Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Postnapisał(a) romuald22 » 07.03.2015 02:57

Blaugrana napisał(a):Natomiast seriale zagraniczne chętnie oglądam- Dexter, Breaking Bad, TWD, Homeland, GoT, Wikingowie...

Ło matko boska! :lol:
No i jak tu stworzyć profil serialowicza?
Moja żona całego Dextera pochłonęła. Ja nie.
Reszty nie znam.
Bo ja "na ten" przykład zachęcony namową kolegi fanatyka sci-fi obejrzałem sobie cztery sezony Battlestar Galactica
Ciężko czasami było ale wytrzymałem :wink: :) Bo lubię te klimaty.
Moja żona nie wytrzymała. Bo "pierdół" nie lubi. :wink: W tych poprzednich oczywiście nie ma "pierdół".
I bądź tu mądry? :roll: :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 07.03.2015 12:15

Jakoś nie przepadam za serialami, ale kilka niezłych się zdarzyło:
24 godziny.
Prison break.
i z nowszych :
Detektyw.

Polskiej szmiry, a szczególnie tych pseudo-policyjnych nie oglądam.

romuald22 napisał(a):Bo ja "na ten" przykład zachęcony namową kolegi fanatyka sci-fi obejrzałem sobie cztery sezony Battlestar Galactica

Nie widziałem, aczkolwiek po filmie, jakoś niespecjalnie mnie ciągnie... :?
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 07.03.2015 12:46

MRK napisał(a):Obejrzałem też TEORIĘ WSZYSTKIEGO. Kurcze, naprawdę byłem zainteresowany losami Hawkinga, a dostałem romantyczną papkę z inwalidztwem w tle. Bardziej to historia jego byłem żony, niż jego. No szkoda... Mógł to być dobry film.

W cyklu "Świat bez fikcji", dokument: "Hawking - krótka historia", 10.03, godz. 22.55, TVP2
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 07.03.2015 13:51

Skoro mowa o serialach polecam Fargo.
Dla mnie rewelacja - może najlepszy jaki widziałem :!:
garbowski
Cromaniak

Postnapisał(a) garbowski » 07.03.2015 14:38

..tak czytam i czytam, bo potrafię :mrgreen: i dziwię się że nie oglądaliście dobrych, naszych seriali.. a naprawdę jest w czym wybierać. Że zacznę od niesamowicie klimatycznego serialu "Z biegiem lat, z biegiem dni", serialu "Chłopi", "Noce i dnie" i policyjnego "Glina". W każdym z nich biło taką autentycznością, oddaniem ducha epoki że stały się moimi ulubionymi że o obsadzie i grze aktorów nie wspomnę. Proszę bardzo dalej - "Alternatywy 4", "07 zgłoś się", 'Pan samochodzik" ze S Mikulskim choćby. Nawet w obecnie puszczanych są pewne fragmenty-smaczki..jak choćby słynna sklepowa ławeczka w "Ranczu". Z zagranicznych fantastyczne, stare seriale BBC "6 żon Henryka VIII" , "Elżbieta, królowa Anglii".
Ostatnio edytowano 07.03.2015 15:59 przez garbowski, łącznie edytowano 1 raz
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 07.03.2015 14:44

garbowski napisał(a):..tak czytam i czytam, bo potrafię :mrgreen: i dziwię się że nie oglądaliście dobrych, naszych seriali.. a naprawdę jest w czym wybierać. Że zacznę od niesamowicie klimatycznego serialu "Z biegiem lat, z biegiem dni", serialu "Chłopi", "Noce i dnie" i policyjnego "Glina". W każdym z nich biło taką autentycznością, oddaniem ducha epoki że stały się moimi ulubionymi że o obsadzie i grze aktorów nie wspomnę. Proszę bardzo dalej - "Alternatywy 4", "07 zgłoś się", 'Pan samochodzik" ze S Mikulskim choćby. Nawet w obecnie puszczanych są pewne fragmenty-smaczki..jak choćby słynna sklepowa ławeczka w "Plebanii". Z zagranicznych fantastyczne, stare seriale BBC "6 żon Henryka VIII" , "Elżbieta, królowa Anglii".

O "Czterech Pancernych" i "Wakacjach z Duchami" zapomniałeś... :mrgreen:
garbowski
Cromaniak

Postnapisał(a) garbowski » 07.03.2015 14:49

..cóż zrobić..ja jestem pokoleniem gry w dołek i ściankę a Ty zapewne ATARI i Pacmana.. :mrgreen: ..ale ze o gustach się nie dyskutuje.to... :papa:
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 07.03.2015 15:25

garbowski napisał(a):..cóż zrobić..ja jestem pokoleniem gry w dołek i ściankę a Ty zapewne ATARI i Pacmana..

Atari i pacmana nie znam.
To wątek filmowy a nie komputerowy jest.
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 07.03.2015 15:39

Wspominam z sentymentem gry ruchowe na dworzu. Trzeba iść z duchem czasu, no ale sport to zdrowie.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 07.03.2015 15:41

garbowski napisał(a):..tak czytam i czytam, bo potrafię :mrgreen: i dziwię się że nie oglądaliście dobrych, naszych seriali.. a naprawdę jest w czym wybierać. Że zacznę od niesamowicie klimatycznego serialu "Z biegiem lat, z biegiem dni", serialu "Chłopi", "Noce i dnie" i policyjnego "Glina". W każdym z nich biło taką autentycznością, oddaniem ducha epoki że stały się moimi ulubionymi że o obsadzie i grze aktorów nie wspomnę. Proszę bardzo dalej - "Alternatywy 4", "07 zgłoś się", 'Pan samochodzik" ze S Mikulskim choćby. Nawet w obecnie puszczanych są pewne fragmenty-smaczki..jak choćby słynna sklepowa ławeczka w "Plebanii". Z zagranicznych fantastyczne, stare seriale BBC "6 żon Henryka VIII" , "Elżbieta, królowa Anglii".

Oczywiście, że były i dobre seriale. Tyle, że to były seriale a nie tasiemce. Ludzie nie żyli życiem Janosika i nie pytali się Mikulskiego o skarby. A teraz chcą aby Żmijewski ich leczył :)
07 dla mnie kultowy, Glina najlepszy policyjny serial polski. Alternatywy takie sobie, techniczne dno :) Zmiennicy chała, może dlatego, że na praktykach w szkole widziałem ten serial ze 100 razy :)
Co do ławki to chyba w Ranczu? :)
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 07.03.2015 15:52

garbowski napisał(a):..tak czytam i czytam, bo potrafię :mrgreen: i dziwię się że nie oglądaliście dobrych, naszych seriali.. a naprawdę jest w czym wybierać. Że zacznę od niesamowicie klimatycznego serialu "Z biegiem lat, z biegiem dni", serialu "Chłopi", "Noce i dnie" i policyjnego "Glina".

Korzystając z wolnego czasu podczas choroby, postanowiłem sobie odświerzyć pewne obrazy. Jestem właśnie po drugim odcinku serialu przedstawiającego losy rodziny Niechciców na tle Polski pod zaborami na przeł. XIX i XX w. :wink:

Jeżeli chodzi o wcześniejszą krytykę seriali, to moim zdaniem skupiła się ona na współczesnych serialach, produkowanych masowo przez "Wielką Czwórkę" - TVN, Polsat, TVP1 i TVP2.
Noszą one nazwę "seriale transzowe" i są emitowane latami w ramówkach wiosennej oraz jesiennej (stąd transze).
Wiele z nich rzeczywiście cechuje słaba gra aktorska, "nastoletnie" tematy, bajkowa codzienność, bogate życie seksualne i nieustanne awanse bohaterów, itp.

Autorka pewnego tekstu na temat seriali stwierdza: „ (...) wszyscy oglądają seriale, ale nikt nie czuje się ich właściwym adresatem, co oznaczałoby, iż miałby przyznać się do tego, że jest człowiekiem na niskim poziomie intelektualnym, o prymitywnych gustach i niewyrobionym smaku, czerpiącym satysfakcję z kiczowatych fabuł i bzdurnych perypetii” . Zważywszy jednak na fakt, że serial telewizyjny ma coraz szersze grono wielbicieli oraz zajmuje także wielu naukowców, można stwierdzić, że obcowanie z tym gatunkiem musi stawać się praktyką coraz mniej wstydliwą."

Podobają się Wam "Żywe trupy" :?: :oczko_usmiech:
garbowski
Cromaniak

Postnapisał(a) garbowski » 07.03.2015 15:58

Bocian napisał(a):Co do ławki to chyba w Ranczu? :)

..sorry, masz rację - w Ranczu :mrgreen:
garbowski
Cromaniak

Postnapisał(a) garbowski » 07.03.2015 16:15

walp napisał(a):Korzystając z wolnego czasu podczas choroby, postanowiłem sobie odświerzyć pewne obrazy. Jestem właśnie po drugim odcinku serialu przedstawiającego losy rodziny Niechciców na tle Polski pod zaborami na przeł. XIX i XX w. :wink:

..jakże bym mógł zapomnieć o wg. mnie oskarowym wręcz serialu "Kariera Nikodema Dyzmy", z fantastycznym Wilhelmim, nawet grajacy w epizodzie Pokora klasa sama w sobie
walp napisał(a):Jeżeli chodzi o wcześniejszą krytykę seriali, to moim zdaniem skupiła się ona na współczesnych serialach, produkowanych masowo przez "Wielką Czwórkę" - TVN, Polsat, TVP1 i TVP2.

..a to insza inszość..
Ostatnio edytowano 07.03.2015 16:16 przez garbowski, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.03.2015 16:16

Andrzej- większość polskich seriali z PRL dostały miano kultowych- Kloss, Pancerni, Czarne chmury, 07, Alternatywy, Polskie drogi, Dom itd...Te które wymieniłeś - Noce i dnie, Chłopi to klasyka, mistrzostwo. Tylko, że teraz takich seriali się w Polsce nie kręci. Te, ktore "lecą" w tivi to opery mydlane, z gatunku - " nic się nie dzieje, proszę, dialogi niedobre, pustka, aż się chce z kina wyjść."
Walp, te - Żywe trupy ?
Ja oglądam :)
garbowski
Cromaniak

Postnapisał(a) garbowski » 07.03.2015 16:21

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 195
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone