... :lol: strzeliłem byka - 05.09.2007 :lol:
dzięki za kolejną wskazówkę !!
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.09.2007 19:52

Bienio78 napisał(a):.... doradżcie mi proszę bo siedzimy razem z żoną i główkujemy jak jest prawidłowiej i skuteczniej. z góry dziękuję za podpowiedzi i własne wnioski. pozdrawiamy.

Nic nie kombinujcie :lol: tylko:
1) weżcie ojro - do płacenia za lokal
2) karte - do płacenia za pozostałe rzeczy + opcja wyciągania pieniedzy ze ściany
I tak jak napisał mój przedmówca - TO UŁATWIA i UPRASZCZA ŻYCIE
a ewentualne prowizje za wyciąganie pieniędzy ze ściany to nie sa jakieś tam wielkie koszty (zazwyczaj 8-10 PLN za transakcje bez względu czy wyciagniesz 100 czy 1000 HRK) a oszczędzacie czas na bieganie po kantorach:
1) w Polsce - gdzie najtaniej mają ojro
2) w Chorwacji - gdzie najdrożej odkupią to ojro od was
Pozdrav i udanych wakacji :papa:
Irecki
Odkrywca

Postnapisał(a) Irecki » 03.09.2007 20:29

Piotrek_B napisał(a): 2) karte - do płacenia za pozostałe rzeczy + opcja wyciągania pieniedzy ze ściany
I tak jak napisał mój przedmówca - TO UŁATWIA i UPRASZCZA ŻYCIE
a ewentualne prowizje za wyciąganie pieniędzy ze ściany to nie sa jakieś tam wielkie koszty (zazwyczaj 8-10 PLN za transakcje bez względu czy wyciagniesz 100 czy 1000 HRK) a oszczędzacie czas na bieganie po kantorach

Szczegolnie jak najblizszy bankomat jest w kolejnej miejscowosci :twisted: a walute wymienisz nawet u gospodaza, jeden warunek NIE KUPOWAC KUN W POLSCE - reszta wedlug wlasnego uznania, bo ja naprzyklad biore karte ale w razie jak by zabraklo, reszta to PLN i wymieniam na miejscu tyle ile wlasnie mi potrzeba.

pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.09.2007 20:39

Irecki napisał(a):....
Szczegolnie jak najblizszy bankomat jest w kolejnej miejscowosci :twisted: ....

nooooooooo i jeszcze na dodatek może byc zepsuty :roll: Wiesz co, przy takim podejściu to lepiej zostac w domu bo np. na stacji benzynowej może zabraknąc paliwa i co w tedy ????
jimmi
Croentuzjasta
money

Postnapisał(a) jimmi » 03.09.2007 20:39

Potwierdzam.
Płacić kartą za co się tylko da: autostrady, paliwo, zakupy
Nie kupowac kun w PL.
Irecki
Odkrywca

Postnapisał(a) Irecki » 03.09.2007 21:00

Piotrek_B napisał(a):
Irecki napisał(a):....
Szczegolnie jak najblizszy bankomat jest w kolejnej miejscowosci :twisted: ....

nooooooooo i jeszcze na dodatek może byc zepsuty :roll: Wiesz co, przy takim podejściu to lepiej zostac w domu bo np. na stacji benzynowej może zabraknąc paliwa i co w tedy ????

prosta sprawa, zawsze tankuje paliwo do pelna jak mam polowe zbiornika ... wiec jak wjade na stacje gdzie niema paliwa jade spokojnie na nastepna :D
ale powaznie, to dobra zasada na zagraniczne wyprawy, nie jechac na oparach

pozdro
Bienio78
Podróżnik

Postnapisał(a) Bienio78 » 03.09.2007 21:30

a mam jeszcze jedno zapytanie , czy ktoryś z Was Podróżnicy jeździ do Chorwacji na samej benzynie ? jakie pojemności macie silników i ile wam średnio ( bez korków ) spala auto na trasie? jaki robicie zasięg kilometrów?
wlodek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wlodek » 03.09.2007 23:52

Bienio78 napisał(a):a mam jeszcze jedno zapytanie , czy ktoryś z Was Podróżnicy jeździ do Chorwacji na samej benzynie ? jakie pojemności macie silników i ile wam średnio ( bez korków ) spala auto na trasie? jaki robicie zasięg kilometrów?

To nie takie proste zalezy którędy jeździsz jak jeździsz. Ja jeżdżę troche inna trasą bo tylko autostrada przez Niemcy i tak jak nie ma ograniczeń to srednio 180 wiec spalanie większe Austria to max do 140 bo mozna ostro umoczyc za przekroczenie prędkości w Słoweni najlepiej tankować bo tanie paliwo w lipcu tankowałem 98 po 0,99 euro ale no własnie kiepskie paliwo dlatego 95 nie radze sredno na 4000 km VW nowa Jetta 1,6 FSI 7 litrów
Bienio78
Podróżnik

Postnapisał(a) Bienio78 » 04.09.2007 05:43

wlodek napisał(a):
Bienio78 napisał(a):a mam jeszcze jedno zapytanie , czy ktoryś z Was Podróżnicy jeździ do Chorwacji na samej benzynie ? jakie pojemności macie silników i ile wam średnio ( bez korków ) spala auto na trasie? jaki robicie zasięg kilometrów?

To nie takie proste zalezy którędy jeździsz jak jeździsz. Ja jeżdżę troche inna trasą bo tylko autostrada przez Niemcy i tak jak nie ma ograniczeń to srednio 180 wiec spalanie większe Austria to max do 140 bo mozna ostro umoczyc za przekroczenie prędkości w Słoweni najlepiej tankować bo tanie paliwo w lipcu tankowałem 98 po 0,99 euro ale no własnie kiepskie paliwo dlatego 95 nie radze sredno na 4000 km VW nowa Jetta 1,6 FSI 7 litrów

dzięki Włodku . tak pytałem z ciekawości. my jedziemy naszym ukochanym golfikiem 4 silnik 1.8 benzyna bez turbo i bez gazu. bardzo jestem ciekaw jaki bedę miał średni wynik. jedziemy we 4 osoby dorosłe + 6 miesięczny chłopaczek + bagaże - ale pożyczam box dachowy bo nie chcę nadwyrężać tylniego zawieszenia. poza tym ganać nie będę bo wolę wolniej a do celu poza tym będę miał na pokładzie pasażerów za których odpowiadam. po przyjeździe odpiszę jaki wynik zrobiłem. pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.09.2007 10:01

W Cro bez problemów wymienicie również złotówki(kantory,banki)
Witold P.
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Witold P. » 04.09.2007 12:17

szaki17 napisał(a):W Cro bez problemów wymienicie również złotówki(kantory,banki)

W Dubrovniku miałem z tym problemy .W dwóch bankach nie mogłem
wymienic złotówek.Dopiero w sklepiku przy wejściu do starego miasta udało mi się wymienić. Za jednego zeta dostałem 1,866 kuny minus 1,5% prowizja. Przy wiekszej gotówce byłbym sporo w plecy.
:D :papa:
wlodek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wlodek » 04.09.2007 20:08

Popieram innych przedmówców w drogę zabieramy euro bo trzeba mieć troche gotówki a gdzie mozna to najlepiej płacic kartą :lol:
axmann
Odkrywca

Postnapisał(a) axmann » 05.09.2007 12:19

wymiana w kantorze wyglada tak:
hvar - jelsa 7,05 za 1 euro
tucepi 7,15-1,17 za 1 euro

pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone