W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
trasa (o jeden zjazd dalej) prze Bosankę wygląda mniej więcej tak:
a widoki np takie:
Ścieżki, o którą pytasz nie znam. Pamiętam jednak, że wracając do Dubrovnika zwróciłem uwagę na strome schody zaczynające się przy jadrance, stojący autokar i tłumek ludzi pnących się pod górę - chyba to było to miejsce (A) z Twojej mapy.
I tak jak wszyscy radzą: na Srd najlepiej wybrać się wczesnym przed południem - po południu będziesz patrzył pod słońce
15 minut to raczej czas na jaki Ci szczęka opadnie z wrażenia gdy spojrzysz z góry na miasto ale na pewno nie czas, żeby tam wejść / wjechać. Tak jak Jurek, wjeżdżałem samochodem więc nie wiem ile czasu potrzeba na spacer.
Pozdrav
Mam pytanie do rezydentów, ewentualnie innych dobrze poinformowanych. Czy nie jest wogóle planowana odbudowa kolejki linowej na Srd ? Myślę, że byłby to turystyczny hit i inwestycja szybko by się zwróciła.
Pozdrav (już tylko tydzień) !
autobus nr.17 Bosanka-Ploče, przystanek Ploče to pare minut od Stradunu
ten autobus jezdzi pare razy dziennie na Bosanke ale tylko o tych godzinach co ci napisalam wjezdza na Srđ.
Podpisuję się pod tym, że te 15 minut to jakiś dowcip.
Pod górę da się podjechać:
1) Autobusem - opisy powyżej
2) Specjalnie kursującymi taksówkami - zdzierstwo jak wszędzie chyba
3) Samochodem - 1 zjazd w lewo za Dubrownikiem (na "Bosanka" - UWAGA, OSTRO) z Jadrańskiej Magistrali. Da się spokojnie podjechać dowolnym samochodem na niskim biegu - ciężki jest tylko początek, ale są mijanki
Na górze (15.06.2009) zaczęli rozbiórkę stacji kolejki
Jakiś czas temu wysłałem maila do Narodowego Ośrodka Informacji Trystycznej Republiki Chorwacj w sprawie odbudowy kolejki linowej i dostałem odpowiedź, że niestety na razie nikt nie planuje takiej inwestycji. Szkoda
Uważam, że to dobry pomysł. W przyszłym roku wybieram się na urlop w okolice Dubrovnika i takie kompendium wiedzy na temat wzgórza Srd zgromadzone w jednym wątku będzie bardzo przydatne.
wojtekant napisał(a):czy dla zachowania ciągłości historycznej tematu można połączyć ten wątek z tematem: Góra SRD w Dubrovniku - czy warto się wskrabać?
Artur68 - nie wiem, bo nie próbowałem taksówki. Podejrzewam, że jest tak jak w Polsce. Są standardowe, ze zwykłymi cenami, i są "naciągacze", jak ostatnio głośna sprawa z "Przewozem osób" w Krakowie. Z tego, co znalazłem w sieci standardowe ceny to:
Trzaśnięcie drzwiami - 25 kn; Kilometr - 8 kn, godzina czekania - 80 kn.