Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji
napisał(a) Raul73 » 25.09.2014 19:38
nowy100 napisał(a):@Raul, nie ma co się denerwować

. 2500 ( dla formalności troszkę mniej i nie dodałeś wydatków w Polsce kupionych na wyjazd, wiem, wiem ... w Polsce też bym wydawał na jedzenie

) na 12 dni na 4 osoby to: 2500 / 12 / 4 = 52 zł / dzień. Każdy robi jak uważa i nie moja intencją jest podważać Twoje wydatki. Ale dla mnie 50 zł na dzień za osobę w Chorwacji na ogólne wydatki to b. mało. No chyba, że 2 dzieci w wieku "mlecznym" . Ja tyle dziennie na używki wydawałem (tylko piwo), i nie jestem typem, który musi wypić

. A bo na wczasach i w ogóle

Może nie potrafię . Ale, jeśli tak było to gratuluję. I tyle.
Pozdrawiam
Żadne mleczne - panny po 14 i 15 lat.

Tyle, że na głupoty typu lody czy pamiątki mają swoją kasę.
2500 na jedzenie przez 2 tygodnie to nawet przy chorwackich cenach dla mnie nie jest mało. W Polsce przeciętnie wydajemy na produkty spożywcze jakieś 1200-1400 zł miesięcznie (średnio), raczej nie lubimy wydawać bez potrzeby.
A jedzenia kupowanego w Polsce faktycznie nie wliczyłem, ponieważ zawsze jest to kupowane przez żonę w ramach normalnego comiesięcznego budżetu (a na wakacjach odchodzą jeszcze 2 psy

). Ale nie sądzę, żeby w tym roku wydała na to więcej niż 300-400 zł.
Tak jeszcze dla wyjaśnienia - o ile "duży" obiad w takich Vodicach to wydatek rzędu 200-250 zł, to już w takim Bihaću 4-osobowa rodzina może się objeść po uszy za połowę tej kwoty. W Budapeszcie też się da.
Tak więc reasumując - 50 zł/os./dzień to dla nas kwota w zupełności wystarczająca. Oczywiście były dni, kiedy poszło w sumie 500 zł, ale były i takie, spędzone prawie w całości na plaży, kiedy wydaliśmy może ze 20 czy 30 zł. Średnia się zgodziła.

No i mam jeszcze jeden patent, dzięki któremu wydatki wakacyjne mniej bolą

Świnka, do której wrzucam codziennie wieczorem wszystko z portfela od 1 zł do 5 zł - przez cały rok zawsze uzbiera się na paliwo i winiety. Ale to nie mój pomysł - sporo osób na forum tak robi