Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdy spełniamy swoje marzenia – lato 2025

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 08.09.2026 18:16

34,9? 8O
Aż nie chce się wierzyć. Kiedy była taka temperatura?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.09.2026 15:52

majkik75 napisał(a):Będzie jakaś chociaż drobna relacja? :proszedzieki:

Na ten moment nie planuję nic pisać. Musiałoby mi się bardzo nudzić albo tęsknić za forum :tak: Ale kto wie, a nuż się tak zadzieje?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.09.2026 15:56

mchrob napisał(a):34,9? 8O

Dokładnie 12 sierpnia na zachodnim brzegu Lefkady, tak ze dwie mile od brzegu.
Woda była gorąca choć - co bardzo ciekawe - co chwila przechodziły zimne prądy, myślę że chłodniejsze nawet o ok. 10 stopni. I ta woda się nie mieszała z gorącą.
Ogólnie tegoroczne lato to znowu był czas cieplutkiego morza w Grecji.
Dwa i trzy lata temu było tak samo ciepło.
Rok temu - była lodówka, w sierpniu w Vasiliki woda miała między 17 a 18 stopni!
W tym roku nie spadała poniżej 30. Najczęściej było między 31 a 33 stopnie.
Tu przykładowa fotka:

20260823_154446.jpg

34,9 było tylko raz :lol:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 09.09.2026 18:53

Kapitańska Baba napisał(a):
mchrob napisał(a):34,9? 8O

Dokładnie 12 sierpnia na zachodnim brzegu Lefkady, tak ze dwie mile od brzegu.
Woda była gorąca choć - co bardzo ciekawe - co chwila przechodziły zimne prądy, myślę że chłodniejsze nawet o ok. 10 stopni. I ta woda się nie mieszała z gorącą.
Ogólnie tegoroczne lato to znowu był czas cieplutkiego morza w Grecji.
Dwa i trzy lata temu było tak samo ciepło.
Rok temu - była lodówka, w sierpniu w Vasiliki woda miała między 17 a 18 stopni!
W tym roku nie spadała poniżej 30. Najczęściej było między 31 a 33 stopnie.
Tu przykładowa fotka:

20260823_154446.jpg

34,9 było tylko raz :lol:

W tym samym czasie byliśmy w Sutivanie. W ten sierpień w Chorwacji też była wyjątkowa ciepła woda, 27-29 stopni. Ale te wasze 35 to jak na termach ;)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.09.2026 19:15

Kapitańska Baba napisał(a): Ale kto wie, a nuż się tak zadzieje?

Na to liczę :D ! W długie zimowe wieczory może zatęsknisz za wspominaniem tylu pięknych greckich dni :coool: , a nas ucieszysz tymi wspomnieniami :!: :!:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.09.2026 20:53

Takie temperatury morza w basenie M.Śródziemnego to już gruba przesada. Żadnego z tego pożytku: nie chłodzi, zabija florę i faunę, a sprzyja rozwojowi obcych gatunków. No i ogromnie wpływa na klimat i gwałtowne zjawiska pogodowe, które są coraz częstsze i gwałtowniejsze. :placze:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.09.2026 14:03

mchrob napisał(a):
W tym samym czasie byliśmy w Sutivanie. W ten sierpień w Chorwacji też była wyjątkowa ciepła woda, 27-29 stopni. Ale te wasze 35 to jak na termach ;)

W Chorwacji nigdy nie mieliśmy tak ciepłej wody jak w Grecji. Zawsze w niej marzłam i prawie się nie kąpałam.
Taką gorącą napotkaliśmy tylko w listopadowym Abu Dhabi. W Dubaju była już chłodniejsza. No i podczas pierwszych wakacji w Grecji.
Dla mnie temperatura była idealna choć przyznaję - nie chłodziła w upały :lol:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.09.2026 14:04

dangol napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a): Ale kto wie, a nuż się tak zadzieje?

Na to liczę :D ! W długie zimowe wieczory może zatęsknisz za wspominaniem tylu pięknych greckich dni :coool: , a nas ucieszysz tymi wspomnieniami :!: :!:

Danusiu - ja już tęsknię!!!! Właściwie głową wciąż tam jestem, tylko ciało wróciło do kraju :rotfl:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.09.2026 14:10

piekara114 napisał(a):Takie temperatury morza w basenie M.Śródziemnego to już gruba przesada. Żadnego z tego pożytku: nie chłodzi, zabija florę i faunę, a sprzyja rozwojowi obcych gatunków. No i ogromnie wpływa na klimat i gwałtowne zjawiska pogodowe, które są coraz częstsze i gwałtowniejsze. :placze:

Klimat zawsze się zmieniał i zawsze będzie się zmieniał. Na to wpływu raczej nie mamy. Nie wiem jak było kiedyś z wodą w Grecji - trzy sezony to zbyt mało żeby zaobserwować jakąś zasadę.
Tym bardziej, że w ubiegłym roku woda wszędzie była lodowata, prawie się nie kąpałam bo ciężko było się zanurzyć. Tylko na jednej plaży na Peloponezie było ciepło i tam siedziałam w wodzie bardzo długo. Pozostałe miejsca - zimnica.
Więc czy te temperatury rzeczywiście rosną? Nie wiem.
Mam swoje obserwacje tylko co do pogody w Chorwacji. I ta rzeczywiście zmieniła się na niekorzyść. Kiedyś w lecie z reguły były wyże ze stabilną pogodą, rano wiała bryza, potem mistral, wieczorem znów bryza która po zmroku gasła.
Od kilku lat już tak nie ma - są ciągłe niże, fronty, wiatry są silniejsze, jest więcej jugo nawet w sezonie, bora też często spada z gór. Co raz to słychać, ze przeszedł jakiś armagedon.
Poprzednia strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα