Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

frankowcy.org.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 16.01.2015 13:53

kaszubskiexpress napisał(a):[
Rozumiem dramat tych, którzy mają kredyty we frankach, ale krew mnie zalewa, gdy słyszę te apele o pomoc.
Ja też chętnie skorzystam, ale ja mam w złotówkach. I co teraz ?

Nic teraz, znaczy ty nie potrzebujesz pomocy.
ASIULA HK
Legenda
Re: Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 16.01.2015 16:36

Sylwetka&Gienuś napisał(a):Smuci a może bardziej przeraża to co dziś dzieje się z kursem franka 8O

W pewnym sensie jadę na podobnym wózku co Ty :roll:
Jedyne co mnie pociesza, to to, że coraz bliżej spłaty....
I niech mi nikt nie mówi, że brałam taki kredyt dla własnych korzyści, bo wtedy na kredyt w zlotówkach nie było mnie stać, nie mówiąc już o udziale własnym, którego wymagano :evil:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 16.01.2015 16:40

kaszubskiexpress napisał(a):Od kilku lat frank utrzymuje się na średnim poziomie nie większym, niż 3,5.
Gdyby kredytobiorca zdecydował się w tym czasie na przewalutowanie, to nadal miałby znacznie korzystniejsze warunki, niż złotówkowiec.

To raczej nie jest prawda.

No może w jakichś pojedynczych przypadkach kiedy kredyt był udzielony przy dosyć wysokim kursie franka i do zakończenia spłaty pozostało niewiele czasu.
A wiadomo, że większość była brana przy kursie dość niskim (w okolicach 2008) i raczej na więcej niż 10 lat.
Nawet przy promocyjnych marżach banków (poniżej 1%) przy takim przewalutowaniu i aktualnej stopie Wibor przeciętne raty byłyby około kilkaset złoty wyższe.
A pamiętać należy, że tak niskiej stawki Wibor nie było jeszcze w historii i raczej należy się spodziewać, że wzrośnie. A co za tym idzie raty kredytów w złotówkach też będą rosły.
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 16.01.2015 17:29

ASIULA HK napisał(a):
Sylwetka&Gienuś napisał(a):Smuci a może bardziej przeraża to co dziś dzieje się z kursem franka 8O

W pewnym sensie jadę na podobnym wózku co Ty :roll:
Jedyne co mnie pociesza, to to, że coraz bliżej spłaty....
I niech mi nikt nie mówi, że brałam taki kredyt dla własnych korzyści, bo wtedy na kredyt w zlotówkach nie było mnie stać, nie mówiąc już o udziale własnym, którego wymagano :evil:

Asiu ja ten kredyt wzięłam właśnie po to żeby spłacić kredyt hipoteczny w zł., mało tego wzieliśmy go więcej aby spłacić wszystkie zobowiązania i mieć czyste konto, a i tak rata była niższa od tej w PL, do tego kredyt we franku braliśmy w chyba najgorszym momencie :?
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 16.01.2015 17:49

romuald22 napisał(a):To raczej nie jest prawda.

No może w jakichś pojedynczych przypadkach kiedy kredyt był udzielony przy dosyć wysokim kursie franka i do zakończenia spłaty pozostało niewiele czasu.
A wiadomo, że większość była brana przy kursie dość niskim (w okolicach 2008) i raczej na więcej niż 10 lat.
Nawet przy promocyjnych marżach banków (poniżej 1%) przy takim przewalutowaniu i aktualnej stopie Wibor przeciętne raty byłyby około kilkaset złoty wyższe.
A pamiętać należy, że tak niskiej stawki Wibor nie było jeszcze w historii i raczej należy się spodziewać, że wzrośnie. A co za tym idzie raty kredytów w złotówkach też będą rosły.

No nie wiem :roll: Tu opisałam krótko

Ja nie narzekam, w sumie wiedzieliśmy na co się decydujemy, (powiedzmy prawie, biorąc pod uwagę ostatnie "wydarzenia") z ratą wyższą jakoś sobie poradzimy, boję się tylko jednego, że bank zażąda dodatkowych zabezpieczeń co będzie "generowało" dalsze koszty, i wtedy kapota. Co prawda wycena nieruchomości sporo przekraczała wielkość kredytu ...ale przy tym kursie to ja nie wiem :? :?
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 16.01.2015 17:56

Sylwetka&Gienuś napisał(a):Asiu ja ten kredyt wzięłam właśnie po to żeby spłacić kredyt hipoteczny w zł., mało tego wzieliśmy go więcej aby spłacić wszystkie zobowiązania i mieć czyste konto, a i tak rata była niższa od tej w PL, do tego kredyt we franku braliśmy w chyba najgorszym momencie

Sylwia, ja brałam przy zakupie mieszkania. Nie mieliśmy odłogiem leżącej kasy, a trzeba było kredyt spłacać i żyć. I Wy i my mieliśmy swoje powody by takie kredyty zaciągnąć :wink:
Powiem tylko tyle, że kiedy ja go zaciągałam, frank kosztował więcej niż 2 zł. :wink:
Ale ja nie mam zamiaru tutaj narzekać :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.01.2015 18:10

romuald22 napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):Od kilku lat frank utrzymuje się na średnim poziomie nie większym, niż 3,5.
Gdyby kredytobiorca zdecydował się w tym czasie na przewalutowanie, to nadal miałby znacznie korzystniejsze warunki, niż złotówkowiec.

To raczej nie jest prawda.

Dokładnie tak.
200 -300 tys. kredytu i perspektywa spłaty jeszcze przez kilkanaście - kilkadziesiąt lat. W takim wypadku różnica w łącznej kwocie odsetek od kredytu w CHF i od kredytu przewalutowanego jest kolosalna.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.01.2015 19:13

Żeby nie było tak zupełnie smutno ... LIBOR dla CHF od paru miesięcy utrzymuje się poniżej 0 :D .
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 16.01.2015 19:53

marze_na napisał(a):Żeby nie było tak zupełnie smutno ... LIBOR dla CHF od paru miesięcy utrzymuje się poniżej 0 :D .

Nie wszystkie banki się do tego stosują i w tą pozycję w swoich kalkulacjach wpisują zero.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 16.01.2015 20:16

arkona napisał(a):
marze_na napisał(a):Żeby nie było tak zupełnie smutno ... LIBOR dla CHF od paru miesięcy utrzymuje się poniżej 0 :D .

Nie wszystkie banki się do tego stosują i w tą pozycję w swoich kalkulacjach wpisują zero.

Nie wypisuj bzdur. To nie kwestia stosowana przez banki, a zapisów na umowie kredytowej. Część banków na umowie ma zapis, iż w przypadku ujemnego Liboru, przyjmują stawkę 0. "Stosowanie przez banki", a "zapisy na umowie" to nie są tożsame stwierdzenia. Jedno z nich ma od razu pejoratywny wydźwięk i nie jest precyzyjne.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 16.01.2015 21:03

MRK napisał(a):
arkona napisał(a):

Nie wypisuj bzdur. To nie kwestia stosowana przez banki, a zapisów na umowie kredytowej. Część banków na umowie ma zapis, iż w przypadku ujemnego Liboru, przyjmują stawkę 0. "Stosowanie przez banki", a "zapisy na umowie" to nie są tożsame stwierdzenia. Jedno z nich ma od razu pejoratywny wydźwięk i nie jest precyzyjne.

To, że coś oceniasz pejoratywnie to nie znaczy, że każdy tak to odbiera, z prostego powodu każda ocena jest subiektywna. Zapisy w umowach kredytowych wzięły się z zasad praktykowanych przez te banki, a nie jak twierdzisz zasady te wzięły się z umów kredytowych. Nie stawiaj wozu przed koniem. Inna sprawa, że 99% procent kredytobiorców nie zwróciło nawet na taki zapis uwagi i umowę podpisało.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 16.01.2015 21:20

realista2 napisał(a):40% kredytów hipotecznych w Polsce to kredyty frankowe. Myślę, nie tak, jestem pewien, że rząd nie może dłużej dłużej udawać, że sprawy nie ma. Wcześniej dopuszczono do przerzucenia całej odpowiedzialności na kredytobiorców i to dlatego banki tak ochoczo i bezmyślnie namawiały na takie kredyty. Czas to naprawić.
Ideałem byłyby rozwiązania znane z liberalnej Ameryki. Amerykanie cenią sobie ponad wszystko przedsiębiorczość, ale realistycznie oceniają porównanie siły konsumenta i banku i nakładają na bank szereg ograniczeń.

Zdanie o przerzuceniu odpowiedzialności na kredytobiorców i rzekomy "lisi plan" banków z tym związany nadaje się na pilne spotkanie z Maciarewiczem:). Pojechałeś realista:).

Przykład USA jest niemiłosiernie chybiony. Wytłumaczył to prawie dokładnie, aczkolwiek niepełnie walp. Warto dodać, iż np. fundusze inwestycyjne, które nabywały do swojego portfela obligacje zabezpieczone nieruchomościami, obciążonymi kredytami hipotecznymi, były zakładane np. przez studentów. Mało tego, wcześniej wspomniane obligacje były również zabezpieczeniem innych instrumentów. Temat rzeka. Każdy chciał zrobić biznes, a skoro każdy...to...dalej każdy wie.

realista2 napisał(a):
PS.
MRK
order sobie przyznałeś ?

Sam sobie? No co Ty?:) Megalomania jeszcze mnie nie dopadła:). Długa historia:).

kaszubskiexpress napisał(a):Na tę chwilę kredyt we frankach ma 566 tys.
W sumie kredytów hipotecznych jest prawie 2 mln.
Nie wiem skąd te infa w necie, są różne.

Tutaj dodać należy, iż liczba ta nie odpowiada liczbie udzielonych kredytów. Zdecydowanie większa część kredytów, to kredyty udzielone min. 2 osobom.

Teraz poszedł wystrzał i już żałośni politycy krzyczą, że wiadomo czyja to wina.
Rzygać się chce.

Ostatnie zdania - pełna zgoda... ale wcześniejsze... nie było okresu w ciągu ostatnich lat, kiedy to opłacało się kredyt przewalutować. Kwestia kursu, Liboru, Wiboru itd. Ba, przy niektórych kredytach, nawet przy kursie, który wisi dzisiaj, niekoniecznie to ma sens.

realista2 napisał(a):
Rozumiem dramat tych, którzy mają kredyty we frankach, ale krew mnie zalewa, gdy słyszę te apele o pomoc.

Znalezienie potrzeby pomagania złotówkowcom zajmie mi chwilę. Znaleźć? Co to znaczy, że np. kaszubski nie potrzebuje? Jeżeli rząd zrobi cokolwiek w sprawie frankowców, ok. 1 500 000 złotówkowców powinno złożyć pozer zbiorowy.

romuald22 napisał(a):A pamiętać należy, że tak niskiej stawki Wibor nie było jeszcze w historii i raczej należy się spodziewać, że wzrośnie. A co za tym idzie raty kredytów w złotówkach też będą rosły.

Tak właśnie, aczkolwiek jeszcze kilka miesięcy będzie spokój, a biorąc jeszcze poprawkę na to , iż rynek oczekuje jeszcze jednej obniżki stóp przez RPP, póki co...będą tanie kredyty.

Sylwetka&Gienuś napisał(a):...boję się tylko jednego, że bank zażąda dodatkowych zabezpieczeń co będzie "generowało" dalsze koszty, i wtedy kapota. Co prawda wycena nieruchomości sporo przekraczała wielkość kredytu ...ale przy tym kursie to ja nie wiem :? :?

Raczej w tej kwestii byłbym spokojny. Pisałem o tym kilka miesięcy temu. Żaden bank nie odważy się na taki krok.

Myślę, że kilka miesięcy minie, zanim frank w ogóle spadnie poniżej 4zł. Pamiętać należy, że stopy Szwajcarii również zostały obniżone. Czekolada, zegarki, leki... będzie drożej...ale będzie mniej dla Szwajcarii. Stopy obniżone, a takie ruchy przynoszą skutki po kilku miesiącach. Przetrwać kilka miesięcy i będzie normalnie, aczkolwiek już chyba nie na takich poziomach, jak wcześniej.
A na razie... myślę, że troszkę zamieszania, kwestia tygodnia, dwóch...a potem 4,00-4,10...a za kilka miesięcy poniżej 4zł. Pytanie jeszcze, jak będzie się zachowywało euro. Kiedy skup EBC? Jak to wszystko będzie wyglądać?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.01.2015 21:50

MRK napisał(a):
realista2 napisał(a):

Znalezienie potrzeby pomagania złotówkowcom zajmie mi chwilę. Znaleźć? Co to znaczy, że np. kaszubski nie potrzebuje? Jeżeli rząd zrobi cokolwiek w sprawie frankowców, ok. 1 500 000 złotówkowców powinno złożyć pozer zbiorowy.

Jeśli Państwo pomoże frankowcom to trzeba złożyć pozew zbiorowy chociażby o nierówne traktowanie obywateli, co jest pogwałceniem gwarantowanej w konstytucji równości wszystkich obywateli. W takiej sytuacji (jako złotówkowiec) oczekuję, że Państwo dołoży do mojego kredytu dokładnie tyle samo, co frankowcom (czyli spłaci część mojego zadłużenia)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 16.01.2015 22:04

arkona napisał(a):
To, że coś oceniasz pejoratywnie to nie znaczy, że każdy tak to odbiera, z prostego powodu każda ocena jest subiektywna. Zapisy w umowach kredytowych wzięły się z zasad praktykowanych przez te banki, a nie jak twierdzisz zasady te wzięły się z umów kredytowych. Nie stawiaj wozu przed koniem.

Taaaa...... Wg Ciebie sformułowanie "Nie wszystkie banki się do tego stosują i w tą pozycję w swoich kalkulacjach wpisują zero" może mieć wydźwięk pozytywny? Wg mnie i pewnie nie tylko mnie, z tego zdania wynika, iż banki nie stosują się do jakichś ogólnych dyrektyw, czy jak tam sobie to nazwiesz i robią, co im się podoba. Negatywny czy pozytywny ma to wydźwięk? Subiektywna ocena rozumienia prostego zdania?? Język polski chyba każdy w podstawówce miał.

arkona napisał(a):
Zapisy w umowach kredytowych wzięły się z zasad praktykowanych przez te banki, a nie jak twierdzisz zasady te wzięły się z umów kredytowych. Nie stawiaj wozu przed koniem.

No tak. Wcześniej to wszystko było na gębę:). Zero umów, sama praktyka:). Lata praktyk bez umów. Tak btw, jakie to praktyki?:) Gdybyś mógł napisać, jakie praktyki banków wpłynęły na takie zapisy w umowach?
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 16.01.2015 22:34

:D Jak to możliwe jest, że w 2008 roku frank oscylował na granicy 2, 20, skoro nasza gospodarka była na niższym poziomie. Co było przyczyną, że również inne waluty były stosunkowo tanie?

Teraz wg Rządu podobno jesteśmy "Zieloną wyspą", a gospodarka się rozwija. Niestety frank i inne waluty znacznie wzrosły, a złotówka się osłabiła; stąd mój wniosek, cena walut nie zależy od stanu gospodarki
oraz popytu na daną walutę...

Niestety tu jest furtka dla spekulantów. którzy mogą zrobić z walutą co chcą

Co się stało z rublem rosyjskim :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone