Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 24.03.2019 14:01

ZytaS napisał(a):Tak, to ruiny tzw. nowych koszar, widać po zbrojeniu, że miały być nie do zburzenia, a tyle z nich zostało...

Widać po zbrojeniu, że to były wzmacniane budynki. Z bezpośrednim trafieniem bombą lotniczą mają problem potężniejsze konstrukcje. Z opisu odnalezionego na stronie:
Budynek zaprojektowano tak, by przy bombach lub pociskach trafiających w dach, stropy dwóch górnych kondygnacji zabsorbowały energię wybuchu chroniąc załogę znajdującą się w schronie w przyziemiu. System ten w pełni zdał egzamin, ponieważ bomby zrzucane z samolotów nie uszkodziły sutereny.
Co prawda nasi sąsiedzi twierdzą że Kraz ma w d*pie pięć gwiazdek NCAP Twojego wzmocnionego Volvo ale okazuje się że dobrze zaprojektowana strefa zgniotu może pomóc.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 24.03.2019 14:21

Gdzie tych państwa spotkałem?
Załączniki:
Screenshot_20190324-141910_Gallery.jpg
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 24.03.2019 17:20

labusm napisał(a):
labusm napisał(a):Westerplatte

Celowałem również w Wilczy Szaniec ale na zdjęciu było dla mnie za jasno. No i komarów nie widzę .
Niebawem coś wstawię

W Wilczym Szańcu jest bardziej ponuro, no i faktycznie komary "mutanty" zastosowały taki zmasowany atak, że uciekaliśmy w popłochu... :twisted:
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 24.03.2019 17:22

AdamZ napisał(a):
ZytaS napisał(a):Tak, to ruiny tzw. nowych koszar, widać po zbrojeniu, że miały być nie do zburzenia, a tyle z nich zostało...

Widać po zbrojeniu, że to były wzmacniane budynki. Z bezpośrednim trafieniem bombą lotniczą mają problem potężniejsze konstrukcje. Z opisu odnalezionego na stronie:
Budynek zaprojektowano tak, by przy bombach lub pociskach trafiających w dach, stropy dwóch górnych kondygnacji zabsorbowały energię wybuchu chroniąc załogę znajdującą się w schronie w przyziemiu. System ten w pełni zdał egzamin, ponieważ bomby zrzucane z samolotów nie uszkodziły sutereny.
Co prawda nasi sąsiedzi twierdzą że Kraz ma w d*pie pięć gwiazdek NCAP Twojego wzmocnionego Volvo ale okazuje się że dobrze zaprojektowana strefa zgniotu może pomóc.

O, przy okazji doczytałam, że budynek doznał poważnych uszkodzeń już po wojnie 8O
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2019 17:57

labusm napisał(a):Gdzie tych państwa spotkałem?

We Lwowie :?:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 24.03.2019 18:22

ZytaS napisał(a):
labusm napisał(a):
labusm napisał(a):Westerplatte

Celowałem również w Wilczy Szaniec ale na zdjęciu było dla mnie za jasno. No i komarów nie widzę .
Niebawem coś wstawię

W Wilczym Szańcu jest bardziej ponuro, no i faktycznie komary "mutanty" zastosowały taki zmasowany atak, że uciekaliśmy w popłochu... :twisted:

Ja również w 1 opcji bym obstawił Westerplatte ale że padła taka odpowiedz spróbowałem z Wilczym Szańcem. Na Westerplatte byłem z przyjaciółmi z Niemiec 5 lat temu i byłem zawiedziony niewykorzystaniem potencjału tego miejsca:(.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 24.03.2019 18:52

amatus1 napisał(a): Na Westerplatte byłem z przyjaciółmi z Niemiec 5 lat temu i byłem zawiedziony niewykorzystaniem potencjału tego miejsca:(.

Również byłem. Określenie "niewykorzystany potencjał" nie jest trafne. Trafniej jest powiedzieć zapuszczony i zaniedbany kawałek Polski, w którym czas się zatrzymał 1990 roku.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 24.03.2019 20:22

Janusz Bajcer napisał(a):
labusm napisał(a):Gdzie tych państwa spotkałem?

We Lwowie :?:

Nie
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 24.03.2019 20:45

Kiepura napisał(a):
amatus1 napisał(a): Na Westerplatte byłem z przyjaciółmi z Niemiec 5 lat temu i byłem zawiedziony niewykorzystaniem potencjału tego miejsca:(.

Również byłem. Określenie "niewykorzystany potencjał" nie jest trafne. Trafniej jest powiedzieć zapuszczony i zaniedbany kawałek Polski, w którym czas się zatrzymał 1990 roku.

Masz rację, nie do konca dobrze dobralem slowa. Przykro jest ptrzec jak tak ważne miejsce w historii naszego kraju i Europy przez lata jest zaniedbywane. Jakis czas temu bylo głośno o muzeum i jakis tam zmianach, połączeniu...myślę sobie, ze jesli to ma przyniesc jakąkolwiek zmianę to będzie to na plus.Chyba bardziej zaniedbac tego kawalka ziemi juz nie mozna:(
Ostatnio edytowano 24.03.2019 21:00 przez amatus1, łącznie edytowano 1 raz
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 24.03.2019 20:56

Czy ten dziad i baba sa z Nowego Targu?
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 24.03.2019 21:51

amatus1 napisał(a):Czy ten dziad i baba sa z Nowego Targu?

Nie do końca jestem pewien, czy są z , ale na pewno są w Nowym Targu.
Spotkałem ich w jednej z bocznych uliczek obok rynku.

Tu https://www.google.com/maps/@49.482311, ... 312!8i6656
Ostatnio edytowano 24.03.2019 22:21 przez labusm, łącznie edytowano 1 raz
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 24.03.2019 22:08

Gdzie można spotkać tego pana?
Załączniki:
IMG_1642.jpg
:)
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 24.03.2019 22:22

W Ustce , w bunkrach Bluchera
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 24.03.2019 22:27

labusm napisał(a):W Ustce , w bunkrach Bluchera

Chyba rekord::).Myślałem, ze to zdjęcie sprawi troszke problemów a tu taki strzał:)
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 24.03.2019 22:28

Coś zeszło na tematy "militarne"... żołnierz też człowiek, swoją drogą dość "realistyczna" rekonstrukcja :wink: Muszę się tam wybrać :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka - strona 2017
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone