Chorwacja online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

Ile kosztuje urlop w Grecji - dyskusja i komentarze

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
boboo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 19.05.2023 09:13

I będzie jak zwykle: "owinął się płaszczem milczenia".
piekara114
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.05.2023 09:24

boboo napisał(a):
piekara114 napisał(a):
boboo napisał(a):(...) Nie "kojarzę", aby bywał latem w Chorwacji krócej niż 4 tygodnie.
To jesteś w błędzie.
Hmmm, wskażesz ten błąd?
Tyle podpowiem - choćby Rogoznica.

boboo napisał(a):"Jutro" to samo drzewko, źdźbło, skałka, fala, wiatr... będzie inne.
Nowy spektakl w tym samym miejscu.
Trzeba tylko chcieć to wiedzieć i widzieć.
:lol: :lol: Bez przesady z tą filozofią. "Trawkę" można się zachowywać, ale dla mnie bez przesady kolejny raz w tym samym miejscu. Świat (a choćby i sama Europa) jest dla mnie zbyt duży, ciekawy i różnorodny, aby robić to w tym samym miejscu.

No ale to OT, nie o kosztach w Grecji.

Kiepura napisał(a):Grecja jako cel wakacyjnego wypoczynku oferuje w każdym aspekcie daleko szerszy zakres atrakcji przy aktualnie porównywalnych lub niższych cenach. Ma jedną wadę. Nie da się jej osiągnąć piętnastogodzinną morderczą jazdą non-stop.
Czasu dojazdu nikt nie podważa, są osoby, które dojeżdżają do północnej Grecji z moich okolic w 17 h :roll: :roll: przynajmniej tak twierdzą...
Co do odległości to ona nie jest jakaś sporo większa, większy jest czas przejazdu (granice poza unijne, choć można to wyeliminować, ale odległość wzrasta i wchodzi kombinowanie, jak z przejazdem przez Słowenię), ale sporo rodzin z dziećmi tą trasę pokonuje - na plaży widzę samochody nawet z francuskimi czy skandynawskimi tablicami.

Kiepura napisał(a):(...)a potem już tylko to co z małymi dziećmi można robić czyli morze, morze, morze...
A dzieci też lubią zwiedzać, trzeba je tylko odpowiednio nastawić i ciekawie "sprzedać" miejsce, a to w dużej mierze zależy od zaangażowania i przygotowania opiekuna - rok temu zabrałam 7-latka i 10-latkę do Filippi - początkowo niechętni, bo usłyszały "będziemy zwiedzać", ale jak zaczęłam im opowiadać o tym starożytnym mieście (ale nie ścisłe fakty historyczne), co kiedyś czym było, w co wierzono, że miasto miało licencję na produkcję purpury, że tu ochrzczono pierwszą europejską chrześcijankę itp., to dorośli chcieli już wychodzić, a dzieci dalej zaglądały w rózne miejsca, dopytywały się i biegały po uliczkach dawnego miasta - na końcu usłyszałam "ciotka, z Tobą nawet zwiedzanie jest fajne, nie to co z rodzicami" :mrgreen: , nie napiszę, jak szwagierka się na mnie popatrzyła :lol:
Żeby nie był OT: koszt wejściówki na teren Filippi to 6 eur *4 os dorosłe + 0 eur za dziecko, czyli za 24 eur zwiedziliśmy teren w 6 osób :mrgreen:

Kiepura napisał(a):Wejście do wodospadów Krka, Plitvickich 40 Euro za osobę. 8O Rodzina 2+2 to 136 EUR. To jest kosmos. Ja wiem, że to inne atrakcje, ale Ateny w wersji bilet Combo o którym piszesz w swojej relacji to 60 Euro. Rejs wokół Atos 20 EUR. Rejs do twierdzy Św. Mikołaja 21 Eur. Itd.
Uściślę. Te 60 eur za bilet kombo to było dla 2 dorosłych osób i 0 eur dla nastolatka, bo ma w Grecji free wejściówki (dla młodzieży do 18l i studentów do 24 lub 26 l). Czyli za 3 osoby zapłaciłam 60 eur (cena po 4 latach dalej jest ta sama!!) i obejmuje wejście na 7 :!: stanowisk archeologicznych, czyli średnio wychodzi 2,86 eur za wejściówkę (60 eur/3os/7 miejsc). Tak przyjaznego cenowo miejsca do zwiedzania rodziną chyba nie ma innego w UE, przynajmniej ja jeszcze do takiego nie trafiłam (przede mną Hiszpania i Portugalia, północ mnie nie ciągnie, na razie).
Habanero
Mistrz Euro 2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 19.05.2023 09:44

Rogoźnica 3 tyg. :lol:
1 tydzień przedłużyliśmy na miejscu :wink:
piekara114
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.05.2023 09:50

Pamiętam tą Twoją relację, przez tytuł z horrorem w Wiedniu :mrgreen:
Habanero
Mistrz Euro 2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 19.05.2023 10:03

Trzy czy cztery tygodnie to Pikuś. Na początku lat 90tych, mieszkając w Bawarii, przy granicy z Austrią, nad Garda See i do Verony jeździło się na weekendy. Italia była na wyciągnięcie ręki :D Później pracując dla Orbisu i innych biur podróży jako pilot wycieczek zagr. w ciągu roku jeździło się i siedziało przez 2 mies. latem w kilku stolicach, a zimą 1 mies. szkoląc ludzi w Alpach na nartach. Zwiedzania miałem po kokardy. Teraz chillout, deseczka, kajaczek, plaża, jakiś quad. Tak, że gadki o rozwoju i o tym, że trzeba jeździć i zwiedzać, niech każdy trzyma dla siebie, bo każdy jest inny i ma różne priorytety w wakacje :hut:
Ostatnio edytowano 19.05.2023 18:07 przez Habanero, łącznie edytowano 1 raz
boboo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 19.05.2023 10:07

piekara114 napisał(a):(...) Bez przesady z tą filozofią (...)
Przepraszam bardzo, ale czy bujając się na falach powinienem mysleć o tym czy "wystarczy mi przywiezionych ziemniaków i dlaczego są takie drogie w Chorwacji"?
piekara114 napisał(a):(...) "Trawkę" można się zachowywać (...)
Może rozwiniesz? Bo nic mi do głowy nie przychodzi, jak by tu ten tekst ugryźć :roll: :?
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 19.05.2023 23:54

nie jestem znawcą Grecji,
jak już to jestem ""znafcą"
ale w zeszłym roku byłem pierwszy ale raczej nie ostatni raz,
(dzięki piekara :wink: )
urlop nie kosztował mnie "za wiele",
wrzesień, Sarti w ciemno (wrzesień) apartmani przy plaży,
dwie sypialnie ,aneks kuchenny,balkon na przeciw "tawerny "Pirofani,
60 Euro,(oczywiscie za całosć)
"wypasiony"(jak dla mnie) obiad w Pirofani,dwa razy Dorada z makaronem(ja myślałem że to ryż)surówka,
makaron z krewetkami,i jakaś ośmiorniczka (czy coś )
wiadomo ,piwko ,szwagier pepsi ,czekadełko, i po zapłaceniu rachunku
lody na patyku,nie za wielkie ale naprawdę bardzo dobre,
całość bodaj 64 Euro,
uważam że to "cena do przyjęcia",
Habanero
Mistrz Euro 2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 20.05.2023 06:49

599 napisał(a):...
wrzesień, Sarti w ciemno (wrzesień) apartmani przy plaży,
dwie sypialnie ,aneks kuchenny,balkon na przeciw "tawerny "Pirofani,
60 Euro,(oczywiscie za całosć)
...

To nie jest przy plaży :idea: https://www.google.com/maps/@40.0946376 ... a=!3m1!1e3
Widok na morze miałeś, czy tylko na tawernę ?
Poprzednia strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα