Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdy spełniamy swoje marzenia – lato 2025

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.03.2026 21:10

Kapitańska Baba napisał(a):
Kawał tej Grecji zobaczyłaś :tak:
Ciągnie mnie egejska część ale jak tam płynąć jak mąż ma krótki urlop? Chciałoby się więcej i więcej. I Peloponez - tę część też bardzo mam ochotę obejrzeć. :rotfl:

Też mam takie marzenia , ale trudno będzie Beatę dogonić pod tym względem . . . ale próbować można :mg:

Pozdrawiam
Piotr
omega804
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) omega804 » 19.03.2026 07:26

piekara114 napisał(a):
omega804 napisał(a):W tamtym roku byliśmy na wyspie Lesbos (okolice Molyvos), pierwszy raz w Grecji. Bardzo nam się spodobał klimat, podejście ludzi do życia, całkowita przepaść między Chorwacją, chociaż ona też ma swój urok :). W tym roku też planujemy kolejne podejście, tym razem na inną wyspę. Lecimy przez biuro, do hotelu, ale na miejscu wypożyczamy auto/skuter/quad i zwiedzamy okolicę, korzystamy z wycieczek i wydadrzeń czy ciekawych miejsc. Jaką kolejną wyspę powinniśmy odwiedzić, żeby zostać Greko-maniakiem :D?
Sami zastanawiamy się nad - Kreta/Korfu(nieco mniej)/Tasos. Ta ostatnia najbardziej nas zainteresowała. Miłego!

Druga osoba, która z forum była na Lesvos :hearts: Z ciekawości, w którym hotelu miałeś nocleg?

Kreta jest bardzo różnorodna, ale też wybrzeże nastawione na turystów. Jeśli już to południowa część wyspy. Ale na północy masz uroczą Chanię :hearts: sporo tłoczniejsza poza sezonem niż Molyvos w sezonie....
Korfu - najbardziej zielona wyspa grecka i podobno najbardziej włoska, stąd nie mogę tam dotrzeć.... Do Grecji jadę po grecki klimat, a nie włoski...
Thassos - niczego nie urywa. Ani zabytków, ani fajnych miasteczek, ani fajnych plaż, w sezonie dość tłoczno.

Ciężko coś doradzić....
Mam na swoim koncie Halkidiki, Thassos, Lefkadę (1 dzień), Epir nadmorski *2, wschód Peloponez, zachodnią Kretę, Kos, Rodos. No i Lesbos *2. I dla mnie klimatu Lesvos w innym miejscu nie spotkałam. Tego spokoju i autentyczności, ale też knajpek i leciutkich atrakcji dla turystów.
Wydaje mi się, że w podobnym klimacie do Lesvos będzie Samos (syn był i coś zbliżonego mówił), Chios i mniej popularne Cyklady czy Lemnos (ale tu z bp będzie ciężko). Może i zachodni i mocno południowy Peloponez - to sprawdzę w czerwcu.

Byliśmy w hotelu "AquaMare Hotel Lesvos" - jako baza wypadowa niczego nam nie brakowało, jedzenie w hotelu monotonne i przeciętne, ale braliśmy to pod uwagę rezerwując go. A więc bardzo często jedliśmy w lokalnych restauracjach...
Obsługa bardzo przemiła, pomocna, przy rezerwacji quada pomogli z formalnościami i transportem pod sam hotel.
Mam podobne odczucia do tej wyspy i niechciałbym się zrazić do Grecji przez swój zły wybór ;).
Dzisiaj znaleźliśmy fajną ofertę na Rodos - Pefki, ale dalej jeszcze trzyma nas niepewność :P
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.03.2026 08:12

piotrf napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Kawał tej Grecji zobaczyłaś :tak:
Ciągnie mnie egejska część ale jak tam płynąć jak mąż ma krótki urlop? Chciałoby się więcej i więcej. I Peloponez - tę część też bardzo mam ochotę obejrzeć. :rotfl:
Też mam takie marzenia , ale trudno będzie Beatę dogonić pod tym względem . . . ale próbować można :mg:

Na forum było i jest kilku Grekomaniaków z dużo większą znajomością Grecji. Daleko mi do nich i raczej ich nie dogonię, choćby ze względu na inne oczekiwania co do urlopu. A żeby więcej zobaczyć, stąd różne formy podróży: i autem i samolotem i z biurem podroży. Inaczej się nie da zobaczyć tego sporego i rozrzuconego kraju (to jednak nie kompaktowa Chorwacja).... Przy każdej wizycie staram się wybierać inne regiony, bo mocno się od siebie różnią. Wyjątek to Lesbos - jest cudowna, spokojna, autentyczna, ale ma to co potrzeba w czasie urlopu. Pewnie jeszcze tu zawitam....

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.03.2026 08:14

@omega804 - To może Was spotkaliśmy w czerwcu 2025 r. na czerwonej plaży w Tsonia? (2 pary). Ja miałam biało-niebieski pasiasty leżaczek i leżałam sobie w morzu na nim. Choć chyba nie, bo spotkana para wynajęła na 2 dni auto i zwiedzała okolicę...

Rodos jest całkiem inne - nawet w wiosce jak jest hotel to nie jest on jedyny, zaraz koło niego są inne i powstają takie hotelowe wioski. Za to z knajpami dużo lepiej, bo dużo większy wybór, ale przez ilość turystów też jest drożej (z odwiedzonych przeze mnie miejsc tu było najdrożej, a byłam w październiku). Rodos ma przepiękną stolicę, konieczną do zobaczenia w dzień i wieczorem. Raczej nie będzie tu tak spokojnie jak na Lesvos.
omega804
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) omega804 » 19.03.2026 09:08

piekara114 napisał(a):@omega804 - To może Was spotkaliśmy w czerwcu 2025 r. na czerwonej plaży w Tsonia? (2 pary). Ja miałam biało-niebieski pasiasty leżaczek i leżałam sobie w morzu na nim. Choć chyba nie, bo spotkana para wynajęła na 2 dni auto i zwiedzała okolicę...

Rodos jest całkiem inne - nawet w wiosce jak jest hotel to nie jest on jedyny, zaraz koło niego są inne i powstają takie hotelowe wioski. Za to z knajpami dużo lepiej, bo dużo większy wybór, ale przez ilość turystów też jest drożej (z odwiedzonych przeze mnie miejsc tu było najdrożej, a byłam w październiku). Rodos ma przepiękną stolicę, konieczną do zobaczenia w dzień i wieczorem. Raczej nie będzie tu tak spokojnie jak na Lesvos.

Raczej to nie byliśmy my. Chcąc najwięcej zwiedzić, cały czas byliśmy w ruchu, a jedynie na plaży hotelowej spędzaliśmy więcej czasu leżąc, ewentualnie przy Molyvos.
Co do Rodos, właśnie zauważyłem tą sytuację jak sprawdzałem okolice na google maps. Osobiście mi to nie przeszkadza bo pewnie znowu będziemy sporo podróżować, ale fajnie by było pospacerować z rana/wieczorem po okolicy ;).
My wakacje zawsze planujemy początkiem czerwca więc myśle że tragedii turystycznej jeszcze nie będzie...
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.03.2026 13:50

piotrf napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):
Kawał tej Grecji zobaczyłaś :tak:

Pozdrawiam
Piotr

Trzeba :lol: I po cichu liczę, że za jakiś czas Ją przegonię :mg:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.03.2026 13:54

Vathi – Itaka

Itaka nie do końca nam leży.

Jakoś odstręcza nas ta wyspa od siebie.

I właściwie nie wiem skąd pomysł na jej stolicę.

Jakoś tak wyszło.

Vathi leży w dość głębokiej zatoce.

Wpływamy, widać już z daleka sporo jachtów.

I oczywiście tradycyjnie mocno się rozwiewa.

Z każda minutą mocniej.

Przy nabrzeżu widać jeszcze kilka wolnych miejsc ale wybieramy kotwicę.

Sprawdzamy dwa miejsca – jedno za wysepką, drugie bardziej w głębi.

20250819_153411.jpg

20250819_153420.jpg

Wybieramy to drugie – jest tu zdecydowanie płycej więc kotwica powinna lepiej nam trzymać.

Zjadamy jakiś obiad.

Chcieliśmy popłynąć pontonem na brzeg ale wiatr miał w tym temacie zupełnie inne zdanie.

Kazał siedzieć na pokładzie i pilnować.

Pilnowaliśmy kotwicy żeby trzymała i łańcucha żeby nikt nam swojego na nasz nie rzucił i burt gdyby ktoś zbytnio się do nas zbliżył.

Wiatr wiał duuużo powyżej 20 węzłów.

20250819_203733.jpg

Po zmroku miało przestać wiać ale jakoś nie widać żeby te prognozy się sprawdzały.

Zmniejszył się jednak na tyle, że dziewczyny miały szanse popłynąć do brzegu i pochodzić się po Vathi.

20250819_205949.jpg

20250819_210008.jpg

20250819_210142.jpg

Wróciły trochę zmoczone przez fale wchodzące im przez dziób pontonu ale za to z zakupami.

Siedzimy dość długo w nocy i pilnujemy MaBe bo porywy naprawdę są silne.

W końcu przychodzi spokój i można spać.

Poprzednia strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα