Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasie i nie tylko.. szczegółowo..

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kresselack
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kresselack » 09.08.2007 13:28

Witam!
Jadę przez Cieszyn/Mikulov/Graz/Maribor do Makarskiej i dalej
Mam w związku z tym parę pytanek.
1. Czechy :Kolega jechał do Chorwacji i zauważył że w każdym kraju oprócz Polski na baku przejeżdzał ok 530 zamiast 470 km.
Zamierzam zatankować w Czechach zaraz za granicą w Cieszynie, czy mógłby mnie ktoś nakierować na taką stację??(Będe tam około godziny 20 w niedziele)
W mikulovie mam zamiar być ok 1 w nocy, czy znajdę jakąś działającą stację z LPG?
Zasięg mam spory.. przy 130km.h na autostradzie ok 580 km, więc Austrię odpuszczam sobie.
2: Słowenia Czy przy granicy z Austrią będzie jakaś stacja LPG czynna w godzinach bardzo rannych?? Jeżeli nie będzie tam jakiejś stacji, to czy mam szansę coś zlaleść po przekroczeniu granicy z CRO na autostradzie??
3: CRO : a właściwie miejsce naszej destynacji : Brna na Korculi, czy na samej wyspie działa jakiś dystrybutor LPG? Czy na nowo otwartym odcinku autostrady znajdę jakiś dystrybutor LPG??

4: BiH - > jak wygląda sytuacja w okolicach Medjugorje??

5. Czarnogóra. Nie mogłem wyśledzić nic dot, LPG w tym kraju. Interesuje mnie droga z Dubrovnika do Baru.

Czy ceny LPG na trasie się nie zmieniły z oostatnimy informacjmi : Czechy 14,2 -15,9 Korony, Austria 0,69-0,83 E, Chorwacja 3,05 kuny??

Bardzo Porszę o odpowiedż

Pozdrawiam
Łukasz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2007 14:04

kresselack
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kresselack » 09.08.2007 15:50

Przeczytałem kolego ten post od A do Z wcześniej, wiem że np Gaz jest zaraz za granicą polsko- czeską, ale nie wiem dokładnie gdzie, ceny gazu mam wg. postów na maj- czerwiec , chciałem się zapytać czy zostały zmienione. Myslałem że bedzie ktos miły i powie gdzie dokładnie są stacje gazu, i czy są czynne nocą i w święta ( połowa cormaniaków twierdzi że noca sa zamknięte a połowa twierdzo że otwarte).

Za stronbie o Serbii i Czarnogórze dziękuję, przydała się
pawelwn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelwn » 09.08.2007 16:42

kresselack napisał(a):Witam!
Jadę przez Cieszyn/Mikulov/Graz/Maribor do Makarskiej i dalej
Mam w związku z tym parę pytanek.
1. Czechy :Kolega jechał do Chorwacji i zauważył że w każdym kraju oprócz Polski na baku przejeżdzał ok 530 zamiast 470 km.
Zamierzam zatankować w Czechach zaraz za granicą w Cieszynie, czy mógłby mnie ktoś nakierować na taką stację??(Będe tam około godziny 20 w niedziele)
W mikulovie mam zamiar być ok 1 w nocy, czy znajdę jakąś działającą stację z LPG?
Zasięg mam spory.. przy 130km.h na autostradzie ok 580 km, więc Austrię odpuszczam sobie.
2: Słowenia Czy przy granicy z Austrią będzie jakaś stacja LPG czynna w godzinach bardzo rannych?? Jeżeli nie będzie tam jakiejś stacji, to czy mam szansę coś zlaleść po przekroczeniu granicy z CRO na autostradzie??
3: CRO : a właściwie miejsce naszej destynacji : Brna na Korculi, czy na samej wyspie działa jakiś dystrybutor LPG? Czy na nowo otwartym odcinku autostrady znajdę jakiś dystrybutor LPG??

4: BiH - > jak wygląda sytuacja w okolicach Medjugorje??

5. Czarnogóra. Nie mogłem wyśledzić nic dot, LPG w tym kraju. Interesuje mnie droga z Dubrovnika do Baru.

Czy ceny LPG na trasie się nie zmieniły z oostatnimy informacjmi : Czechy 14,2 -15,9 Korony, Austria 0,69-0,83 E, Chorwacja 3,05 kuny??

Bardzo Porszę o odpowiedż

Pozdrawiam
Łukasz

W CRO cena gazu to 3,35 kuny.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 10.08.2007 08:01

Gaz rzeczywiście jest prawie zaraz za granicą polską-czeską, niestety dokładnie nie pamiętam gdzie. Wogóle w Czechach raczej nie ma problemu z LPG. W Mikulovie, tuż przed granicą z Austrią też jest LPG (było 2 lata temu) - nie wiem czy otwarte nocą. Osobiście polecałabym jednak jazdę przez Znojmo - może 20 km więcej ale potem od razu wskakuje się na obwodnicę Wiednia a nie po jakiś przedmieściach - kiedyś straciliśmy tak sporo czasu. LPG w Znojmie też jest.

W Austrii kojarzę jedną stację na której reklamują się, że mają LPG (w okolicach Gratzu, przy jezdni w stronę Wiednia) - ale ile razy próbowaliśmy tam tankować tyle razu LPG akurat nie było.
kresselack
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kresselack » 11.08.2007 13:58

Ok dzięki, mam nadzieje że będzie w niedziele otwarte... NA autostradzie w Cro podobno gaz jest, ale pytankie, czy będzie też w Słowenii. Pozdrawiam
darihs
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darihs » 11.08.2007 19:35

W okolicach Medjugorje są stacje. Jedna jest w samym Medjugorje, a dwie kolejne znajdziesz w Ljubuszkach. Trzeba tylko patrzeć na znaki, łatwo trafić.
W ogóle w BiH z LPG znacznie się poprawiło i jest coraz więcej miejsc, gdzie można zatankować LPG.
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 11.08.2007 20:03

LPG jest w Metkovicu (ok. 11km w lewo z Jadranki). W tym roku widziałem LPG w Neum (BiH). Stacja w centrum miasta po lewej stronie. Przydatne dla "prujących" na gazie w stronę Dubrownika. Bo kolejna stacja LPG dopiero w Komolacu pod samym Dubrownikiem.
kresselack
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kresselack » 13.08.2007 08:30

a W BIH też tylko gotówka obowiązuje?? Rozumiem że w Euro zapłacę?
skora
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) skora » 13.08.2007 09:48

Witam,
Moje doświadczenia z podróży do CRO związane z LPG.
W Polsce - wiadomo
Czechy - tankowałem zaraz przed Mikulovem. Stacja po lewej stronie drogi z napisem "BENZIN" w czerwonych kolorach. Można płacić kartą. Gość tankował i tankował. Poprosiłem żeby przerwał bo się bałem że mi bak rozerwie :( do baku 42 litry zatankował 40l. :O Ten gaz starczył mi na całą Austrię i część Słowenii.
Dalej jechałem na benzynie jakieś 100km. aż trafiła się stacja LPG przy autostradzie oczywiście już w Chorwacji.
Kolejne tankowanie też przy autostradzie. Cena 3,35 i raczej nie ma problemu ze znalezieniem stacji.

W drodze powrotnej dzięki nawigacji znalazłem stację w Mariborze, potem Mikulov (ta sama stacja) a potem to już PL.

Jeszcze jedno mi się przypomniało. Jadąc do Dubrownika tankowałem w Bośni i Hercegowinie LPG za 0,95 (ich waluty :)) ale przyjmowali kartę VISA. Ta ich waluta przedstawia się (1EURO= 2Marki) czyli mniej niż 2 zł. Paliwo zatankowałem też na maksa. Do tej pory mam w baku :)

Generalnie nie ma się co spinać. Warto jechać na gazie, ale benzyna nie wychodzi aż tak dużo drożej, zwłaszcz jak się przeliczy cenę gazy w Austrii to nie widzę specjalnie sensu się tam zqatrzymywać ;)

pozdrawiam
Marcin
kresselack
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kresselack » 13.08.2007 11:26

No dzięki Marcin, ja nawigację będę miał właśnie bez mapy Słowenii więc musze poradzić sobie bez. Myslałem na początku że stacje LPG są przt autostradzie, a tu okazało się - trzeba zjeżdzac. O Austri myslalem tylko w drodze powrtenj, jak nie znajdę LPG w Słowenii, mam zasięg 550 km, więc nie tak źle. Dzięki za info

Czy ma może ktoś namiat na stacjęLPG na wyspie Korculi lub półwyspie Plejesac??
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 13.08.2007 12:31

kresselack napisał(a):[cut]

Czy ma może ktoś namiat na stacjęLPG na wyspie Korculi lub półwyspie Plejesac??

- już ktoś wspomniał, że LPG jest w Orebicu. AFAIR duża stacja tuż przed samym miastem po prawej stronie. Nie sposób nie trafić. ;-)
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 13.08.2007 13:34

kresselack napisał(a): O Austri myslalem tylko w drodze powrtenj,

W okolicach Gratzu będzie stacja (chyba MOL) gdzie reklamują się, że mają LPG ale nie robiłabym sobie nadzieji. Próbowaliśmy 4 razy i nigdy nie było. :roll:
darihs
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darihs » 15.08.2007 20:53

kresselack napisał(a):a W BIH też tylko gotówka obowiązuje?? Rozumiem że w Euro zapłacę?

To różnie bywa. W Metkovic płaciłem kartą, w Ljubuszkach w Euro (ktoś przede mną płacił kartą), podobnie w Banja Luce. Nie wiem, jak jest na innych stacjach, ale z Euro nie powinno być problemów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2007 08:48

Bo kolejna stacja LPG dopiero w Komolacu pod samym Dubrownikiem.

Nieprawda ,LPG zatankujesz w miejscowości PLOCE ,tylko trzeba zjechać z drogi ok.2 km w stronę wybrzeża są znaki.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone