Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Góry w Chorwacji

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vafloo
Podróżnik
Góry w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) vafloo » 06.07.2006 13:38

Hej,

Czy w Chorwacji są góry, po których można sobie pochodzić? Chodzi mi o to czy są wyznaczone szlaki turystyczne, można kupić mapy z oznaczonymi czasami przejść itp.?

Wygooglałem trochę informacji na temat gór w pobliżu Makarskiej, ale wszystko w zasadzie sprowadzało się do wycieczki na górę św. Jura.

Mi chodzi o to, czy są w Chorwacji takie miejsca, skąd można rano pójść w góry, pochodzić bezpiecznie po znakowanych szlakach, a wieczorem po powrocie pójść na plaże się wykąpać. Dodam, że do CRO wybieramy się samolotem, więc nie będzie możliwości podskoczenia autkiem z gór nad morze itp.

Pytam, bo boję się trochę czy wytrzymam 11 dni na plaży... mnie zawsze w góry ciągnie. Dlatego też myślałem o Czarnogórze, ale jeśli w CRO też można pochodzić po górkach...

P.S. Pytanie dodatkowe - jak z nocowaniem w namiocie na dziko? Czy to jest legalne w Chorwacji (nie tylko w górach ale i nad morzem)?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 06.07.2006 16:06

polecam strone:

http://www.np-sjeverni-velebit.hr

nocowanie poza kampingiem jest nielegalne

pozdrawiam
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 06.07.2006 23:01

A ja jeszcze polecam strony serwisu Summitpost
http://www.summitpost.org/area/range/15 ... -alps.html
...czytania na parę dni :)

pzdr
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 08.07.2006 22:48

..troche tutaj gor jest ale one nie sa take "turisticzne" jak polske gory. W gory skale u nas nie wybieraj sie sam, bez pozadnego obuwia, bez wodi, komurka moze ale i nie muszi bic przidatna.
vafloo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vafloo » 09.07.2006 14:19

Sam chodzić nie zamierzam. No i interesuje mnie tylko chodzenie po wyznaczonych szlakach (o ile takie istnieją). Ot, takie jednodniowe wycieczki.

Chodziłem trochę po tatrach, więc wiem, że trzeba mieć obuwie, odzież, wodę i jeszcze kilka innych przydatnych gadżetów.

Jeśli ktoś z Was chodził po masywie Biokovo to proszę o informacje - gdzie warto pójść (o Sv. Jure i Vosacu już czytałem na tym forum - co jeszcze?), jak trudne szlaki, czy są elementy wspinaczki, czy wystarczą nogi, gdzie najlepiej się zaczepić (Makarska, Baska Voda, Tucepi, Podgora - nie będziemy mieli samochodu)?

W ogóle wszelkie praktyczne porady mile widziane. Na podanych wcześniej stronach jest sporo informacji, ale nie ma to jak dane z kilku źródeł.

Dzięki!
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 17.07.2006 17:45

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone