Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 02.04.2012 20:42

FUX napisał(a):Za te dwie foty w knajpie, zostawiliście min. 400-500 kun.. :wink:
Rybna plata ze 200, wino litr 70, mule 70, smażona wołowina na patykach ze 35, krewetki z 70, piwo z 20, itd, itp...
Myślę, że dobiliście do 700 z napiwkiem, jeżeli daliście.
Te kilka wyjśc do knajpy to było 2 czy 9 razy...
Lody, to raptem za ogromną gałkę, 5 kun, więc szału nie ma... :lol:
Mnie tylko w tych relacjach razi, że najczęściej to, co z Polski się zabierze, to w relacji w kosztach się "zapomina" a robi się najczęściej ze 2kpln, a więc najczęściej 500 juro... :wink: :wink:

pisalam ze takie wyjscie bylo raz i jak pisalam okolo 600 kun moze 650,zazwyczaj rachunki okolo 250-300 kun,ogolnie w knajpkach bylismy na obiedzie chyba 6 razy.jedzenie z Polski za okolo 200-300 pln i taki nawias w wyliczeniach zostawilam :wink:
zebik nie przesadzaj z tym moim bajkopisarstwem,bo wiem jak bylo,codziennie rano kupowalismy swierze pieczywo taka roze z bulek i owoce,nie kilogramami,ale np:kisc winogron,kilka fig za dwie trzy brzoskwinie,innym razem arbuz ,albo banany i wcale nie byly to wiekie pieniadze.o warzywach nie pisalam ale tez sie zdarzalo kupic pod koniec jak nam sie nasze pomidory czy ogorki z wlasnego ogrodu skonczyly i tu mialam racje chorwackie smakuja jak z marketu,wiec warto bylo w sezonie,zabrac swoje.ile ty wydajesz na wycieczki,ze to taki problem?nas kosztowalo to tyle co paliwo,bilety wstepu do Plitvic,czy parking w Zadarze,obiady wliczylam w wyjscia do knajp,reszta to juz bezcenna

marytka wiem o czym piszesz :(

p.s. w Starigradzie widac inne ceny bo napewno mule 40 kun ,spagetti 35,pizza 35-40,piwo 15,wino lampka tez 15-18,rybna plata dla dwoch osob chyba 180.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.04.2012 20:54

alutka9 napisał(a):pisalam ze takie wyjscie bylo raz i jak pisalam okolo 600 kun moze 650,zazwyczaj rachunki okolo 250-300 kun,ogolnie w knajpkach bylismy na obiedzie chyba 6 razy.jedzenie z Poski za okolo 200-300 i taki nawias w wyliczeniach zostawilam :wink:

Nie chcę być upierdliwy :D :D bo nie o to chodzi ale z tego co tutaj napisałaś to wychodzi
600 kun x0,5zł = 300 zł
powiedzmy pozostałe 5 wyjść do knajpy po około 250-300 kun = 1300 kun (średnio licząc) x0,5 zł = 750 zł

Same wasze wypady do knajp dają 1050 zł., a gdzie reszta
plitwice - dorośli 110 kun/osoba, dzieci 55kun - prawie 300 kun

Jak widzisz łatwo policzyć czy coś jest realne czy nie. Owszem można za 5 tyś być w Cro 14 dni wystarczy dojechać (w miarę tanio), wynająć kwaterę (również w rozsądnej cenie), a reszta to prawie to co zabraliśmy z domu. 2 tygodnie w Polsce pochłoną niemałe pieniądze (gdzie się samemu gotuje), a tam z obiadami wypadami do knajp i innymi atrakcjami to już niestety mało realne, tym bardziej, że cena euro od ponad 3 lat jest powyżej 4 zł w wakacje.

Ps. Nie obrażaj się ale to co wymieniłaś (w kwocie pobytu) jak dla mnie się nie zmieści.
nur
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nur » 02.04.2012 21:09

A ja nie liczę ile wydałem dzięki temu mam super urlop i głowa mnie nie boli od liczenia :D
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 02.04.2012 21:12

dobry pomysł lepiej nie liczyć... :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.04.2012 21:14

Pewnie, że dobry pomysł nie liczyć - tylko jak ktoś już policzy i podaje to do publiczno-forumowej wiadomości to niech to będą koszty realne, a nie marzenia. :D :D :D
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 02.04.2012 21:54

W zeszłym roku pojechałem pierwszy raz do Chorwacji. W ciemno Dalmacja i wylądowałem w Zaostrogu ja i moje trzy kobiety. Z obawy przed straszliwą drożyzną rysowaną tu przez forumowiczów, w bagażniku bateria kartonów mleka, zupki chińskie (jakby co :) ) serki topione, ryż, kilka konserw, parówki i jajka. Oprócz ryżu i jajek, wróciło to z nami z powrotem albo powędrowało w kosz.
10 dni kosztowało nas prawie 6000 złotych ze wszystkim - podróz, apartament 55 euro/doba, wyżywienie. Postawiłem co prawda na kuchnię domową, bez wypadów do knajp za 700 kun, ale takie mniejszego kalibru wyjscia na miejscowe specjały trzy razy zaliczyliśmy. Co jeszcze, pyszna pizza bez ograniczeń 20-25 pln. ryby ze skrzynek w porcie srednio 20-30 złotych kilo(oczywiście nie dorada, bo ta 80 złotych) Ceny w sklepach typu Konzum jak w Polsce. Koszt obiadu dla 4 osób około 20 złotych. Rano piekarnia, swieże bułki - 8 kun, burek - nie pamiętam ile, ale ile by nie kosztował, wart był tych pieniędzy :), chleb 4-5 złotych, kolacja - z racji upału jeść się nie chciało, ale pić i owszem i tu piwo PAN Carlsberg butla pet 2 litry za 10 złotych plus wino Prosek za 20. Zwiedziliśmy Korculę, Orebić ze słynną lodziarnią, plażę Divną, Trpanj, pożeraliśmy ostrygi i mule w Stonie. Co wieczór figi 15 kun/kg nie do przejedzenia i pyszne arbuzy 15 kun za pół. Było fajnie i w sumie niedrogo. W tym roku już pompuję skarbonkę na kolejny wypad :) Nie dajcie się zwariować!
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 03.04.2012 07:38

Cmok_Wawelski napisał(a):W zeszłym roku pojechałem pierwszy raz do Chorwacji. W ciemno Dalmacja i wylądowałem w Zaostrogu ja i moje trzy kobiety.

Toż to bigamia;)
Cmok_Wawelski napisał(a): Nie dajcie się zwariować!

Ot i cała filozofia... Wydaje mi się, że liczenie nie ma sensu. Każdy sam wie ile może przeznaczyć na wakacje, jeden 6 tys., inny 16 a jeszcze inny 60.
Każdy wie ile ma w portfelu przed wyjazdem i ile można przepuścić.
Dlatego odliczać dni do wakacji i wypoczywać a nie się liczeniem zajmować!!! ;)
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 03.04.2012 10:35

niby nikt sie nie czepia,ale i tak kazdy uwaza ze sie za 5000-5200 nie da sie zyc i nie oszczedzac w Chorwacji,niech wam bedzie skoro wam ma to poprawic samopoczucie.nie liczylam kosztow na wakacjach ,z czystej ciekawosci policzylam po,a to jak widac robi kazdy z was bo dobrze wie ile wydal :wink:

zebik jak mnie poprawiasz to badz dokladny: knajpy ok 1050 pln,plitvice 2x dorosly i 1x dziecko (mloda 2 lata miala free)=razem 275 kun=okolo 160 pln,naliczyles mi 1200 pln,wg twoich wyliczen zostalo okolo 700-800 pln ,to malo na pieczywo i lody(liczac codziennie kazdy z naszej 4 to lody 200 kun i buly chyba 80 co daje kolejne 150 pln),owoce, na kilka drobiazgow czy domowe wino zabrane do Polski zostalo okolo 600 pln 8O
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 03.04.2012 10:59

alutka9 , nie ma co dyskutować...Ty wiesz , ja wiem , jeszcze kilka osób wie....
A pozostali , lubiący się przechwalać ile to ich urlop kosztuje , niech przechwalają się dalej .
Jeden jedzie poleniuchować , drugi najeść się i pochwalić , inny nastawia się na zwiedzanie.....

Ale skoro pytanie brzmiało " ile kosztuje urlop w Chorwacji " , to każdy ma prawo powiedzieć ile jego ten urlop kosztował.

Inne koszty bedą dla tego kto mieszka pod namiotem , inna dla tych co na kwaterach , a jeszcze inny dla tych , którzy mieszkają w hotelu.

I kilka osób podzieliło się swoim doświadczeniem .
A niedowiarki mogą nadal wydawać więcej niż my i straszyć niedoświadczonych , jakie to wakacje w Chorwacji są drogie.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 03.04.2012 11:50

Trafiłyście po prostu na ludzi którzy lubią się czepiać i tyle,poczytacie trochę forum to zobaczycie że nie tylko Wy jedyne.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 03.04.2012 12:06

nur napisał(a):A ja nie liczę ile wydałem dzięki temu mam super urlop i głowa mnie nie boli od liczenia :D

Zaczniesz liczyć jak będziesz musiał pracować do 67 roku życia. Powodzenia :D :D :D

Żartuję ale nie tak do końca. Dziś robiłem zakupy przedświąteczne - trochę szokują mnie ceny. Wszystko drożeje. Nie czeka nas Grecja bo za chwilę nie będzie wielu obywateli stać na kupno artykułów pierwszej potrzeby. Jaki rząd i społeczeństwo takie i życie. :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 03.04.2012 12:18

Z upoważnienia kolegi DarCro - 8O :D 8O :D :D

Czas pomyslec o wakacjach.
Siędzę sobie i liczę, ile takie przyjemności kosztują, jeśli się organizuje wyprawę samemu.

Policzyłem 3 warianty.

Założenia:
- jedziemy autem, które spala (na trasie ) 5,5 l / 100 km
- benzyna/ON kosztuje 5 zł / litr
- Euro jest po 4 zł
- jako punktu startu w Polsce przyjąłem Kraków

Koszta obejmują: - cenę benzyny/ON tam i z powrotem

- ceny winietek/opłat za autostrady (UWAGA: W WARIANCIE ANDALUZJA WYBRAŁEM TRASĘ Z OMINIĘCIEM DRÓG PŁATNYCH.)

- cenę benzyny na poruszanie się już na miejscu od atrakcji do atrakcji (Inaczej mówiąc, robimy sobie gdzieś bazę i z tego miejsca codziennie przemieszczamy się do jakiejś atrakcji w pobliżu. Przyjąłem uproszczenia, że dla każdego z trzech wariantów trzeba codziennie zrobić 200 km (czyli 100 km w jedną stronę i 100 km z powrotem).

- cene noclegów dla 2 dorosłych i 2 dzieci powyżej 6 lat w namiocie
a) wariant Andaluzja: 22 noclegi po 150 zł (kemping)
b) Chorwacja: 16 noclegów po 120 zł (kemping)
c) Czechy: 16 noclegów po 120 zł (kemping) - tutaj pewnie można by znaleźć coś poniżej tej kwoty, albo dochodząc do 150 zł znaleźć kwaterę

- cenę map i przewodników (sam z reguły kupuję 4 przewodniki, bo w każdym są trochę inne informacje.) Przyjąłem kwotę 200 zł.

OTO CO WYSZŁO:
1) Czechy. Koszt: 3 400 zł
[/color][/color]Baza 1 około 7 dni: gdzieś przy granicy Polska-Czechy-Niemcy (dobry punkt, aby zwiedzić Czeską Szwajcarię, Czeski Raj, Drezno, Praga).
Potem przejazd gdzieś do Bazy 2 w okolicy Ceskich Budejovic.
Baza 2 około 7 dni (można wyskoczyć do Cesky Krumlov, Kutna Hora, Telc, Zelena Hora, aby wymienić tylko kilka z listy UNESCO...) [Na marginesie: Czechy choć 4 razy mniejsze od Polski, mają taką samą liczbę zabytków na liście UNESCO, czyli 12.]

2) Chorwacja - Dalmacja. Koszt 3700 zł Z 16 noclegów wliczonych w koszta, po jednym w każdą stronę trzeba raczej przeznaczyć na przejazd.
Przez Słowację da sie wybrać bezpłatne drogi i dużo nie nadrobić, nie płacąc winietki.

Baza 1 około 7 dni gdzies poniżej Zadaru (Stąd wybrac się można do m.in. do Paklenicy, Krk, Zadar, Split, Sybenik, Park Narodowy Kornati, wyspa Pag, itd.)

Baza 2 około 7 dni gdzies miedzy Split i Dubrovnik (Stąd wybrac się można do m.in. do
Split, Dubrovnik, delta Neretvy, Mostar/Sarajevo, wyspy Hvar, Korcula, Mljet, Czarnogóra, itd.)

2) Andaluzja. Koszt 6 000 zł. Jeśli decydujesz sie skorzystać z dróg płatnych, dorzuć sobie około 850 zł. Skrócisz sobie wtedy drogę o mniej więcej dzien jazdy w każdą stronę, ale kosztem Carcassonne, albo jednego dnia w Barcelonie.

Tu pamiętajmy policzyłem 22 noclegi, a nie 16 jak w przypadku wariantu Czechy i Chorwacja. Dlaczego? Ano, aby się nie zamęczyć po drodze.

Stąd wariant ten obejmuje 5 noclegów po drodze, z tego 2 w Carcassonne, aby obejrzeć to cudo, 11 noclegów na miejscu w Andaluzjii, oraz 6 noclegów w drodze powrotnej, z tego 4 w Barcelonie, aby zobaczyć też miasto Messiego.

Baza w Andaluzjii nie nad morzem, (nie po to sie cżłowiek tyle wlecze i płaci, żeby na piasku siedzieć ), ale gdzieś miedzy Granadą, a Sewillą, aby wszędzie było w miarę blisko. Stad sobie wybieramy oczywiście, co chcemy: Granadę, Sewillę, Cordobę, białe puebla, Sierrra Nevada, Gibraltar, Kadyks, Park Narodowy de Donana, Ronda, itd.).

CENY NIE OBEJMUJĄ: - jedzenia (zakładając, że będziesz gotował sobie na kempingu, można obliczyć sobie ile wydajesz w domu przez ten okres i dla świętego spokoju dorzucić 20%-30% od tej kwoty. Z doświadczeń w ciepłym klimacie wychodzi mi, że przez cały dzień najchętniej bym jadł ... lody). Należy też sie zastanowić, czy warto jechać do Hiszpanii i wrócić z kulinarnymi wspomnieniami barszczu z proszku?

- komunikacji miejskiej (Barcelona, Sewilla - raczej nie do uniknięcia)

- opłat za parkingi - Z reguły jak tylko nie boisz sie przejść około 30 minut więcej, to uda ci się uniknąć ich - po prostu wjeżdżasz do strefy parkingowej, a potem ... zawracasz i zatrzymujesz się zaraz jak się skończy. Spacer po nieuczęszczanych turystycznie częsciach miasta jest też ciekawy. Jeśli całe miasto jest strefa parkingową (np. Budapeszt, auto zostawiamy pod TESCO)
Leniwi/wygodni/bogaci powinni dorzucić sobie po 50 zł dziennie na parkingi.

- wstepy do atrakcji turystycznych

I to są już poważne kwoty. Ważne zabytki wychodzą dla rodziny w okolicy 100-150 zł. Jeśli są dwa w miescie to już masz 300 zł. A takie Sewille, Granady, Barcelony mają więcej niż dwa.

Załóżmy, że narzucisz sobie ograniczenia, możemy przyjąć minimum
- 100 zł na dzień na Czechy[jednak są tańsze!] (za 14 dni 1400 zł )
- 200 zł na Chorwację, (za 14 dni 2800 zł ),
- 360 zł na Andaluzję razem z Carcassonne i Barceloną ( 5 040 zł (tak, tak! tak zwane wycieczki fakultatywne, które nigdy nie są w cenie wyjazdów z biur podróży ) , za 14 dni, bo reszta zejdzie na drogę.). [Na marginesie, Nie wszystko kosztuje 100-150 zł. I tak z szybkiego rzutu okiem na niektóre strony internetowe: pokaz tańca koni andaluzyjskich dla rodziny kosz ok 250 zł, 2 godzinna wycieczka stateczkiem aby zobaczyć delfiny i wieloryby koło Gibraltaru około 450 zł, pokaz flamenco (za to zapłacisz juz kartą Mastercard)... :diabel2: A byc tam i nie zobaczyć tego...?]

No i teraz możemy dodać te kwoty za zwiedzanie do tych sum które podałem wczeqśniej:

1) CZECHY - 4800 ZŁ (koszt na osobę* 1200 zł )
2) CHORWACJA - DALMACJA - 6500 ZŁ (koszt na osobę 1625 zł )
3) ANDALUZJA - 11 040 ZŁ (koszt na osobę 2760 zł )
* Pamiętajcie, że dwie z tych czterech osób to dzieci powyżej 6 lat, a nie dorośli! Często dziecko do 6 lat, nie płaci w wielu atrakcjach turystycznych. Dla dzieci taniej liczone są też noclegi.

Aha, i nie zpomnijcie dodać jeszcze te 20-30% od tego co w domu wydajecie na jedzenie (nie dodawajcie całej stawki za jedzenie, bo przecież i tak byście to zjedli, tylko, że w domu) i dorzućcie sobie po 30 zł na dzień na kawę - jak sie daleko parkuje i tyle zwiedza, to trzeba sobie sił czymś dodać.

Dość łatwo dorzucić poprawki do tych wyliczeń, gdy chce się jeść obiadki na mieście lub spać w lepszym standardzie.

No, to w ten sposób będziecie już mogli ocenić czy denerwować się czy nie, gdy sąsiad mówi Wam o swoich wakacjach.

**Autor nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności za te wyliczenia jeśli kasa skończy ci się szybciej i wrócisz z torbami.

:D :D :D :D :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.04.2012 13:53

FUX napisał(a):Mnie tylko w tych relacjach razi, że najczęściej to, co z Polski się zabierze, to w relacji w kosztach się "zapomina"

A mnie właśnie przeciwnie: razi mnie doliczanie kosztów tego jedzenia.

Gdybyś nie wyjechał na wakacje, tylko został w domu, to byś nie jadł przez 2 tygodnie? Przecież poszłoby mniej więcej tyle samo, a nawet więcej (prąd, woda itp.). Przecież to normalne comiesięczne wydatki w ramach budżetu.

To może jeszcze by doliczać koszty ubrań, któe zabieramy ze sobą? No i samochód do tego!

Ja liczę tylko to, co wydaję NA WAKACJE - poza "normalnym" życiem.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.04.2012 14:00

W RP nie chodzę po knajpach, bo wizyty i kontakty z chemicznym jedzeniem skutkują rozstrojem żołądka.
Ostatnio edytowano 03.04.2012 19:48 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
tomek3347
Podróżnik
2012 w Povljanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek3347 » 03.04.2012 14:04

a ja mam zarezerwowane noclegi w Povljanie na Pag od 30 lipca - 9 nocy
zapłaciłem już połowę czyli 1500 zł na miejscu dopłacam 400 euro plus opłaty klimatyczne samochód tankuje w kraju po korek mijam autostrady płatne w Słowenii zabieram z sobą trochę wędliny w wakum i jeszcze parę drobiazgów za autostrady i pozostałe paliwo płacę kartą kredytową .
Sumując mam w kopercie 1530 euro minus 400 za nocleg minus inne wydatki 250 euro tak że na "życie ma około 80 euro na dzień " czy to dużo czy mało na dwie osoby dorosłe i dwoje dzieci nie wiem bo jadę pierwszy raz liczę na jakieś podpowiedzi doświadczonych forumowiczów
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 70
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone