napisał(a) ACandrzej » 19.01.2015 15:02
greenrs napisał(a):ACandrzej napisał(a):Wujek google szuka to obrazem....
Wielokrotnie miałem fajny motyw do zagadki, ale wyszukiwrka wyrzucała to w pierwszej linijce więc nie wstawiałem.
Myślałby kto, że to wątek dla tych co byli, widzieli... a to tylko dla tych, co sprawnie internetem się posługują

Wątek dla tych co byli i widzieli miałby sens, gdyby aktywnych zgadujących było tak z kilkaset osób - a i wtedy niektóre zagadki wisiałyby po kilka tygodni, albo i miesięcy.
Sam część zagadek zgadłem dlatego, że byłem w tym miejscu i co najwazniejsze zapamiętałem jego obraz.
Dla mnie w zagadkach istotniejsze jest co innego. Przykładowo widzę zdjęcie i staram się na podstawie szczegółów (typ architektury, roślinność, krajobraz) określić gdzie zostalo zrobione. Jeśli prawidlowo wytypuję to przy pomocy m in. google staram sie coś znaleźć. Zupelnie nie rajcuje mnioe powolne namierzanie obiektu przy pomocy pytań pomocniczych.
Zdarza się też, że w zagadkach pojawiaja się ciekawe obiekty, o istnieniu których nie mamy pojęcia momo ze w pobliżu nich przejeżdżamy. Tutaj jedne z ciekawszych sa zagadki Pirata. Jest w zagadkach też trochę takiej mnemotechniki - jak się naszukamy w internecie, to napewno dany obiekt zapamiętamy.
Zabronić szukać w internecie nie zabronimy, możemy jedynie wstawić takie zagadki, a by nie można było ich znaleźć po wpisaniu w google np. "kościół z aniołem nad wejściem" i obiekt wyskoczy nam w pierwszym rzędzie.