Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Historia do 1960

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 05.07.2013 11:59

ta z krzyżem

ze zdjęciem dzieci to wydaje mi się, że to nie jest Wołyń - zdjęcie było podobno publikowane już w 28 roku
trzeba poszperać
aczkolwiek "pomysłowość" w bestialstwie tej ukraińskiej dziczy poraża i bez przypisywania im "dzieci"
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 05.07.2013 12:06

Zdjęcie faktycznie, z lat dwudziestych. Jakaś Cyganka tak załatwiła swoje pociechy.

Zbrodnie wołyńskie są równie przerażające, aczkolwiek byłem przeciwny upamiętniania ich przez kłamstwo.
Może jutro podjadę tam zobaczyć jak to wygląda.

Pomału mi się Wołyń na Marymoncie robi :D
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 05.07.2013 12:21

Wolałbym żeby na Wołyniu w 2013 była w jakimś mieście dzielnica wzorowana na Marymont ;)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 05.07.2013 12:25

Oj, chyba byś nie chciał ... :?

Chyba że lubisz drewniane, rozwalające się ruderki wiejskie, przeplatane murowanymi kamieniczkami, albo wielopiętrowe bloki osiedla Potok leżącego w widłach dwóch najbardziej ruchliwych tras Warszawy :lol:
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 05.07.2013 12:47

bardziej mi chodziło o to że w pewnym miasteczku w Polsce wzorują się na stolicy ;)
bez wnikania w szczegóły architektury ;)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 05.07.2013 13:58

A tak swoja drogą, ta dość kontrowersyjna rekonstrukcja jednak się dobędzie.

Nie wiem, czy mi się podoba łączenie scen przemocy z kiełbaskami z grilla i piwem z beczki :/
W ogolę nie wiem, nie wyobrażam sobie jakoś tej rekonstrukcji.
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 05.07.2013 14:09

Też uważam, że takie wydarzenia to nie pole popisu dla grup. Mamy setki wydarzeń bardziej pasujących do rekonstrukcji.

Może ktoś mądry ogarnie piwo i giętą w połączeniu z tym wydarzeniem.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 05.07.2013 14:17

Wydaje mi się, że to jest część obchodzonych w tym czasie Dni Radymna - nie ogarnie.

W tym roku znów robią w Łomiankach inscenizację września. O ile pierwsza była jeszcze całkiem fajna, zdominowana przez książki, wydawnictwa i sprawy związane z tematem, a część gastronomiczna znajdowała się z boku, z dala od terenów rekonstrukcji, o tyle w zeszłym roku piwo i wata cukrowa wylała się już bezpośrednio na zaplecze widowni, dzięki czemu narracja z megafonów przeplatała się z wrzaskami "Ja chcę kolę!!!", to obawiam się, jak to będzie wyglądało w tym roku.

No ale to rekonstrukcja walk była, a nie rzezi.

Nie ogarną :/
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 05.07.2013 14:39

Chyba włodarze miast i miasteczek pomylili edukację z festynem. Spora też wina grup, że zgadzają się przejmować rolę "muzykantów" na takich występach.
razpol
Cromaniak

Postnapisał(a) razpol » 08.07.2013 06:38

Gdyby ktoś odwiedził z aparatem to chętnie zobaczyłbym zdjęcia pomnika i okolicy..
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 22.08.2013 11:08

Kolejni bohaterowie zidentyfikowani. IPN prezentuje wyniki ostatnich badań ekshumacyjnych. Wśród zidentyfikowanych m.in. legendarny "Łupaszko" i "Zapora"

http://wpolityce.pl/wydarzenia/60782-ko ... o-i-zapora
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 22.08.2013 13:37

Sven napisał(a):Kolejni bohaterowie zidentyfikowani.

A kiedy Nil? Pilecki? :(

Jakiś czas temu rozmawiałem na Łączce co dalej i okazuje się, że jest problem, bo komuniści zadbali o to, żeby na terenie pochówków dokonywano kolejnych i teraz prace stanęły ponieważ trzeba uzgodnić z właścicielami górnych kwater, żeby pozwolili przenieść czasowo lub na stałe te górne mogiły.
Podobno radar pokazuje, że to spory teren powinien być objęty badaniami.

A kiedy reszta?

Przechodniu, pochyl czoło, wstrzymaj krok na chwilę
Tu każda grudka ziemi krwią męczeńską broczy
Tu jest Służewiec, to są nasze Termopile
Tu leżą ci, którzy chcieli bój do końca toczyć
Nie odprowadzał nas tu kondukt pogrzebowy
Nikt nie miał honorowej salwy ani wieńca
W mokotowskim więzieniu krótki strzał w tył głowy
A potem mały kucyk wiózł nas do Służewca...

Obrazek
Obrazek

To tylko Służew, a reszta Polski?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tych, co ich zakopali na brzegu albo spuścili z Wisłą to już nigdy nie znajdą :/

weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 22.08.2013 20:57

razpol napisał(a):Gdyby ktoś odwiedził z aparatem to chętnie zobaczyłbym zdjęcia pomnika i okolicy..

Gdyby ciałem się stało ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W pobliżu jest pomnik Wołyńskiej Brygady AK, stąd pewnie to umiejscowienie.
Obrazek

Niestety, odnowiona stacja trafo nie za długo pozostała ... odnowiona :/
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 23.08.2013 07:12

Dziś Europejski Dzień Pamięci Ofiar Stalinizmu i Nazizmu.

Dziś, bo właśnie 23 sierpnia, 74 lata temu, podpisano pakt Ribbentrop - Mołotow, w którym Niemcy i Związek Sowiecki zdecydowały o IV rozbiorze Polski.

W wypadku terytorialnych i politycznych przekształceń na terenach należących do Państwa Polskiego granica stref interesów Niemiec i ZSRS przebiegać będzie w przybliżeniu po linii rzek Narwi, Wisły i Sanu. Kwestia, czy w obopólnym interesie będzie pożądane utrzymanie niezależnego Państwa Polskiego i jakie będą granice tego państwa, będzie mogła być ostatecznie wyjaśniona tylko w toku dalszych wydarzeń politycznych. W każdym razie oba rządy rozstrzygną tę kwestię na drodze przyjaznego porozumienia.

Tak po prawdzie, to można by go kontynuować do 28 listopada, kiedy nastąpiło kolejne "przyjazne porozumienie" również bez naszego udziału ;)

Obrazek

weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 01.09.2013 07:52

Jest piątek, słoneczny poranek 1 września 1939 roku, godzina 6.30.

Dyżurny spiker Warszawy I, Zbigniew Świętochowski, odbiera telefoniczny rozkaz dowództwa Obrony Przeciwlotniczej, po czym zrywa plombę założoną na specjalnej szafie, w której znajduje się płyta z sygnałem alarmowym.
W głośnikach rozlega się wycie syren, a następnie do uszu słuchaczy dociera komunikat:

- Ogłaszam alarm dla miasta Warszawy, dla miasta Warszawy.

Chwilę później spiker ogłasza:

- Halo tu Warszawa i wszystkie rozgłośnie Polskiego Radia. Dziś o godzinie 5.40 oddziały niemieckie przekroczyły granicę polską, łamiąc pakt o nieagresji. Bombardowano szereg miast. Za chwilę usłyszą Państwo komunikat specjalny.

- A więc wojna. Z dniem dzisiejszym wszystkie sprawy i zagadnienia schodzą na dalszy plan.

"Przy najcudowniejszym poranku spadły na Warszawę pierwsze bomby."

=============================================~Maria Dąbrowska

Wrześniową aurę tego roku Niemcy nazwali później Hitlerwetter.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone