Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria - szukam miejsca na spędzenie 10 cudownych dni

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
śliweczka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) śliweczka » 06.06.2009 19:35

witam :)
ja też polecam Rabac!z Labinem oczywiście!
byłam już dwukrotnie a w lipcu wybieram się po raz trzeci :)
jeśli chodzi o dobre zakwaterowanie w przystępnej cenie to polecam www.kvarner-express.hr
pozdrawiam!
Polska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polska » 08.06.2009 09:53

Dziękuję Basiulinek za informacje.

właśnie po długich rozważaniach wybrałam jednak Rabac :), choć ze względu na mój stan (5 m-c ciąży) może lepiej byłoby wybrać jakąś miejscowość o ukształtowaniu płaskim.. Jednak te pagórki i morze bardzej mnie kręcą. Najwyżej będę podjeżdżać na plażę autem, żeby nie wracać tak ciężko pod górę.

Niestety przy samym morzu nie ma wolnych kwater (w naszym terminie), można jeszcze coś znaleźć w odległości od 500 m.

Czy w takim razie nie będzie problemu z zaparkowaniem auta w okolicach plaż o których wspominałaś? Tych malutkich po lewej stronie w okolicach kompleksów hotelowych?

czy dużo jest jeżowców w "Rabac'owych wodach"?
Polska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polska » 08.06.2009 10:01

Śliweczko, cieszy mnie Twoja opinia, tymbardziej jestem przekonana, że Rabac to ciekawa i sympatyczna miejscowość.

Ciebie też w takim razie chciałabym podpytać o kilka rzeczy, a mianowicie:

- woda - czy dużo jeżowców (trzeba kąpać się w butach)
- które plaże polecasz, kalimata czy materac do plażowania (ja to i tak będę pod parasolem..)
- jedzonko - gdzie warto popróbować
- zakupy spożywcze - jakiś market, płatności kartą

I jak masz również jakieś swoje spostrzeżenia z chęcią się z nimi zapoznam.
My będziemy w Rabacu na przełomie czerwiec/lipiec... już odliczam dni..
śliweczka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) śliweczka » 08.06.2009 10:23

witam :)
Cieszę się,że wybór padł na Rabac!My będziemy w Rabacu od 30.06 do 10.07 :) jeśli chodzi o Twoje pytania
-500m to rzeczywiście daleko,tym bardziej,że to odległość podawana do najbliższej plaży a warto wybrać się na różne-myślę,że spokojnie podjedziecie samochodem!
-myślę,że plaże wybierzecie sami...jeden spacer wzdłuż deptaku i zobaczycie, która Wam najbardziej odpowiada.
-buty plażowe jak najbardziej,i polecam grubą karimatę albo jakiś miękki materac
-zakupy spożywcze można zrobić oczywiście na miejscu,ale w Labinie jest Lidl i Plodine(markety) na większe zakupy!
no i polecam na spokojnie zwiedzić przecudny Labin...tylko 4km od Rabaca!!!
pozdrawiam :)
Polska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polska » 08.06.2009 11:37

To będziemy w tym samym terminie, my od 29.06.. :)

A znalazłaś coś bliżej plaży (apartament), Koresponduję od 2 tygodni m.in. z agencją www.kvarner-express.hr i twierdzą, że nie mają już nic wolnego bliżej morza.. :( Może masz jeszcze inny kontakt do polecenia na szukanie lokum w Rabacu?
Wiola2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiola2 » 08.06.2009 12:14

Wiola2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiola2 » 08.06.2009 12:28

śliweczka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) śliweczka » 08.06.2009 12:31

to super się złożyło!!!
a wybraliście już trasę?my cały czas rozważamy różne możliwości...
my mamy kwaterę 300m od morza(Klaudia).
możesz jeszcze sprawdzić na www.kompas-istra.com choć mają drożej niż kvarner-express :(
zobacz sobie jeszcze tę relacje z Rabaca,jest tam dokładna mapa ulic;to moze pomóc przy wyborze kwatery!
forum/viewtopic.php?t=21374
pozdrawiam :)
Polska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polska » 08.06.2009 13:35

Widziałam już tą relację - niezła, no i mapa z pewnością się przyda :)
Myślałam też o Klaudii, ale miejsc już nie było.. Generalnie chyba z apartamentem na 5 osób jest ciężej, jest ich mniej. Wyślę maile również w inne miejsca - dziękuję Wiolu2 i Śliweczko za namiary. Muszę do środy najpóźniej się zdecydować.. w końcu urlop już tuż tuż :)

Jak robicie z walutą? Bierzecie EURO i wymieniacie na kuny? Inna opcja?

Co do trasy to jedziemy z Wrocławia przez Czechy Brno, obok Wiednia, Graz chyba, Maribor i myślimy o tej drodze przechodzącej koło Triestu. Wychodzi nam ok. 960 km.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.06.2009 16:47

Może Lovran. Ciasne uliczki, zabytkowy kościółek, blisko do Puli i innych miejscowości...
śliweczka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) śliweczka » 08.06.2009 18:52

Polska napisał(a):Widziałam już tą relację - niezła, no i mapa z pewnością się przyda :)
Myślałam też o Klaudii, ale miejsc już nie było.. Generalnie chyba z apartamentem na 5 osób jest ciężej, jest ich mniej. Wyślę maile również w inne miejsca - dziękuję Wiolu2 i Śliweczko za namiary. Muszę do środy najpóźniej się zdecydować.. w końcu urlop już tuż tuż :)

Jak robicie z walutą? Bierzecie EURO i wymieniacie na kuny? Inna opcja?

Co do trasy to jedziemy z Wrocławia przez Czechy Brno, obok Wiednia, Graz chyba, Maribor i myślimy o tej drodze przechodzącej koło Triestu. Wychodzi nam ok. 960 km.

zabieramy euro i wymieniamy na miejscu,no i jakiś zapas na koncie żeby w razie konieczności posłużyć się kartą :)
może uda Ci się jeszcze coś znaleźć!trzymam kciuki :)
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 08.06.2009 21:45

Polska napisał(a):...

Czy w takim razie nie będzie problemu z zaparkowaniem auta w okolicach plaż o których wspominałaś? Tych malutkich po lewej stronie w okolicach kompleksów hotelowych?

czy dużo jest jeżowców w "Rabac'owych wodach"?

Hej! Jezowce widzialam tylko w porcie,poza nim bylo "czysciutko".Wzdluz hoteli,o ktorych wspomnialam ciagnie sie baaaardzo dlugi parking,a z niego juz do plazy bliziutko.Czy w sezonie jest strzezony-nie wiem.Widzialam szlaban,ale byl caly czas podniesiony i nikt nie sprawdzal,czy jestes gosciem hotelowym.Jest jeszcze mozliwosc dojechania na te plaze "pociagiem",ktory jezdzi po promenadzie.10kn od osoby.
Mam nadzieje,ze uda Ci sie jeszcze znalezc jakis apartament.Ale faktycznie-im dalej od morza tym gorzej ( strome pagorki).
Pozdrawiam i zycze powodzenia!
Polska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polska » 09.06.2009 09:14

Dziękuję! Sprawa z kwaterą powinna do końca dzisiejszego dnia się wyjaśnić. W rezerwie mamy apartament 5-osobowy w willi Scopac z fajnym tarasem, ale 500 m od morza (za 53 EUR za dobę - a więc chyba nie dobra oferta). Pocieszyłaś mnie z tym parkingiem i brakiem jeżowców :) :) Oby szlaban był otwarty i nie było problemów z przejazdem.. To będzie git!
Polska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polska » 09.06.2009 09:23

JacYamaha napisał(a):Może Lovran. Ciasne uliczki, zabytkowy kościółek, blisko do Puli i innych miejscowości...

Dzięki JacYamaha za propozycję Lovranu, ale nie chcę już zmieniać swojej destynacji.. Pozostali członkowie wyjazdu chyba by mnie udusili.. Już się na zmieniałam z Medulina za Fażanę, poźniej rozważałam Vrsar i inne..
Koniec :) postanowiłam i się trzymam - w tym roku Rabac !

To moja trzecia wyprawa do Chorwacji - wcześniej byłam na objazdówce - aż do samego Dubrownika z tygodniowym pobytem w Primosten (2002), a za drugim razem (2007) w Pertcane koło Zadaru (i-szy tydzień) i w Rogoznicy (II).
larry123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) larry123 » 09.06.2009 12:54

To teraz, żebyś się nie nudziła na Istrii podam Ci strony z fajnymi, gdzie jest napisane o Istraskich zabytkach.

Motovun
Groznjan
Pula
Rovinj
Porec
Hum

Życzę udanego urlopu. :) :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne