Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy ktoś testował trasę Niemcy-Austria-Słowenia-Chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rommel
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rommel » 29.07.2007 17:40

Jadę ze Szczecina to mój pierwszy raz. Plan jest doś karkołomny
1. Szczecin-Berlinerring-Monachium-Kieferselden (to przejscie do Austrii) - Zell an See - Edelweiss oraz Grossglockner-Winklern-Spittal- Karawankentunnel-Ljubljana-Rakovica (Plitwickie jeziora)
2. Rakovica-Dubrovnik
Wyjazd około prawdopodobnie w środę 18.00 ze Szczecina i założenie jest takie, że koło 8.00 rano w czwartek mam być najpóźniej już w Austrii. Później jazda górkami i tu niepewność, czy da się to w dzień pokonać, czy są jakiś problemy na tej trasie. Następnie powrót na Tauern autobahn, tunelem do Słowenii i dalej do Chorwacji do miejscowości Rakovica.
Najważniejsze czy uda się pokonać od 8.00 dojechać najpóźniej do 21.00 trasę z Kieferselden do Rakovicy. Dzięń odpoczynku i zwiedzanie. Później na Dubrovnik i tu kolejne pytanie to będzie piątek ile mi zejdzie dojazd do Dubrownika.
Trasa jest super atrakcyjna, ale czy nie przesadzam.
I jeszcze jedno, jak wyglada mozliwość pokonania trasy Dubrovnik Triest ile zejdzie mi na dojazd. Niestety będzie to prawdopodobnie czwartek 30.08 lub piątek 31.08.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 29.07.2007 18:33

Ja jeżdżę ze Szczecina od 1997 roku (z małą przerwą, co roku) ale trochę inną trasą. Jak jesteś zainteresowany to szczegóły są na forum, wkilku tematach, albo możemy się spotkać gdzieś na mieście, to Ci wytłumaczę.
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z Cro.pl
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 29.07.2007 18:40

Często jeździmy przez Niemcy i chwalimy sobie tę trasę; w tym roku prawdopodobnie również :lol: :lol: :lol:
forum/viewtopic.php?t=14946&highlight=
Rommel
Plażowicz
Do damiangres

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rommel » 29.07.2007 19:26

Może przez GG1485910 i co najważniejsze interesuje mnie czas przejazdów oraz trasa wysokościowa w Austrii pomiędzy Zell an See (A) - Winklern (A) - Spittal (A)
Ale dzięki :D
magnus
Podróżnik
poczytaj posty

Nieprzeczytany postnapisał(a) magnus » 29.07.2007 20:50

poczytaj posty nie pchaj sie do Mariboru bo tam są na dzisiaj masakryczne korki. Jade na Peljesac w poniedziałek i wysuszam ze Stargardu około godziny 16-tej . Powiem ci że rok temu jechałem ta trasę przez Graz Regensburg Maribor ze stargardu wyjechałem 5.00 w karlowacu około 1400 km byłem o 17-tej .
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 29.07.2007 20:53

majeczka napisał(a):Często jeździmy przez Niemcy i chwalimy sobie tę trasę; w tym roku prawdopodobnie również :lol: :lol: :lol:

Widzę, że do Zagrzebia dojechałaś w 14 godzin :o :o
Ja wybieram się z rodzinką i znajomymi pierwszy raz do Cro, wyjazd z Poznania 17go sierpnia 6:00 przez Niemcy i zastanawiam się, czy nie osiągając prędkości formuły 1 dojadę na 20:00 na nocleg do Podlehnika w Słowenii? Następnego dnia planujemy plitvickie jeziora i dojazd w okolice Omis.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 29.07.2007 21:43

Myślę, że spokojnie bez niesamowitych prędkości dojedziecie. W samej Chorwacji byliśmy już przed 19.00-20.00. Po drodze kilka przerw, 2 x tankowanie benzyny; kawa. Korzystaliśmy z niemieckich parkingów; są doskonale zaopatrzone, wyposażone w automaty, a przede wszystkim czyste i schludne, etc. Wybierając tę trasę liczyliśmy się z komfortem jazdy na autostradzie niemieckiej. Trochę inaczej już było w Austrii, gdzie byliśmy ok. 15.00, jednak bez specjalnych korków przed tunelami, też duży komfort jazdy, no i w samej Słowenii, przez którą przejeżdża się niestety dość wolno - najgorszy odcinek. Sama trasa tak w ogóle super. Polecam :papa:
archeo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) archeo » 29.07.2007 22:10

Witam
Jechaliśmy pierwszy raz do CRO na PAG. Oczywiście apartament od soboty, więc chcąc nie chcąc musieliśmy się zapakować w ten weekendowy kocioł. Czytając alarmistyczne doniesienia z tego co się dzieje w sobotę na trasie, wybraliśmy drogę z przez Niemcy. Znajomi, z którymi wybraliśmy się na wakacje postanowili pojechać krótszą trasą przez Czechy. Kolega jeżdzi w tamte strony często, robi rocznie ok. 70.000 km, więc stwierdził, że się nie boi. Ja jeżdżę niewiele, dłuższe trasy po niemieckich autostradach, więc mimo tych prawie 400 km nadkładu wolałem "stare śmieci". Wystartowaliśmy z Poznania podobnie, ok. 21.00 w piątek. Na miejscu byliśmy ok. 18.00, znajomi o 17.00, ale robiliśmy częstsze postoje (jechałem bez zmiennika). Trasa Poznań- Maribor rewelacja. W Mariborze korek (od granicy ponoć aż do Zagrzebia), który objechaliśmy (droga z MAriboru na Celje autostrada, dalej 40 km do Krska lkrętymi, ale urokliwymi dróżkami i dalej znowu autostradą na Zagrzeb). Rewelacyjne widoki i zero korków. Dalej bez problemów aż do Svetyj Rok (korek przed tunelem Malyj Alan). Znowu objechaliśmy górami (no tu trzeba mieć mocne nerwy a dokładniej żonę o mocnych nerwach, ale widoki rewelacyjne:). I już prościutko na PAG. W sumie łącznie z objazdami prawie 1700 km, które wziąłem "na raz", bez zmiennika w 21 godzin w tym łącznie 3 godziny na postoje (dwójka małych dzieci ma swoje prawa:). Da radę. Znajomi przejechali ok. 1350 km prawie w tym samym czasie (lepszy kierowca ze zmiennikiem). Wnioski każdy moze wyciągnać sam. Ja wolę jechać niż stać czy się snuć za tirami lub wykłócać
z upierdliwym czeskim policjantem o duperele, więc wybrałem drogę sporo dłuższą i kosztowniejszą, ale przynajmniej oszczedziłem nerwy. Polecam tą trasę: Poznań- Berlin- Drezno- Regensburg- Graz (można Klagenfurt- Ljubljana)- Maribor godzina w korku:( dalej objazd przez Celje do Zagrzebia i dalej do celu:). Polecam nie tankować w Niemczech (drogo) tylko kawałek dalej w Austrii, a jak ktoś da radę (mój SAABolot niestety swoje spalić musi i nie dałem rady bez międzytankowania w Niemczech: Shell przed granicą z Austrią 1,44 Euro za eurosuper 95!) dopiero w Słowenii, gdzie paliwo jest nawet trochę tańsze niż w Polsce (Eurosuper 95 1,09 Euro). Generalnie prawie cała trasa to autostrada. Takie są moję odczucia z trasy po pierwszej w życiu wycieczce do Chorwacji. I jeszcze jedno: wracaliśmy tą samą drogą:).
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 30.07.2007 08:41

Dzięki majeczko i archeo za odpowiedź; Liczę właśnie na to, że ta długa podróż nie będzie tylko łykaniem kilometrów ale wystarczy czasu na bezstresowe przerwy i postoje aby podziwiać "the wonderful world" :D :D
Pozdrav :papa:
Rommel
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rommel » 30.07.2007 11:39

Dzięki za odpowiedzi te trafne i mniej.
Jeszcze jedno dla tych z bagażem doświadczeń, czy ciężko znaleźć nocleg na Plitvickich jeziorach szukając po 19.00 w piątek na tzw żywioł. Może jakieś podpowiedzi sprawdzonych kwater potrzebuję na dwie rodzinki w po trzy twarze w tym po jednym maluchu.
Dalej chętnie poczytam uwagi dotyczące trasy w Austrii przez Edelweiss Spitze i Grossglockner, to dla mnie ważne bo muszę przebić się tą trasą przez Austrie i dalej przez Słowenię w godzinach 6.00 18.00.
:idea: :coool:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 30.07.2007 12:32

O trasie przez Alpy forum/viewtopic.php?t=15821
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 30.07.2007 20:08

Właśnie wczoraj wróciłem z Novi Vindolski. Zawsze jeżdżę przez Niemcy.
Niestety zawsze z piątku na sobotę. Dlatego zawsze jakieś tam korki pokonuję. W tym roku mam w samochodzie nawigację i kilka objazdów mnie uratowało. Przez Niemcy tak do granicy z Austrią to było super tylko dwie burze z ulewą z powrotem też bez problemu przez Niemcy duży ruch ale bez korków tylko od Monachium do samego Świnoujście deszcz i deszcz w jedną jak i w drugą stronę 940 km w 9 godzin z postojem na jedzonko. Natomiast Austria dalej Słowenia i Chorwacja makabra tam gdzie są odcinki bez autostrady to sznurek samochodów i 30-40 km/godz. Jeżeli chcecie cos więcej to chętnie odpowiem :wink:
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 31.07.2007 06:39

Curde, z tym deszczem na niemieckich autostradach to coś jest :) Chyba nas tam nie lubią czy co. Jedzie się super, tylko żeby od czasu do czasu wyjżało ;) słońce :)
Też kilka razy trenowałem trasę ze Szczecina przez Niemcy, Austrię i Słowenię i zawsze w Niemczech deszcz :)
Tyle że ja do Monachium nie dojeżdżałem. Berlin, Nurnberg, Regensburg, Wels, Graz, Maribor, Zagrzeb i potem do Zadaru, a dalej Jadranką :)
Nigdy żadnych korków, oprócz drobnego incydentu w Słowenii, gdzie tempo, po przyzwyczajeniu do autostrad, rzeczywiście może powalić na kolana :)
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z Cro.pl
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 31.07.2007 09:25

damiangres napisał(a):Curde, z tym deszczem na niemieckich autostradach to coś jest :) Chyba nas tam nie lubią czy co. Jedzie się super, tylko żeby od czasu do czasu wyjżało słońce

Fakt, ilekroć tam jedziemy nie tylko pada, ale wręcz leje. Może większy wpływ Atlantyku? A może swoisty mikroklimat? Wyjeżdżam 09.08. ciekawa jestem czy tym razem deszcz również mnie spotka w drodze? :papa:
EXOR
Autostopowicz
Trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) EXOR » 31.07.2007 10:52

majeczka napisał(a):Często jeździmy przez Niemcy i chwalimy sobie tę trasę; w tym roku prawdopodobnie również :lol: :lol: :lol:

Jadę prawdopodobnie 31.08.2007 z Poznania na Krk samochodem i to pierwszy raz do chorwacjii, może masz jakieś ważne uwagi. Wybieram raczej trasę przez niemcy, austrię słowenię i może włochy.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone